Termometrenin Gösterdiği Sıcaklık ile Vücudun Etkilendiği Sıcaklık Aynı Değil

Prof. Dr. Hilmi Sabuncu, yaz sıcaklarının arttığı bu günlerde sıcak havalara karşı önemli uyarılarda bulunuyor.

Termometrenin Gösterdiği Sıcaklık ile Vücudun Etkilendiği Sıcaklık Aynı Değil

Kişinin sağlığını etkileyen sıcaklığın hiçbir zaman termometreden okunan sıcaklık olmadığına dikkat çeken Sabuncu, özellikle solunum ve dolaşım rahatsızlığı olanların serin mekânları tercih etmeleri gerektiğini vurguluyor.


Yaz ayıyla birlikte sıcaklık kendini her geçen gün hissettiriyor. Hal böyle olunca da artan sıcaklık zaman zaman sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Sabuncu yaz sıcaklarına karşı önemli uyarılarda bulunuyor. Sabuncu yaptığı açıklamada termometreden okunan sıcaklık ile sağlığımızı etkileyen sıcaklığın aynı şeyler olmadığına vurgu yapıyor. Sabuncu;

“Termometre sıcaklığı” ile “hissedilen sıcaklık” farklı şeyler

 

“Sağlığımızı etkileyen sıcaklık (hissedilen Sıcaklık), hiçbir zaman termometreden okunan sıcaklık değildir. Vücudumuzun termal konforu, hissedilir sıcaklığa bağlıdır. Vücudumuzun ısı kaybı ile ısı kazancı dengede olduğu zaman rahat ederiz. Fazla ısı kaybedersek, üşürüz; Fazla ısı kazanırsak bunalırız.

 

Hissedilir sıcaklık, dört faktörün, termometre sıcaklığı, havanın esinti hızı, havanın nemi ve etrafımızdaki eşyanın radyasyonunun bileşkesi olarak tanımlanır. Havanın esinti hızı ne kadar artarsa, nem de ne kadar azalırsa, hissedilir sıcaklık o nispette düşer ve aşırı sıcaklarda, vücudumuz ısı kaybeder, rahatlarız.

 

Termometre sıcaklığı 30 derecenin, hava nemi % 80’nin üzerinde olursa ve hava esinti hızı çok düşük ise son derecede bunalır ve sıkıntı yaşarız. Çünkü vücudun terleme mekanizması, aşırı sıcaklık dolayısıyla devreye girdiğinde, hava neminin yüksek olması ve esinti hızının çok düşük olması nedeniyle, derimizin üzerinde kalır, buharlaşamaz. Ter vücudumuzda bir muşamba etkisi yaparak, ısı kaybımızı azaltır, vücudumuzdaki ısı birikimi dolayısıyla da zarar görürüz. Biliyoruz ki, Terleme sonucu derimizde oluşan sıvı, rahat buharlaşırsa, etrafından ısı alır ve ısı kaybımızı arttırır. Esinti hızı yüksek, hava nemi az olursa, buharlaşma daha da fazla olacağından, vücutta biriken ısı daha kolay atılır ve Termal bir konfor hissederiz.

 

Özellikle solunum ve dolaşım rahatsızlıkları veya yakınmaları olanlar, bu tür havalarda, yani Termometre sıcaklığının ve hava neminin fazla, hava esinti hızının az olduğu hallerde, evlerinden çıkmamalı, serin yerleri tercih etmeli ve vücut ısısının artmaması için istirahat etmelidir.”

27.6.2013 - 12890



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]