Aslında yaşadığınız bu dorunlar dünyadaki birçok kişinin sorunu olan iltihabi bağırsak hastalıklarının belirtilerinden yanlızca birkaçı.
Kalın bağırsağı etkileyen ülseratif kolit ve tüm sindirim sistemini etkileyen Crohn hastalığı ömür boyu süren hastalıklar arasında yer alıyor bu nedenle hastaların yaşam kalitelerinin arttırılması için hastalıklarıyla ilgili ayrıntılı bilgilendirilmeleri ve deneyimli merkezler tarafından takip edilmeleri gerekiyor.
Ülseratif kolit kalın bağırsağı değişik uzunluklarda tutabiliyor.Kalın bağırsağın sol tarafında ya da tümünde görüldüğü gibi sadece son kısmını da etkilemesi mümkün.Her 100 bin kişiden 5-15'inde görülebiliyor.İlk ortaya çıkma yaşı 15-25 arasında değişiyor.
Erkekelerde bira daha sık görülen hastalığın en önemli belirtisi kanlı-mukuslu ishal.Dışkılamam sayısını hastalığın aktivitelerin derecesi tayin ediyor. Acıbadem Hastanesi Bakırköy gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, hastalığın çok aktif olduğunda günlük dışkılamam sayısının 20-30'a kadar çıktığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:
Hasta geceleri de uykudan uyanarak tuvalete gider.Tuvalete gittikten sonra da tam bir rahatlama olmaz.Karın ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi genel şikayetlerde hissedilir.Ülseratif kolitte hedef organ kalın bağırsaklar olmakla beraber, hastalığın bağırsak dışı çeşitli organları da etkilendiğini biliyoruz.
Deri, ağız içi, göz, böbrekler, karaciğer, eklemler, damarlar,akciğerler, sinirler ve kalp gibi birçok organı hastalandırabilir.
Prof. Dr. Sabattin Kaymakoğlu, ülseratif koliite yatkın birinde çevresel tetikleyici faktörlerin etkisiyle kalın bağısak mukozasında meydana gelen immunolojik bir hasarın, hastalığı ortaya çıkarttığına dikkat çekiyor:
Belirli doku grubu antijenlerine sahip kişilerde daha çok görülür.Ailede ülseratif koliti olanlarda sıklığı normal popülasyona göre 10 kat aratar, dolayısıyla kalıtsal bir yönü vardır.Hastalığı ortaya çıkartan çevresel tetikleyiciler olarak toksinler, diyetetik faktörler veya bakteriler üzerinde durulsa da hiçbiri kesinlik kazanmamıştır.
Kronik hastalığı olan hemen tüm hastalarda değişik seviyelerde stresli durumlar gözlenir.Ülseratif kolit özellikle aktif olduğu dönemlerde hastanın psişik yapısını bozabilir.
Sebep sonuç ilişkisinde hangi tarafın baskın olduğu bilinmese de yapılan araştırmalar stresin ülseratif kolitin alevlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor.Ülseratif kolit ataklarının birçoğunda, atak sırasında stresli bir durumun yaşandığı belirtiliyor.
Ülseratif kolit hastası kadınlar için gebe kalıp kalamayacaklarının yanıtı son derece önemli.Bu hastalık kadın doğurganlığının etkilemiyor.Beslenme durumları normalse hastalar herhangi normal bir kadın gibi doğurabilirler.Bebekle ilgili bir problem oluşmuyor.
21.1.2011 - 4465
|