Veterinary expert Mesut Se�er from the Ministry of Health warns that leaving animal organs during sacrifice can lead to infectious diseases. He advises that the organs should be removed quickly and checked for cystic or zoonotic diseases such as Crimean-Congo, anthrax, and brucellosis. Se�er also emphasizes the importance of hygiene during the sacrifice and recommends that it should be done in approved slaughterhouses or designated areas. He also suggests that the meat should be stored in suitable conditions and in single portions.
|
|
|
|
|
|
SA�LIK Bakanl��� Halk Sa�l��� Genel M�d�rl��� uzmanlar�ndan Veteriner Hekim Mesut Se�er, kurban kesilirken hayvan�n i� organlar�n�n ortada b�rak�lmas�n�n salg�n hastal�klara yol a�abilece�ini s�yledi. Se�er, "�� organlar�n k�sa s�rede ��kar�lmas� gerekir. Bunlar�n kistli ya da zoonoz hastal�klar ta��y�p ta��mad���na dikkat etmek gerek. K�r�m kongo, �arbon, brusella gibi hastal�klara kar�� bunlar�n derin �ukurlara g�m�lmesi gerekir" dedi. Veteriner Hekim Mesut Se�er, kurban kesimlerinin�Tar�m ve Orman Bakanl��� taraf�ndan onaylanm�� kesimhanelerde ya da kurban kesim b�lgelerinde yap�lmas� gerekti�ini belirtti. Kesim s�ras�nda hijyen kurallar�na dikkat �eken Se�er, "Hayvan�n i� organlar�na�dikkat edilmeli. �� organlar�n k�sa s�rede ��kar�lmas� ve bunlar�n kistli ya da zoonoz hastal�klar ta��y�p ta��mad���na dikkat etmek gerek. Gerek k�r�m kongo, gerek �arbon, gerek�brusella gibi hastal�klara kar�� bunlar�n derin �ukurlara g�m�lmesi gerekir. Kurbanl�k hayvanlarda en �ok kar��la�t���m�z �ey ise kist hidatik hastal��� bak�m�ndan i� organlar�n bulunmas�d�r. Kistli organlar�n k�pek ve kediler taraf�ndan yenmesini engellemek amac�yla mutlaka bu organlar�n ��kar�l�p 2 metrelik derin �ukurlara g�m�lmesi gerekir" diye konu�tu. 'A�IK YARA VARSA ELD�VEN KULLANILMALI'Se�er, kesimi yapacak ki�inin ise i�inin ehli bir kasap olmas� gerekti�ine dikkat �ekerek, "�zellikle hijyen a��s�ndan eldiven tak�lmal�. Yaras� olan ki�ilerin �zellikle�eldiven takarak�kesimi yapmas�n� sa�lamam�z gerekir. T�berk�loz olsun, �arbon olsun bu tarz zoonoz hastal�klar�n kar��n�za ��kmamas� i�in hayvanlar�n sa�l�k raporunun olmas�na dikkat edilmeli. Velev ki b�yle bir hayvanla kar��la�t�n�z diyelim; o zaman vakit kaybetmeden �l�e Tar�m ve Orman M�d�rl�klerine haber verilerek�bunlar�n ekipler taraf�ndan imhas� sa�lanmal�d�r. Kistli organlar dedi�imiz �ey zaten karaci�er, akci�er b�lgelerinde��zerinde balon tarz�ndaki yap�lar mevcut oldu�u organlard�r.�Hayvan�n genellikle akci�er b�lgesinde sar�mt�rak bir renkte kaplama �eklinde olmaktad�r. Bunlar�zaten normal g�r�nt�den farkl� bir g�r�nt�. Et �zerinde ve organlarda bir yap� g�rd���n�zde muhakkak ilgililere haber vermeniz gerekmektedir" dedi.�'ETLER� TEK PORS�YON HAL�NDE SAKLAYIN'Se�er, kurban etlerinin saklama ko�ullar�na ili�kin de "Kurban etleri g�da i�in ta��maya uygun malzeme ve materyalle ta��nmas�, bunlar�n hava alabilir �ekilde ta��nmas� gerekmektedir. Etlerin ayr�ca genellikle tek yemeklik porsiyonlar �eklinde saklanmas�na �zen g�stermeliyiz.�Buzdolab�n�n sebzelik b�l�m�nde�bir hafta, buzluk b�l�m�nde birka� ay saklanabilir. Derin dondurucularda ise 6 aya kadar saklanabilmektedir" ifadelerini kulland�. �
23.6.2023 - 68192
|
|