Soğuk Algınlığı ve Gribe Birebir: Beyran Çorbası

Kış aylarında bağışıklık sistemini sağlamlaştırmak ve hastalıklardan korunmak için önerilen beyran çorbasının faydalarını Prof. Dr. Mustafa Araz anlattı.

Soğuk Algınlığı ve Gribe Birebir: Beyran Çorbası

Gaziantep'in tescilli lezzetlerinden "beyran" özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirip, soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmamızı sağlıyor. Peki beyran çorbası nasıl pişer, nasıl servis edilir, faydaları nelerdir? Beyran çorbası hakkında tüm merak edilenler haberimizde...

BEYRAN ÇORBASI NASIL PİŞİRİLİR?

UNESCO'nun gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağında olan Gaziantep'te kahvaltıların vazgeçilmezi olan beyran çorbası, yüksek harlı ateşte pişirilen, içinde kuzu eti, sirke, baharat ve bol sarımsak barındıran,"içen hasta olmaz", "eskiden ilaç yoktu beyran vardı" sloganlarıyla tüketilen çorbaların başında geliyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Araz'ın yaptığı açıklamalara göre, beyranın içerdiği besinler itibariyle özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklardan koruyan türdenbir yemek olduğunu söyledi.

BEYRAN NASIL SERVİS EDİLİR?

Beyranın et, et suyu, acı kırmızı biber, bol sarımsak ve sonradan eklenen limonla servis edildiğini belirten Araz, beyranın içinde bulunan her maddenin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini anlattı. Kış mevsimi boyunca özellikle ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin beyran çorbası içmesini tavsiye eden Prof. Dr. Araz, sözlerine şunları da ekledi:

İÇİNDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ SAĞLAMLAŞTIRACAK HER ŞEY VAR

"Bütün bunlara baktığımız zaman hepsi kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirip nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmamızı engelleyecek ve eğer hasta iseniz daha çabuk iyileşmenizi sağlayacak bir besindir. Enfeksiyon durumunda vücutta bir yıkım oluyor ve burada et destekleyici bir faktördür. Baharat ve sarımsak da klasik olarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen maddelerdir."

BEYRAN YAPMAK ZOR VE ZAHMETLİ

Beyran Ustası Ahmet Çadır da beyran çorbasının genellikle akşam geç saatlerde ya da sabah kahvaltı niyetine tüketildiğini dile getirdi. Beyran çorbasının yapımının zahmetli ve zor olduğunu belirten Çadır, özellikle içine katılan etin ve suyunun çok iyi kaynamış olmalı dedi.

DOKTORA GİTMEK YERİNE BEYRAN İÇİYORUZ

Yöre halkı da beyranı çok sevdiklerini belirterek, "İçinde sağlığa iyi gelen ne arasanız var. Onun için doktora gidip antibiyotik almaktansa doğal antibiotik olan beyran çorbasını içip kendimizi hastalıklardan korumayı tercih ediyoruz. Kış aylarında 3 güne bir mutlaka içeriz" diye konuştu.

30.10.2018 - 36167



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]