Türk doktor, hemşire ve destek ekibinden oluşan gönüllüler, 10. seyahatlerini tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Dünyanın en fakir ülkesi olan Nijer’de sağlık hizmeti veren grup, 764 bin kişiye 3 doktorun düştüğü Afrika’nın en fakir ülkesinde çok sayıda hastaya poliklinik ve cerrahi müdahale hizmeti verdi.
Dahiliye polikliniğinde 740 hastanın muayene edilirken bu hastalardan 130’sine anestezi altında cerrahi operasyon yapıldı. Kulak burun boğaz servisinde muayenesi yapılan 1035 hastanın 860’ına müdahale edildi. Diş rahatsızlığı olan 721 hastaya poliklinik hizmeti verilirken, 950 diş çekimi yapıldı. Nijer’deki en önemli sağlık sorunlarından biri olan göz rahatsızlıkları ile ilgili olarak da 1030 hasta muayene edilirken, bu hastaların 327’sine katarak ameliyatı yapılarak görmek yeteneklerine yeniden kavuşmaları sağlandı. Bu seyahatte yapılan müdahaleler ile 6023 Nijerli daha sağlıklı bir yaşama kavuştu.
Başbakanlık Tika Kuruluşu desteği, Sağlık Bakanlığı katkıları ile gerçekleştirilen bu operasyonlara Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal’da katıldı. Üroloji Uzmanı Opr. Dr.Serhat Onur ve Opr. Dr.Hüseyin Akyıldız’ın yanı sıra Jinekolog Opr. Dr. Işık Akın da ameliyatlara katıldı. Tessaoua ve Aquie olmak üzere iki bölgede gerçekleşen çalışmaların göz ameliyatları kısmında Grup Başkanı Dr.Selim Genç, Dr.Davut Özbay, Dr. Levent Ölmez, Dr.Yusuf Avni Yılmaz, Dr.İlhama Rzayeva’dan oluşan 5 doktor görev yaptı.
K.B.B Uzmanı Dr.Abdullah Daştan ile Hayrunnisa Avcı ve Hasan Akkoca’dan oluşan iki diş hekimi ve Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Teçkçe’nin görev yaptığı çalışmalarda 1 anestezi teknisyeni ve 1 laboratuar teknisyeni ile 9 hemşire hizmet verdi.
Operasyon bölgesindeki sağlık personeline modern doğum yöntemlerini içeren eğitim programı verilirken, gelecek seyahatlerde bu eğitimlere kırsal bölgelerde de devam edilmesi planlanıyor. Nijer’de yaşanan en büyük sağlık sorunu olan fistül hastalığı geleneksel doğum yöntemlerinden kaynaklanıyor.
Ayrıca bu sebeple bebek ölümleri de oldukça yüksek oranda. Bu eğitimlerle yanlış doğum yöntemlerinden kaynaklanan olumsuzlukların azaltılması planlanıyor. Ayrıca ameliyatlara gözlemci olarak katılan Nijerli Tıp Fakültesi öğrencileri de yaygın hastalıkların tedavisine yönelik olarak eğitildi.
Gönüllüler 10. Nijer Seyahatinde ayrıca, 413 aileye toplam 1240 keçi yardımı yapıldı. Başkanlığını İbrahim Ceylanın yaptığı bu organizasyona Bilim, Atabay, Nobel, Gripin, Keyman ilaç firmaları, Mithat Giyim, Mudurnu Tavukçuluk ve Gülteks firmaları ve hayırseverler katkı sağladılar. Dosteli, Adana Dosteller, Ben Ötesi, Kutup Yıldız, İhyader dernekleri bu organizasyonda yer aldılar. Bugüne kadar yapılan 10 seyahattin tamamında 27 bin 400’ü aşkın hastaya müdahale yapıldı. Yapılan keçi yardımı ile 40 bin kişiye başkasına muhtaç olmadan geçimlerini sağlama imkanı sağlandı. Ayrıca açılan kuyularla 50 bini aşkın insan temiz su içme imkanı buldu.
Yılda iki kez düzenlenen bu organizasyonun daha sık ve geniş çerçevede yapılması için BİSEG ( Bir insan Dünyaya Bedeldir Sağlık ve Eğitim Köyleri Gönüllüleri Derneği ) tarafından Türk Köyü projesinin hayata geçirilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.
İbrahim Ceylan
Organizasyon Başkanı
4.2.2011 2 - 4937
|