Tıbbi Cihaz ve Kozmetikte 32 Ürün "Güvensiz" Bulundu

32 adet ürün güvensiz olarak belirlendi ve toplam 1 milyon 240 bin 43 TL idari para cezası uygulandı.

Tıbbi Cihaz ve Kozmetikte 32 Ürün

2013 yılı ilk 6 aylık sürede tıbbi cihaz ve kozmetiklerde toplam 32 adet ürün güvensiz olarak belirlendi ve toplam 1 milyon 240 bin 43 TL idari para cezası uygulandı.


Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığınca yapılan denetimler sonucunda 2013 yılı ilk 6 aylık sürede tıbbi cihaz ve kozmetiklerde toplam 32  adet ürün güvensiz olarak belirlendi ve toplam 1 milyon 240 bin 43 TL idari para cezası uygulandı. Bakanlık, özellikle kozmetiklerde mikrobik madde bulunmasının dikkat çekici olduğunu belirterek, bu tür ürünlerin merdiven altı imalat yapılan yerlerden satın alınmaması gerektiği uyarısında bulundu.

AA muhabirinin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, kurum tarafından 2013 yılı ilk altı aylık süreçte, tıbbi cihazlar ve kozmetik ürünler piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünler tespit edildi ve bunlara ilişkin idari yaptırımlar uygulandı.

Tıbbi cihazlara yönelik yapılan kontrollerde 563 ürün denetlendi. Bunlardan 12'si laboratuvar analizi neticesine göre uygunsuz bulunarak "güvensiz ürün " olarak tespit edildi. Bu ürünlerin kimisinde ürüne ilişkin hiçbir belge ve sertifika bulunmazken, mide yıkama seti ve musluklu idrar torbası gibi bazı ürünlerin de laboratuvar analizinde "uygunsuzluk " belirlendi. Uygunsuzluk tespit edilenler arasında, iğne, rahim içi araç, steril maske, idrar torbası, steril jelatin sünger ve mide yıkama seti gibi ürünler bulunuyor.

Teknik düzenlemeye aykırılık gerekçesi ile idari yaptırım kararı alınan ürün sayısı ise 8 olarak saptandı. Bu cihazlarda, ürüne ilişkin hiçbir belge ve sertifika bulunmadığı belirlendi.

Bu alana ilişkin denetimler sonucunda toplam 238 bin 068 TL para cezası verildi.

Kozmetikte 20 Ürün "Güvensiz " Bulundu

Kozmetik alana ilişkin yapılan denetimlerde de 325 ürün kontrol edildi. Mikrobiyal kontaminasyon limit testi sonucunda toplam AEROB mikroorganizme sayısının kabul edilebilir limitin üstünde çıkmasından dolayı 20 ürün "güvensiz " olarak saptandı. Bu ürünler içinde yer alan bir şampuanda civa ve bileşikleri; saç güçlendirici bakım spreyinde ise 'minoxidil' adlı kimyasal madde tespit edildi.

"Güvensiz " olarak belirlenen ürünler içinde, biyolojik zayıflama sistemleri termoaktif krem, sıvı el sabunu, gül kremi, sentetik gül suyu, el ve vücut losyonu, salyongoz kremi, gül kremi, kil maskesi, vücut terapi çamuru, saç güçlendirici bakım spreyi, yüz temizleme sütü ve yüz  maskesi, şampuan ve kil bulunuyor.

Ayrıca, 121 ürün için teknik düzenlemeye aykırılık gerekçesi ile idari yaptırım kararı alındı. Bunlara ilişkin toplam 1.001.975 TL para cezası kesildi.

Toplam olarak bakıldığında, Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığınca 2013 yılı içerisinde toplam 32  adet ürün güvensiz olarak tespit edildi ve toplam 1 milyon 240 bin 43 TL idari para cezası uygulandı.

Denetimlere Kesintisiz Devam

TİTCK Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, ürünlerin ilgili mevzuatlara uygunluğunun belgeler ve laboratuvar testlerine göre değerlendirildiğini belirterek, "Ülke genelinde yapılan denetimler, hastanelerden ve tüketicilerden gelen geri bildirimler sonucu, risk odaklı denetim faaliyetleri yürütülmektedir. Özellikle kozmetiklerde mikrobik madde bulunması dikkat çekicidir. Bunların merdiven altı tabir edilen yerlerden satın alınmaması ve uygun saklama koşullarına uyulması gerekmektedir " dedi.

Uzun, vatandaşların sağlıklı ürünler kullanabilmesi için denetimlere kesintisiz devam edileceğini vurguladı. - Ankara

20.7.2013 - 13036



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]