Sedef Hastalarına Keselenmek Yasak!

Avrasya Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı H. Deniz Yardımcı, sedef hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Sedef Hastalarına Keselenmek Yasak!

Söz konusu sedef hastalığı olduğunda tıbbi gerçeklerden ziyade kulaktan dolma bilgiler devreye giriyor. Oysa şehir efsanesi gibi ortada dolaşan birçok bilgi, sedef hastalığını iyileştirmekten öte şiddetlendiriyor. Örneğin kese yapmanın sedef hastalığına iyi geldiği bilgisi etrafta dolaşsa da fiziksel travmalar, kaşıma, ovalama ya da yolma gibi işlemler, banyoda liflenme veya keselenme sedef ataklarına yol açıyor.

SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

Ölü cilt hücrelerinin cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde birikmesiyle ortaya çıkan bir cilt problemidir. Sedef hastalığı denilmesinin nedeni dıştan görülen pembe kırmızı zeminde beyaz parlak kabuklar olmasıdır.

Sedef hastalığı hayatın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Çocuklukta nispeten daha az görülen sedef hastalığının en yaygın semptomu olan beyaz kabuklu plaklar, vücudun her yerinde olabilir. Saçlı deri tırnak tutulumu olabilir. Bazen mantar ve egzama ile karıştırılabilen sedef hastalığının kesin teşhisi ancak bir dermatolog tarafından konulabilir.

SEDEF HASTALIĞININ NEDENİ AŞIRI MÜKEMMELİYETÇİ OLMAK OLABİLİR

Sedef hastalığının belli bir nedeni yoktur. Ancak genetik yatkınlığın etkili olduğu kabul edilen bir gerçektir. Genellikle hastalarda psöriozis ortaya çıkacak bir psikolojik zemin vardır. Mükemmeliyetçi kişilerde daha çok görüldüğü gözlemlenmiştir.

Nedenleri;

Sebep olanlar arasında infeksiyonlar özellikle boğaz infeksiyonu,

⦁ İdrar yolu infeksiyon,

⦁ Yorgunluk,

⦁ Stres,

⦁ Ani gelişen cilt travmaları (güneş yanığı gibi) etkili bulunmuştur.

SEDEF HASTALIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Genellikle hastalar, 'Sedef hastalığının iç organlarla ilgisi var mı' diye sorarlar. Hastalığın herhangi bir böbrek ve karaciğer hasatlığı ile ilgisi yoktur. Hastalığın tedavisi sonrasında özel bir diyet uygulanması gerekmez. Sadece yediklerinde kaşıntı yapan bir gıda varsa (acılı gıdalar, salçalı gıdalar vs.) onu az tüketilmesi uygundur. Bazı çalışmalarda kilo alımının hastalığı tetiklediği belirtilmiştir. Bu yüzden sağlıklı beslenme önerilir. Tedavisinde neden belli olmadığı için halen köklü bir çözüm getirecek bir yöntem ya da ilaç yoktur. Zaman zaman gazetelerde 'Sedefin tedavisi bulundu' gibi haberler çıkmasına rağmen maalesef bunlar doğru olmadığı gibi hastalar için hayal kırıklığıdır.

TEDAVİ KİŞİYE ÖZELDİR

Günümüzde, lokal tedavi (pomad, losyon vs.) ve ağız yoluyla çeşitli ilaçlar verilmektedir. Tedavide amaç belirtileri düzeltmek tekrarlanmasını engellemektir. Bu yüzden hekim ve hastanın uzun süre bıkmadan bir arada çalışması gerekir. Hastalıkta her hastaya genellikle tedavi farklıdır. Birlikte uyum içinde çalışmalıdır.

Hafif hastalıkta krem ve losyonlarla tedavi yeterli gelir. Tüm vücudu tutanlarda tırnak tutulumunda UV ışın tedavisi uygulanır. Ağır vakalarında yan etkiler takip ederek ağızdan veya iğne şeklinde tedaviler yapılabilir.

BU KURALLARA DİKKAT!

Psikolojinin iyi tutulması çok önemlidir. Gerekirse psikiyatrist ile ortak çalışılır. Cildin kuruluğunun önlenmesi devamlı nemlendirici kullanımı önemlidir. Banyoda cildi tahriş edici uygulamalardan uzak durulmalıdır. Banyo sonrası mutlaka nemlendirici sürülmelidir. Tedavide olan pomad, losyonlar uygulanmalıdır.

21.5.2018 - 33230



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]