Sağlıklı Bir Bayram İçin 15 Öneri!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Berna Ertuğ, bayramı sağlıkla geçirmenin yolları hakkında bilgi verdi.

Sağlıklı Bir Bayram İçin 15 Öneri!

KURBAN BAYRAMI BOYUNCA BUNLARA DİKKAT EDİN

- Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırın ve ızgara gibi yöntemler tercih edin ve kızartma ve kavurma yönteminden kaçının.

- Kavurma yapılacaksa kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirin ve az miktarlarda tüketin.

- Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerini yağ eklemeden pişirin.

- Özellikle et yemeklerinde katı yağ kullanmayın ve etin kendi yağı ile pişmesini sağlayın.

- Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre olmalıdır. Kömürler de kor halini aldıktan sonra pişirme işlemine başlanmalıdır. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır.

- Etin çiğ veya az pişmiş olması, tüketim kalitesini düşüreceği ve besin zehirlenmesine yol açabileceğinden, içinin ve dışının iyi pişmiş olmasına dikkat edin.

- Menünüzde, gerekli posa ve diğer vitamin-minerallerinin alınması için sebze grubundan besinleri mutlaka bulundurun.

- En başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli minerallerin kaynağı olması açısından ekmek, pilav, makarna gibi besinlerden uygun miktarda tüketebilirsiniz.

- Yoğurt, cacık, ayran gibi protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olan süt ve ürünlerini menünüze ekleyin.

- Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlayın.

- Günde 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edin.

- Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden, az miktarda tüketin.

- Dengeli beslenme için kavurma ve kırmızı eti öğle öğününde tüketmeye özen gösterin.

- İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine; sütlü ve meyveli tatlılar tercih edin ve porsiyon miktarlarını az tutun.

- Bayram boyunca fiziksel aktiviteye daha da önem verin ve en az 45 dakika olacak şekilde tempolu yürüyüşlere devam edin.

28.8.2017 - 28632



İlgili Diğer Yazılar
Bir saatte korona olup olmadığınızı öğrenmeniz mümkün
Bir saatte korona olup olmadığınızı öğrenmeniz mümkün
Koronavirüs: Dünya Covid-19 salgınıyla savaşı kazanıyor mu?
Koronavirüs: Dünya Covid-19 salgınıyla savaşı kazanıyor mu?
Covid-19 kadınlarda daha hızlı yayılıyor
Covid-19 kadınlarda daha hızlı yayılıyor
"Havuz ve denizden değil tedbirsizlikten korkun"
"Havuz ve denizden değil tedbirsizlikten korkun"
Dikkat etmezsek bayram bize zehir olabilir! Kurban
Dikkat etmezsek bayram bize zehir olabilir! Kurban'da 1 milyon kişi tehdit altında
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]