Sık Görülen Çocuk Enfeksiyonları ve Alınması Gereken Tedbirler

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, okul çağındaki çocukların karşılaştıkları enfeksiyon risklerini ve korunma yöntemlerini anlattı.

Sık Görülen Çocuk Enfeksiyonları ve Alınması Gereken Tedbirler

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, okul çağındaki çocukların karşılaştıkları enfeksiyon risklerini ve korunma yöntemlerini anlattı. Soğuk algınlığı, grip, boğaz iltihabı, orta kulak iltihabı gibi birçok hastalığa ilişkin bilgi veren Erol, hastalıkları ve alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

Soğuk Algınlığı(nezle); Kış aylarında görülen, virüsler tarafından oluşturulan en sık görülen okul çağı enfeksiyonudur. Kalabalık ortam görülme sıklığını ve enfeksiyonun yayılmasını artırır. Burun akıntısı, hafif ateş, öksürük görülür. Genelde medikal tedavi gerektirmeden düzelir. Tedavide, burnun açılması, istirahat, bol sıvı, ılık bitki çayları, bol meyve tüketilmesi yeterli olacaktır.

Grip; İnfluenza virüsleri tarafından oluşturulur. Özellikle kış aylarında görülür. Yüksek ateş, burun akıntısı, kas ağrısı ve baş ağrısı, halsizlik ile kendini gösterir. Hekim gözetiminde tetkik ve tedavisi yapılmalıdır. Özellikle çocuklarda görülen yüksek ateş hekimin görmesi gereken bir durumdur. Riskli hastalarda; alerjik astım gibi doktorun önerisi ile grip asısı yapılması ve her yıl yenilenmesi faydalı olacaktır.

Boğaz İltihabı (tonsilit); Okul çağı çocuklarında sıklıkla görülür. En önde gelen belirtisi boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ateştir. Çoğunlukla viral olmasına rağmen bakteriyel etkenlerde tonsilit yapabilir. Bu nedenle doktorun uygun gördüğü durumlarda boğaz kültürü alınmalıdır. Zorunlu hallerde, A grubu Beta hemolitik streptokok enfeksiyonu saptandığı durumlarda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Tonsilit de bulaşıcıdır. Tespit edilen çocuklar, toplum sağlığı açısından tedavi boyunca evde istirahat etmelidir.

Orta Kulak İltihabı; Özelikle burun tıkanıklığı ile giden enfeksiyonlardan sonra, sıklıkla çocuklarda kulak ağrısı ve ateşle giden bir enfeksiyondur. Tedavide burnun açılması önemlidir. Gerektiğinde, doktor önerisi ile antibiyotik kullanılır. Orta kulak iltihabı, dış kulak yolu iltihabı ile çok karışır. Dış kulak yolu iltihabında; sıklıkla yüzme ve havuz kullanımından sonra oluşur ve dış kulak yolunda duyarlılık, ağrı vardır.

Bronşit, Bronşiolit, Pnömoni: Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra görülür. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kısaca akciğer dokusunun iltihabıdır. Düşmeyen ateş, balgamlı öksürük uzun süren iştahsızlıkta, bronşit ve pnömoni düşünülmelidir. Bronşiolit genellikle virüslerle oluşur. Çoğu zaman alerjik çocuklarda görülür. Erken tanı, tedavi açısından önemlidir.

İshal; Yine üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen hastalık, enfeksiyon kaynaklı ishallerdir. Kış aylarında ve kreşlerde rota virüs ishaller sıklıkla gözlenirken, yaz aylarında amip, giardia ve salmonella enfeksiyonlarına bağlı ishaller görülür. Rota virüs aşıları kısmen, rota virüs enfeksiyonlarından korur.

Döküntülü Hastalıklar; Döküntülü hastalıkların nedeni genellikle enfeksiyoz olmakla birlikte alerjik, otoimmun hastalıklar gibi bir çok hastalık döküntü yapabilir. Çocuklarda döküntülü hastalıkların en sık sebebi viral enfeksiyonlardır. Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği bu yaz sıkça gördüğümüz el-ayak ağız hastalığı en sık görülen viral döküntülü hastalıklardandır. Bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Kızıl ise bakteriyel döküntülü bir hastalık olup tedavi edilmesi gereken durumdur. Bu hastalıkların ortak özeliği genellikle döküntü öncesi görülen ateş ve sonrasında tüm vücutta görülen döküntüdür. Enfeksiyoz döküntülü hastalıklar bulaştırıcı olup, kişinin okula gidip gitmeyeceğine doktor karar vermelidir. Ayrıca döküntülü hastalık geçiren çocukların, yaşlı, hamile ve immun sistemi baskılanmış kişilerden (kanser hastaları gibi) hastalık geçinceye kadar uzak durması uygun olacaktır.

ÇOCUKLARI ENFEKSİYONLARDAN KORUMAK İÇİN

*Dengeli ve düzenli beslenme şart. Sabah kahvaltısı alışkanlık haline getirilmelidir.

*Yeterli miktarda sıvı tükettirin.

*Düzenli bir spor; yüzme ve jimnastik okul başarısını artıracağı gibi immun sistemide destekleyecektir.

*Düzenli ve yaşına uygun miktarda uyku uyumasını sağlayın.

*Yaz aylarında yeterli miktarda güneş almasını sağlayın. Güneş ışığı D vitamini alımını artıracağı için, dolaylı olarak immun sistemi de destekleyecektir

*Kış aylarında kalabalık ortamlardan uzak tutun.

*Hasta kişi veya çocuklardan uzak tutun.

*Sigara dumanından uzak tutun. Unutmayın sigaranın balkonda bile tüketilmesi çocuğunuza zarar verir.

*Düzenli doktor kontrolü yaptırın. Gerektiğinde kan sayımı vitamin ve demir düzeylerine baktırın. Çünkü vitamin ve minerallerin eksiklikleri de hastalıklara davetiye çıkarır.

*Sınav kaygısı gibi stresten uzak tutun. Kaygı duymadan, sevgi ortamında büyüyen çocuk da immun sistem daha güçlü olacaktır.

29.12.2015 - 19508



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Kron ve Köprü Protezlerin Avantajları Nelerdir?
Kron ve Köprü Protezlerin Avantajları Nelerdir?
Sağlık Video Total ve Parsiyel Protezlerin Faydaları Nelerdir?
Total ve Parsiyel Protezlerin Faydaları Nelerdir?
Sağlık Video Ortodontik Problemlerin Sebepleri Nelerdir?
Ortodontik Problemlerin Sebepleri Nelerdir?

 

[Hata Bildir]