Türk Cerrahi Derneği, Bölgesel Toplantısı Çorum'da Yapıldı

Türk Cerrahi Derneği, bölgesel toplantısı Çorum'da yapıldı Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter;

Türk Cerrahi Derneği, bölgesel toplantısı Çorum'da yapıldı
Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter;"Kolon, kalın bağırsak ve rektum kanserleri Türkiye'de ölüm oranları içerisinde üçüncü sırada yer alıyor"
"Kolorektal kanserlerde erken teşhis edildiği zaman ölüm oranları iyi bir tedavi tedavi ile son derece düşüktür ve tedavisi kesin olabilmektedir"

ÇORUM - Türk Cerrahi Derneği, bölgesel toplantısı Çorum'da yapıldı.
Türk Cerrahi Derneği tarafından düzenlenen ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde yapılan "Kolorektal Cerrahide Güncel Yaklaşımlar" konulu toplantıda, günümüzde insan hayatını yakından tehdit eden kolon ve rektumun kanserleriyle mücadelede son dönem bilgi ve birikimler paylaşılarak iyi huylu hastalıklar da ele alındı.
Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter, kolon kanserleri, kalın bağırsak ve rektum kanserlerinin Türkiye'de ölüm oranları içerisinde üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekerek bu nedenle önemli sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Kolon kanserlerine karşı çeşitli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Çağatay Çifter, makattan gelen kanamaların ihmale alınmamasının altını çizerek, "insanlarımız makattan gelen kanamalarda bu kanama bir defa bile olsa bunların üzerinde önemle dursunlar. Mutlaka bir hekime başvursunlar. Çünkü bu kanamalar bir kolon kanseri nedeniyle olabilir. Makattan kanama geliyor diye bunun kolon kanseri olması şart değil ama bu kanamaların yaklaşık olarak yüzde 4 ve 5'i önemli bir hastalık belirtisi olabilir. Onun için bir defa bile olsa, az bile olsa makattan kanama geliyorsa mutlak suretle bir hekime başvurmalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Kolorektal kanserlerde erken teşhisin önemine de Prof. Dr. Çifter, "50 yaşını aşan vatandaşlarımız mutlaka gizli kan gaitada gizli kan testi yaptırarak görünmeyen bir kanamayı da tespit ettirebilirler. Bunlar kalın bağırsak kanserlerinde erken teşhisi sağlayan yöntemlerdir. Kolorektal kanserlerde erken teşhis edildiği zaman ölüm oranları iyi bir tedavi tedavi ile son derece düşüktür. ve tedavisi kesin olabilmektedir" diye konuştu.
35 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cerrahi Derneği hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Çifter, "Derneğimizin kuruluş amacı Türkiye'deki genel cerrahların mesleki faaliyetlerinde karşılaştığı sorunlarla ilgili onlara yo göstermek özellikle eğitim alanında yeni uzmanlarımıza, asistanlarımıza, eğitim alanında yardımcı olmak. Kurslarla ve diğer faaliyetlerle bu bilimsel etkinlikleri takip ettirmektir. Ülkemizde çok sayıda dernek var. Ama mesleki dernekler özellikle tıp mesleği içerisindeki derneklerin önemi biraz daha artıyor. Sorumluluğu da artıyor. Halka ulaşmamız gerekiyor. Halkı bazı konularda bilinçlendirmemiz gibi bir görevimizde var. Bu görevin bilincinde olarak kendi internet sayfamızda halkımıza da bölüm ayırdık. Onların cerrahi ile ilgili sorunlarını, ameliyatlarla ilgili problemlerini ya da meslektaşlarımızla ilgili olan sıkıntıların oradan sorabiliyorlar. Bizde elimizden geldiğince halkımıza ışık tutmaya çalışıyoruz. Büyük kongrelerimiz oluyor. Bu kongrelerde bilimsel olarak yakın takip ettiğimiz değişimleri bu kongrelerde gerek yabancı katılımcılar gerekse Türk bilim adamlarıyla birlikte bunları takip ediyoruz. Gelişmeleri takip ediyoruz. Bütün bunlar bize önemli sorumluluk yüklüyor" ifadelerini kullandı.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Settar Bostanoğlu da, toplantının bölgede görev yapan doktorların, genel cerrahların kolorektal cerrahide güncel bilgileri alabilmesi, bunları paylaşması ve günlük pratiklerine aktarabilmesi amacıyla yapıldığını dile getirdi.
Türk Cerrahi Derneği'nin Türkiye'de en çok üyesi olan mesleki derneklerden birisi olduğunu ve önemli çalışmalara imza attığını anlatan Prof. Dr. Settar Bostanoğlu, "Genç bir eğitim kurumu olan Tıp Fakültemizin Türk Cerrahi Derneği ile birlikte yaptığı bu toplantı Çorum ve etrafımızdaki tıp fakülteleri içinde önemli bir aktivasyon bilimsel bir çalışmadır. Hitit Üniversitesi Orta Karadeniz Bölgesinde önemli bir öneme sahip ilimiz. Komşu illerde birçok Tıp Fakültemiz var. Samsun, Tokat, Kırıkkale, Yozgat gibi. Çorum'da tam merkezde. Genç olmasına rağmen aktif olan bir fakülte. Bilgi birikimlerimizi paylaşabilmek bizin için önemliydi. Türk Cerrahi Derneğide konuyu önemsediği için burada yapılmasına karar verdi" şeklinde konuştu.

16.5.2017 - 27149



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]