Ramazanda hangi besinler tok tutuyor, hangi besinler sindirimi kolayla�t�r�yor? ��te uzmanlardan beslenme �nerileri...
|
|
|
|
|
|
Sahurda i�ilecek s�t�n tokluk hissi yaratt���n� belirten uzmanlar, iftarda i�ilecek meyve suyunun ise uzun s�ren a�l�k sonras� d��en kan �ekerini k�sa s�rede d�zenledi�ini ifade etti. Yaz s�caklar�nda s�v� kayb�n�n artaca��, sahur ve iftarda i�ilecek birer bardak s�t ve meyve suyunun bu dengenin korunmas�na yard�mc� olaca�� belirtiliyor. Nuh Naci Yazgan �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Neriman �nan�, yaz aylar�na denk gelen Ramazan ay�na dikkat �ekerek do�ru beslenme konusunda �nerilerde bulundu.
S�t 5 Saat Tok Tutuyor
Her g�n d�zenli olarak i�ilecek bir bardak s�t�n mide bo�lu�unu hissettirmeden insan� 5 saat tok tuttu�unun bilimsel olarak da kan�tland���n� belirten �nan�, sahurda s�t i�ilmesini �nerdi. �nan�, "Protein i�eri�i y�ksek olan besinler midenin bo�alma s�resini uzatarak ac�kmay� geciktirir. S�t hem protein i�eri�i y�ksek olan bir besin olmas� nedeniyle tokluk hissetmemize yard�mc� oluyor hem de s�v� ihtiyac�n�n kar��lanmas�na destek sa�l�yor. Yap�lan ara�t�rmalar bir bardak s�t�n insan� 5 saat boyunca tok tuttu�u ortaya koyuyor. S�t�n �ekeri laktoz, a�l�kta kullan�lan glikojen depolar�na destek olarak v�cudun enerji ihtiyac�n�n kar��lanmas�na yard�mc� oluyor. Ayr�ca Ramazanda s�cak hava nedeniyle terle kaybedilen kalsiyum ba�ta olmak �zere mineral ve vitamin gereksiniminin kar��lanmas�na destek oluyor " �eklinde konu�tu.
Orucu Meyve Suyuyla A��n ��nk�...
Oru� a�arken i�ilen bir bardak meyve suyunun ise tokluk verebilece�ini ve 15 - 16 saatlik bir a�l�ktan sonra a��r ve ani besin t�ketilmesinin yarataca�� mide sorunlar�na engel olabilece�ini s�yleyen �nan� ��yle konu�tu: "�ftarda orucun meyve suyu ile a��lmas�n�n bir ba�ka yarar� da Ramazanda s�kl�kla kar��la��lan sindirim problemlerinin hafiflemesine yard�mc� olmas�d�r " dedi.
�erbetten Uzak Durun
Ramazan sonras� kilo problemleri ya�and���na da dikkat �eken �nan�, "�ftar sonras� kan �ekerini y�kselten �erbetli hamur tatl�lar�n�n sofralarda yer ald���n� g�r�yoruz. Uzun s�reli a�l�k bazal metabolik h�zda yava�lamaya neden olmakta ve iftar vakti t�ketilen a��r yemekler sebebi ile genellikle Ramazan sonunda kilo al�nmaktad�r. Tatl� t�ketilecekse, az �ekerli s�tla�, g�lla� gibi s�tl� tatl�lar�n tercih edilmesi, kalsiyum ihtiyac�n�n kar��lanmas�na yard�mc� olacak ve daha az enerji alarak Ramazan s�resince kilo al�m�n� azaltacakt�r " dedi.
22.7.2013 - 13044
|
|