Ramazanda "Teravih Namazı" Ölçüsünde Spor Önerisi

"Teravih namazı kıstas alınarak, bu namaz ne kadar sürüyor ve kişiyi ne kadar yoruyorsa o ölçüde spor yapılmalı."

Ramazanda

ÖNDER FELEK - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Tandoğan, ramazan ayında kilo vermek için yapılan ağır egzersizlerin sağlıklı insanlarda bile ani ölümlere yol açabileceği uyarısında bulunarak, "Teravih namazı kıstas alınarak, bu namaz ne kadar sürüyor ve kişiyi ne kadar yoruyorsa o ölçüde spor yapılmalı " dedi.


Tandoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı boyunca sahur ve iftar arasındaki dönemde aç ve susuz kalan vücut metabolizmasının, hareketsizlik de eklenince iyice yavaşladığını belirtti.

Bu durumun ramazandaki kilo artışının temel nedeni olduğunu ifade eden Tandoğan, vücudun metabolizma dengesinin bu ayda, enerji alımının kısıtlılığı, sıvı kaybı, uyku düzeninin değişmesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değiştiğini, karaciğerdeki şeker depolarının azaldığını ve iftarda alınan gıdalara bağlı olarak da kan şekerinin hızla arttığını söyledi.

Ramazan ayında vücutta yaşanan değişikliklerin, sadece gıda alımından kaynaklanmadığını, uyku düzenindeki değişikliğe bağlı olarak vücudun salgıladığı "melatonin " hormonunun salınım özelliklerinin değişmesine de bağlı olduğunu belirten Tandoğan, şunları kaydetti:

"Bu hormon, otonom sinir sistemi ve vücut ısı dengesinin ayarlanmasında çok önemlidir. Ramazan ayında değişen ruh halimizden önemli ölçüde bu hormon sorumludur. Bu değişiklikler, şeker hastalığı gibi kalıcı bir hastalığı olanlar ve devamlı ilaç kullanmak zorunda olan insanlar haricinde, herhangi bir hastalığı olmayan insanlar tarafından iyi tolere edilebilir ve normal şartlarda problem yaşanmaz fakat bu şartlar altında yapılacak egzersiz, sağlıklı insanlarda da bazı sorunlara ve riskli durumlara neden olacaktır. Özellikle de anaerobik (kısa ve yoğun) adını verdiğimiz ağırlık kaldırma, zıplama gibi egzersiz biçimleri, sıkıntılı durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. "

Tandoğan, metabolizma dengesinin değişmesi, kan şekerinin yükselmesi, "melatonin " hormonunun salınımındaki değişiklikler gibi nedenlerden dolayı ramazan ayı boyunca iftar ve sahur arasında egzersiz yapmanın hiç de akılcı bir durum olmadığını söyledi.

Ramazandan önce egzersiz programı uygulayanlara programlarını hafifleterek ve süreleri azaltarak devam ettirmelerini tavsiye eden Tandoğan, ramazandan önce spor yapmayanların ise bu ayda kilo vermek için egzersize başlamasının yanlış olduğunu belirtti.

Tandoğan, ramazan ayında kilo verme üzerine plan yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kişinin alışkın olmadığı spora ramazanda başlaması ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Metabolizmanın dengesinin bozulması nedeniyle ani ölümler yaşanabilir. Bu ölümlerin yüzde 90'ı da kalp ve damar kaynaklı gerçekleşiyor. Daha çok kalp krizi nedeniyle ölümler oluyor. Kişi, bütün bunlara rağmen ramazanda spor ve egzersiz yaparak kilo vermekte ısrar ediyorsa onlara teravih namazının süre ve yoğunluğunda egzersiz yapmalarını öneriyoruz. Teravih namazı kıstas alınarak, bu namaz ne kadar sürüyor ve kişiyi ne kadar yoruyorsa o ölçüde spor yapılmalı. Bunun fazlası, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. "

Prof. Dr. Tandoğan, spor yapmak için iftarla beraber hızla değişen kan şekerinin stabil hale gelmesini beklemek gerektiğini, iftardan 90-150 dakika sonra spora başlanabileceğini sözlerine ekledi. - Sivas

22.7.2013 - 13038



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?

 

[Hata Bildir]