Sinirlerinize Hakim Olamıyorsanız Bu Yazıyı Okuyun!

İş yerinizde ya da evde artık kontrolünüzü kaybettiniz, artık hiçbir şeye ve hiçbir kimseye dayanamıyorsunuz, ya ilk karşınıza çıkan canlı cansız bir şeye ya da kendinize zarar verecek bir boyuttasınız, kendinizi bir türlü tutamıyorsunuz!

Sinirlerinize Hakim Olamıyorsanız Bu Yazıyı Okuyun!

Organizma  kendisi için en iyi , en uygun bir denge içinde kalma eğilimi gösterir. Bu dengeyi sağlamak ve sürdürebilmek için organizmanın içinde doğuştan var olan ya da sonradan kazanılan gereksinimler, dürtüler, güdüler ve uyum düzenekleri vardır.


Karşınızdaki kişinin beklediğiniz  tepkiyi vermemesi, o anki gereksinimlerinizi karşılamaması dürtülerinizi harekete geçirebilir ve dürtülerinizi kontrol etmekte güçlük çekebilirsiniz.

Yaşanılan olumsuz bir olaya (ya da bir kişiye)  verilen tepki öfke ,sinirlenme tepkisidir.


Saldırganlık; başkalarına fiziksel ve psikolojik zarar verme niyeti taşıyan tüm davranışları içinde barındırmaktadır.(davranışsal boyut) Saldırganlık engellenme ile çok yakından ilişkilidir.Ancak; engellenme duygusu her zaman saldırganlığa neden olmayabilir.


Sizi engelleyen bir olay ( ya da durum) sizi öfkelendirirken bazen hiç öfkelendirmeyebilir. Engellenmeye karşı farklı tepkiler ortaya çıkabilir.Bazı insanlar engellendiklerinde geri çekilir ve yardım beklerken bazıları engellendikleri olaylardan(ya da kişi) uzak kalmayı başarabilirler.


Saldırgan davranışı gösteren kişiler; engellenmeleri karşısında ya da sinirlendiklerinde bu durumla baş etme yolu olarak saldırgan davranışı daha önceden öğrenmiş kişilerdir. Saldırganlık çok farklı uyarıcılara gösterilmiş olan öğrenilmiş bir davranıştır.


Örneğin; aile içi şiddete tanık olmuş olan çocuklar saldırgan davranışları öğrenmişlerdir öfkelerini ortaya çıkaran bir uyarıcıyla karşılaştıkları zaman da bu eylemlerini saldırgan davranışlara dönüştürebilirler.


İş yerinizde huzurlu bir şekilde çalışıyorken yapmış olduğu bir davranış ya da söylemiş olduğu kışkırtıcı bir sözle sizi çileden çıkaran bir kişiye  iç sesiniz ;


- “Haydi! Kalk sandalyeden , git ve şu adama artık haddini bildir.”


Diyor olsa da; unutmayın bu ay ödemeleriniz var, kredi kartı borcunuz ayın altısında ve aslında bu işinizi çok seviyorsunuz , bu kişi için tüm bunları riske atmanın bir anlamı yok!  öfkenizi kontrol altına almalısınız.


Sizi sinirlendiren bir insansa öfkelendiğiniz durumda neler hissettiğinizi ifade edin ve olay(ya da durum) ile ilgili açıklamalar yapın. Sizi öfkelendiren davranışı tekrar tanımlamak hem sizi rahatlatacak hem de karşınızdaki kişinin olayı tekrar değerlendirmesini sağlayacaktır.


Eğer çok gerginseniz konuşmayı erteleyebilirsiniz. Doğru iletişim yöntemleri kullanmalısınız. Empatik bir iletişim kurmalısınız. Eğer çok sinirliyseniz nefes egzersizleri yapabilirsiniz. “Şu anki huzurumu kaçırmasına ve beni bugün mutsuz etmesine izin vermicem.” Gibi olumlu düşünce sürecine girin.


Olumsuzluklara odaklanmanız öfkenizi daha da arttırarak saldırgan davranış göstermenize ya da tamamen içe çekilerek sessiz kalmanıza neden olacaktır. İçe çekilme davranışı öfkeyi bastırmak, hiç öfkelenmemiş gibi gözükmektir ki bu size zamanla çok zarar verici bir boyuta gelecektir.


Stres etkenleri, kişinin dayanıklılığı üzerinde baskı yaparak bu dayanıklılığı zamanla düşürdüğünde kişi bunlara karşı savunma  ve baş etme yeteneklerini göstermekte yetersiz kalabilir. Kişinin bütünlüğünün sarsıldığı , savunmalarının yetersiz , yersiz , aşırı ve uygunsuz olduğu durumlara; yani kişinin uyum dengesini yitirdiği ya da denge sağlamak için patolojik savunmalara başvurduğu durumlar “bozukluk ya da hastalık”  olarak yorumlanmaya başlar ve bir uzman desteği almak gerekmektedir.


Tedavi: Bilişsel, davranışçı yaklaşımlar , kişilerarası terapi, destekleyici terapi, aile terapisi, farmakoterapi uygulanmaktadır. 

Psikolog Eda Gökduman


25.2.2011 - 5590



İlgili Diğer Yazılar
Madde Bağımlısı Çocuk ve Aile
Madde Bağımlısı Çocuk ve Aile
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Afetler karşısında yaşanan çaresizlik tüm toplumu etkiliyor
Afetler karşısında yaşanan çaresizlik tüm toplumu etkiliyor
Uzmanından uyarı: Eski normale dönüş Mağara Sendromuna yol açabilir
Uzmanından uyarı: Eski normale dönüş Mağara Sendromuna yol açabilir
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Gebelikte Şeker Saptanan Hastalarda Tedavi Nasıl Yapılır?
Gebelikte Şeker Saptanan Hastalarda Tedavi Nasıl Yapılır?
Sağlık Video Hipertansiyon Oluşumunda Beslenmenin Etkisi Var mı?
Hipertansiyon Oluşumunda Beslenmenin Etkisi Var mı?
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]