Uzmanlar, zamansız yenen meyve ve sebzelerin hormon bozukluğuna sebep olduğunu savundu

Uzmanlar, zamansız yenen meyve ve sebzelerin hormon bozukluğuna sebep olduğunu savundu Uzmanlar mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzelerin insan vücudunda toksik etki gösterdiğini belirterek, erken ergenlik, erken menopoza gibi hormonal bozuklukların yanında kansere de davetiye...

Uzmanlar, zamansız yenen meyve ve sebzelerin hormon bozukluğuna sebep olduğunu savundu

Uzmanlar mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzelerin insan vücudunda toksik etki gösterdiğini belirterek, erken ergenlik, erken menopoza gibi hormonal bozuklukların yanında kansere de davetiye çıkarttığını söyledi

SİVAS - Uzmanlar mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzelerin insan vücudunda toksik etki gösterdiğini belirterek, erken ergenlik, erken menopoza gibi hormonal bozuklukların yanında kansere de davetiye çıkarttığını söyledi.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte gribal hastalıklardan korunmak için meyve ve sebze tüketimi arttı. Sağlıklı beslenmek için tüketilen meyve ve sebzeler mevsimi dışında tüketildiğinde faydasından çok zararı görülebiliyor. Mevsiminde üretimi yapılmayan meyve ve sebzelerin içerisinde bulunan düşük vitaminler ve üretiminde kullanılan kimyasala ilaçlar insan sağlığını olumsuz etkiliyor.

"Sebze ve meyve tüketimi çeşitli hastalıkların azalmasında oldukça etkilidir"

Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Eda Ünal, sebze ve meyve tüketiminin çeşitli hastalıkların azalmasında etkili olduğunu belirterek, "Sağlıklı beslenmede sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir. Biz her zaman dengeli beslenmede yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve su alımını önemsiyoruz. Özellikle vitamin ve mineral kaynağı olarak mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin uygun porsiyonlarında kullanımı bizim içim çok önemli. Dünya Sağlık Örgütügünlük en az 400-500 gram sebze ve meyve tüketimini oldukça önemsiyor. Bu değerler hastalıklara ve yaşa göre miktarlarında değişiklik gösterebiliyor ama ortalama olarak günlük 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketimini öneriyoruz. Sebze ve meyve tüketimi çeşitli hastalıkların azalmasında oldukça etkilidir. Özellikle; kanser, kalp ve damar yolu hastalıkları, hipertansiyon, obezite ve kabızlık gibi birçok hastalıklarında azalmasında etkili. Özellikle kış döneminde bize koruyucu bir etki gösteren bağışıklığın güçlendirilmesinde sebze ve meyve tüketimini oldukça önemsiyoruz. Ancak mevsimlerin değişmesine bağlı olarak farklılık gösteren sebze ve meyvelerin çeşidi raflarda değişmiyor" diye konuştu.

"Mevsiminde sebze ve meyve tüketimini öneriyoruz"

Ünal, mevsiminde sebze ve meyve tüketimini önerdiklerini söyleyerek, "Özellikle gıda teknolojisinin geliştiği bu dönemlerde raflarda mevsiminde olmayan sebze ve meyveleri görüyoruz. Özellikle kış aylarında gördüğümüz sebzeler brokoli, karnabahar, lahana, havuç, turp, yer elması, kırmızı pancar, kereviz, pırasa; meyvelerden elma, armut, portakal, mandalina, greyfurt, ayva, muz ve kestane gibi vitamin içeriği yüksek olan meyvelerin olduğunu görüyoruz. Ancak bu aylarda yetişmeyen sebzelerimizde var. Bu sebzeler çeşitli ilaç ve koruyucularla birlikte raflarda satışa sunuluyor. Bu ürünler vitamin ve mineral açısından daha düşük oluyor. Özellikle yapılan çalışmalarda kış ve yaz mevsimlerinde toplanan ıspanağın vitamin ve mineral içeriği araştırıldığında özellikle C vitaminin 3 kat farklı olduğu gözüküyor. Yani bu hormonlarla üretilen sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriğinin düşük olduğunu görüyoruz. Bize raflarda sunulan bu sebze ve meyvelerde vücutta toksik etki gösterdiği için erken ergenliğe girme, kadınlarda erken menopoza sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra bu koruyucu maddeler, ilaçlar ve hormonlar baş ağrısı, mide rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa sebep oluyor. Daha önemlisi bu ürünler kansere davetiye çıkarıyor. O yüzden bizim için hem ekonomik açıdan hem de sağlığımız açısından mevsiminde sebze ve meyve tüketimini öneriyoruz. Bu duruma çok dikkat etmemiz gerekiyor. Mevsiminde olan sebze ve meyvelerin farklı bir mevsimde aynı lezzete yakın şekilde tüketmek için kurutma, konserve veya derin dondurucu gibi çeşitli saklama yöntemlerini kullanabilirler. Ama bizim için mevsimsel beslenme bizim için oldukça önemli" dedi

"Mevsimi olmadığı için pahalı satılıyor"

Sebze halinde esnaf İrfan Yıldız, mevsimi olmayan ürünlerin pahalı olduğundan bahsederek, "Kışın C vitamini almadığımız için hasta oluyoruz. Yeşillik yemiyoruz, domates, biber, patlıcan tüketiyoruz. Örneğin çilek eken çiftçi sayısı az, bu zamanlarda hastalara, pastalara, çocuklar için satış yapıyoruz ve mevsimi olmadığı için pahalı oluyor. Meyve ve sebzeleri mevsimine göre tüketin. Yazın yaz meyvesi, kışın kış meyvesi tüketin" dedi.

"Her şey mevsiminde tüketilmelidir"

Murat Ağızıtemiz isimli pazar esnafı, her şeyin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, "Her şey mevsiminde tüketilmelidir. Yaz meyve ve sebzeleri bu mevsimlerde serada yetiştiği için daha pahalıdır" dedi.

16.12.2022 - 63676



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]