Uyuşturucu Bağımlılığı Sigarayla Başlıyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Vardar, "Uyuşturucuya başlamadan önce ilk kullanılan madde sigara, tütün oluyor.

Uyuşturucu Bağımlılığı Sigarayla Başlıyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Vardar, "Uyuşturucuya başlamadan önce ilk kullanılan madde sigara, tütün oluyor. Kişiler uyuşturucuya tütünle başlıyor." dedi.

Vardar, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde düzenlenen "Uyuşturucu bağımlılığı ve tedavisi" konulu toplantıda, uyuşturucu bağımlılığının temelinin ergenlik döneminde atıldığını söyledi.

Bu çağdaki gençlerin özellikle arkadaş çevresinden etkilendiğini belirten Vardar, "Uyuşturucuya başlamadan önce ilk kullanılan madde sigara, tütün oluyor. Kişiler uyuşturucuya tütünle başlıyor. 10-15 yaş arasında tütünü kullanmaya başladıktan sonra illegal maddeler hızlıca kişinin yaşamına girebiliyor. Tütünün arkasından alkol ve esrar gibi uyuşturucular kişinin yaşamına girebiliyor." dedi.

Bonzainin, son 10 yılın sorunu olarak gündemde olduğunu ifade eden Vardar, şunları kaydetti:

"Bonzai daha küçük yaşlarda görülüyor. Eroin gibi uyuşturucular 20'li yaşlarda ortaya çıkıyor. Bu kişiler zamanla birçok maddeyi deniyorlar. Ergenlik yıllarında bu madde kullanımı başladığı için ergen anlaşılırsa madde kullandığı çevresinden soyutlanmaya başlıyor. Okul, aile ve arkadaş çevresi kişiyi dışlamaya başlıyor. Madde kullanan ergen de kendi sosyal çevresini oluşturuyor. Uyuşturucu kullanan kişilerle beraber olup, arkadaşlık ediyor. Herkes bu çevrede madde kullanıyor, madde kullanmamak anormal bir davranış gibi gözüküyor. Burada tabi ki bir takım devlet politikaları söz konusu. Bir takım yasaklamalar, güvenlik tedbirleri... Bunlar tabi ki yapılması gerekenler. Bunlar yapılsa da uyuşturucu sorunu maalesef bütün toplumlar için sorun olmaya devam ediyor."

Vardar, uyuşturucu bağımlılığının ve buna başlamayı engelleyecek en iyi formülün ailede olduğunu vurgulayarak, ailelerin çocuklarıyla iletişimlerini hiçbir zaman koparmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

30.1.2018 - 31425



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]