Türkiye'de Bir İlk Gerçekleşti, Görmeyen Kadın 20 Yıl Sonra Işığa Kavuştu

20 yıldır sadece gece ve gündüzü seçebilen Dilek Ümran Öztürk, dünyada şu ana kadar yaklaşık 150 kişiye uygulanan yöntemle şekilleri yeniden seçmeye başladı.

Türkiye'de Bir İlk Gerçekleşti, Görmeyen Kadın 20 Yıl Sonra Işığa Kavuştu

20 yıldır sadece gece ve gündüzü seçebilen Dilek Ümran Öztürk, dünyada şu ana kadar yaklaşık 150 kişiye uygulanan "Argus II-Biyonik Göz" yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyatla şekilleri yeniden seçmeye başladı.

Türkiye'nin ilk biyonik göz ameliyatı gerçekleştirildi. Halk arasında "tavuk karası" olarak bilinen "retinitis pigmentosa" hastalığına yakalanarak, 20 yıldır sadece gece ve gündüzü seçebilen Dilek Ümran Öztürk, Dünyagöz Etiler Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yapılan kontrollerin ardından Öztürk'ün ameliyat edilmesi kararlaştırıldı.



İki çocuk annesi Öztürk, Prof. Dr. loannis Pallikaris yönetimindeki ekip tarafından dünyada şu ana kadar yaklaşık 150 kişiye uygulanan "Argus II-Biyonik Göz" yöntemi ile ameliyat edildi. Başarılı geçen ameliyatın ardından 44 yaşındaki Öztürk'ün, şekilleri yeniden seçmeye başladığı bildirildi.

Prof. Dr. Pallikaris ameliyata ilişkin yaptığı açıklamada, "Argus II-Biyonik Göz" yöntemiyle gerçekleştirilen operasyonun Türkiye'deki görme engelli hastalar için yeni bir umut ışığı olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dünyada sayılı birkaç ülkede yapılan bu ameliyatı Türkiye'de ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Pallikaris, "Bu ameliyat için en uygun hastayı, yaklaşık 800 hasta arasından seçtik ve operasyonu başarılı bir şekilde tamamladık. 'Argus II' ameliyatlarında tıbbi ve yardımcı ekibin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Ameliyat ekibinde yer alan Doç. Dr. Nur Acar ise deneyimin ve teknolojik altyapının önemine dikkati çekerek, "Argus II" operasyonunun, ileri vitreoretinal cerrahi teknikler ve deneyimli elemanlarla yapılması gerektiğini aktardı. Çok başarılı bir ameliyata imza attıklarını ifade eden Doç. Dr. Acar, Türkiye'de ilk defa uygulayacakları bu operasyon için ekip olarak heyecanlandıklarını, motivasyonu oldukça yüksek olan Dilek Ümran Öztürk'ün operasyon sonrası rehabilitasyonunun devam edeceğini kaydetti.



"ARTIK KIZIMI GÖREBİLECEĞİM"

Kütahya'da yaşayan iki çocuk annesi Dilek Ümran Öztürk ise 1991 yılında evlendiğini, ilk çocuğunu doğurduktan sonra görmesinin azalmaya başladığını belirtti.

Doktorların, ikinci hamileliğinde bu hastalığın ilerleyeceğini ve göremeyeceğini söylemesine rağmen ikinci çocuğunu dünyaya getirdiğini anlatan Öztürk, şunları söyledi:

"İlk kızımı 2-3 yaşına kadar gördüm. İkinci kızımı görme fırsatım hiç olmadı. Yaklaşık 20 yıldır sadece gece ve gündüzü fark edebiliyorum. Biyonik göz ameliyatı için seçildiğimi duyduğumda çok sevindim. 'Ben ve benim gibi engelli hastalar için bir umut olacaksa, bu ameliyatı ilk ben olmalıyım' dedim. Bir de hiç görmediğim ikinci kızımı görmeyi istiyordum. Bu şansı denemeliydim. Deneyimli hekimlere kendimi emanet ettim. Ameliyat sonrasında büyük gün gelmişti ve tüm ekip çok heyecanlıydık. En çok küçük kızımın yüzünü merak ediyordum. Artık kızımı görebileceğim. Ameliyat başarıyla tamamlandı ve artık küçük kızımı algılayabiliyor, nesneleri yavaş yavaş fark edebiliyorum. Görme yetilerim bana verilecek eğitimlerle her geçen gün daha iyiye gidecek ve ben kendi başıma artık işime gidebileceğim. Çamaşırlarımı yıkayabilecek, yemek pişirebilecek ve Kütahya'da benim gibi engelli dostlarım için sürdürdüğüm desteği artık görerek devam ettirebileceğim."



NASIL ÇALIŞIYOR?

Yaklaşık 4 saat süren bir ameliyatla hastanın gözünün içine ve yanına yerleştirilen "Argus II" retinal implantı iki parçadan oluşuyor. Biyonik göz, görüş alanındaki nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlük vasıtasıyla çalışıyor. Gözlük üzerinde bir kamera bulunuyor ve implantı aktive etmesi için bir güç cihazına bağlı olarak çalışıyor.



Gözlüğün üzerindeki minyatür video kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek, gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. İmplant talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor.

Ameliyattan iki hafta sonra hastanın yaşam alanlarında gerçekleştirilen rehabilitasyon süreci başlıyor. Bu süreçte hastanın kişileri ve nesneleri algılaması ile biyonik gözle gördüklerini nasıl yorumlayacağı konusunda destek ve eğitim veriliyor.

12.7.2015 - 18084



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]