Tur�u, i�erisinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde ki�iyi grip ve benzeri enfeksiyonlardan koruyor
|
|
|
|
|
|
Cumhuriyet �niversitesi T�p Fak�ltesi Halk Sa�l��� Ana Bilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. G�lay Ko�o�lu, i�erisindeki probiyotikler sayesinde grip ve benzeri enfeksiyonlara kar�� koruma sa�layan tur�unun ve suyunun t�ketilmesini �nerdi.
Ko�o�lu yapt��� a��klamada, T�rk mutfa��n�n �nemli damak tatlar�ndan tur�unun sa�l��a yararlar�n�n oldu�unu s�yledi.
Sebze ve meyvelerin bir�ok yararl� etkisinin tur�uda da bulundu�unu belirten Ko�o�lu, "Tur�u �ok fazla su i�ermesi dolay�s�yla kilo yap�c� etkileri az. ��erisinde y�ksek oranda lif bulunan sebze ve meyvelerden tur�u yap�ld���ndan da lifler aynen kalarak ki�iye fayda sa�l�yor " dedi.
Ko�o�lu, mayalanma esnas�nda tur�uda yararl� bakterilerin de �o�ald���n� vurgulayarak, "Probiyotik dedi�imiz bu bakterilerin sa�l�k a��s�ndan �ok faydas� var. Bunlar ba����kl�k sistemimizi g��lendiriyor. Tur�u, i�erisinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde ki�iyi grip ve benzeri enfeksiyonlardan koruyor. Probiyotik bakteriler ayn� zamanda ba��rsak floras�n� da olumlu y�nde de�i�tirerek kanserden korunmaya yard�m ediyor " diye konu�tu.
Asitli ve gazl� i�ecekler yerine tur�u suyu t�ketilmesini �neren Ko�o�lu, "�zellikle lahana, k�rm�z� pancar ve salatal�k tur�usu besin de�eri a��s�ndan daha iyi " ifadesini kulland�.
Tur�unun fazlas� da zarar
Tur�u yap�ld���nda baz� vitaminlerin de yok oldu�una dikkati �eken Ko�o�lu, �unlar� kaydetti:
"C vitamini dayan�ks�z bir vitamin oldu�u i�in tur�uda ne yaz�k ki kalm�yor. A vitamininin �n maddesi de �ok az kal�yor. Yani tur�u yap�ld���nda sebze ve meyvelerde C vitamini y�zde 100'e yak�n oranda, A vitamininin de yar�dan fazlas� kayboluyor. B vitamini de tur�unun bekletme s�resine g�re azal�yor. Yani tur�ular�n vitamin a��s�ndan �ok �nemli bir katk�s� yok. Tur�ularda potasyum, kalsiyumun, magnezyum da az miktarda bulunuyor. Tur�unun en b�y�k dezavantaj�ndan biri de �ok fazla tuz i�ermesi. 100 gram tur�uyla ortalama 6 gram tuz al�nm�� oluyor. bu durum, kalp, hipertansiyon, kronik b�brek hastalar�nda sorun yaratabilir. Tuz t�ketiminin artmas� mide kanseri, kemik erimesi gibi bir�ok hastal���n artmas�nda rol oynuyor. �lkemizde de tuz t�ketimi �ok fazla oldu�u i�in biraz daha dikkatli t�ketilmeli. "
Haz�r tur�ularda fermantasyonu (mayalanma) h�zland�rmak ad�na birtak�m kimyasal asitler kullan�ld���n� belirten Ko�o�lu, bu asitlerin de mide asit salg�lar�n� uyararak �lseri bulunan hastalarda problem yaratt���n� s�yledi.
Ko�o�lu, haz�r tur�u yerine do�al yollarla yap�lan tur�ular�n t�ketilmesini tavsiye etti
9.4.2015 1 - 17224
|
|