Sıcakta Alkollü ve Asitli İçecekler Tüketmeyin

Uzmanlar, yazın bol bol sıvı tüketilmesini önererek, "Bu aylarda asitli ve alkollü içecekler yerine; limonata, ayran, taze meyve suları ve su tercih edilmelidir" dedi.

Sıcakta Alkollü ve Asitli İçecekler Tüketmeyin

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi diyetisyeni Tuğçe Özakçaoğlu, sıcaklığın yüksek olduğu bu dönemlerde insanların bol bol sıvı tüketmesi gerektiğini hatırlatarak, "Bu dönemde asitli ve alkollü içecekler yerine; limonata, ayran, kefir, taze meyve suları ve su tercih edilmelidir" dedi.

İDRAR RENGİNDEN ANLAŞILIYOR

Hava sıcaklığının yüksek olduğu kentlerde yaşayanların susama duygusunu beklemeden sıvı tüketmesi gerektiğini kaydeden Tuğçe Özakçaoğlu, şunları söyledi:

"Vücuttaki suyun yeterli olup olmadığı idrar rengine bakarak kolaylıkla anlaşılabilir. İdrar rengi koyu ise vücuttaki su miktarı yetersiz, idrar rengi açık ise vücuttaki su miktarının yeterli olduğu anlaşılabilir. Ayrıca normalden daha az idrara çıkılıyorsa da vücut susuz kalmıştır. Bu noktada su ve sıvı gıdalar, altın değerindedir. Artan sıvı ihtiyacımızı karşılamak için 2.5-3 litre su tüketilmelidir. Yine bu dönemde asitli ve alkollü içecekler yerine; limonata, ayran, kefir, taze meyve suları ve su tercih edilmelidir."

"DENGELİ BESLENME PROGRAMI OLUŞTURULMALI"

Su ve mineral kayıplarının sadece terleme yoluyla değil, solunum, idrar ve dışkıyla da gerçekleştiğinin ifade eden Özakçaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sıcakların arttığı bu dönemde her öğün için bütün besin öğelerini dengeli ve yeterli biçimde içeren beslenme programları oluşturulmalıdır. Kızartılmış, kavrulmuş yağlı yemekler yerine ızgara, buğulama veya haşlama olarak hazırlanmış yemekler tercih edilmelidir. Enerjisi yüksek, şerbetli ve hamur işi tatlılardan uzak durulmalı, daha hafif, sütlü ve meyveli tatlılar tüketilmelidir. Tatlı seçimi olarak dondurma da ideal tercih olabilir. İçerdiği kalsiyumla, yağ yakımına yardımcı olmasının yanında, serinletici bir tatlı olarak tercih edilebilir. Yaz aylarında en çok rastlanan durumlardan biri de besin zehirlenmesidir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla besinlerin içerisindeki mikroorganizma üremesi çok daha hızlı gerçekleşir. Özellikle et, süt, yumurta ve balık gibi potansiyel riski yüksek olan gıdalar, açıkta bekletilmemeli ve hijyen koşullarına uygun şekilde pişirilip tüketilmelidir."


13.8.2015 - 18497



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]