Yapay organlar mı geliyor?

Yapay organ uygulamasının hayata geçirilmesi için çok uzun yıllara ihtiyaç var.

Yapay organlar mı geliyor?

Türkiye'de her yıl 60 bin insan kendisine bulunacak organı bekliyor. Bu nedenle organ bağışı konusunda yapılan her bilinçlendirme çalışması, hastaların hayata tutunmaları için büyük önem taşıyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş; Medical Park sponsorluğunda organ bekleyen hastaların gerçek hikayelerinin anlatıldığı 'Yeni Hayat " isimli bir belgesel filmin çekildiğini belirtiyor. Prof. Dr. Alper Demirbaş, organ nakli ile ilgili bilgi verdi: 

 'Yeni Hayat' belgeseli; birçok hastanın, ailenin duygularına tercüman oldu. Bu belgesel, geriye dönüp yaptıklarımıza bakma fırsatı verdi. Ancak en önemlisi halkımıza organ bekleyen hastaların ve yakınlarının; hem nakil öncesi yaşamlarını, hem de nakilden sonra hayata dönüş hikayalerini gösterdi. Bu belgesel hep düşündüğümüz ve hayal ettiğimiz bir projeydi. Medical Park sponsorluğunda hayata geçti. 51. Altın Portakal Film Festivali'nde gösterildi, festivalde Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nün kurduğu organ bağışı standlarında 40 kişi organını bağışladı. 

DİYABETLİLER DE NAKİL OLUYOR 

Türkiye organ nakli konusunda büyük yol kat etti. 10 yıl önce, yılda 600 nakil yapabileceğimiz fikri hayal gibi gelirdi. 10 yılda nakil sayısı 10 kat arttı. Ancak maalesef yılda 60 bin kişi organ bekliyor, günde 10 kişi organ bulamadığı için ölüyor. Yeterli organ bağışıyla her yıl 60 bin insanı hayata bağlayabiliriz. Bir organ bağışı altı kişiye hayat oluyor. 

 Her geçen gün organ nakil ameliyatlarında da yenilikler, gelişmeler oluyor. Eskiden 'Nakil olamaz' denilen diyabetliler (şeker), yaşlı hastalar, PRA'sı yüksek hastalar, B ve C tipi sarılığı (hepatit) olanların hepsine bugün nakil yapabiliyoruz. Ekip olarak geçen seneden beri; özellikle şeker hastalığı, hipertansiyon ve yaş ile ortaya çıkan kalp hastalıklarında böbrek nakli ve by-pass ameliyatını aynı seansta yapıyoruz. İlk olarak kalp cerrahisi ekibimiz by-pass ameliyatını yapıyor. Onlar hastanın kalp fonksiyonları uygun dedikten sonra biz de böbrek naklini gerçekleştiriyoruz. Bu oran yüzde 20-30 arasında. Bugüne kadar bu şekilde 42 nakil gerçekleştirdik ve sadece iki hastamızı kaybettik. 

 Yapay organ, gelecek için çok umut vâdeden bir uygulama ama bunun hayata geçmesi için çok uzun yıllara ihtiyaç var. Bu süre içinde organ bağışını artırmak gerekiyor. Maalesef dünyada da yıllardır organ bağış sayısında bir artış olmuyor. 

ÖNEMLİ OLAN NAKİL SAYISINI ARTIRMAK

Türkiye'de organ nakli konusunda yetişmiş çok deneyimli ekipler bulunuyor. Bugün ülkemizde hizmet veren, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış 63 böbrek, 24 karaciğer ve 12 kalp nakli merkezi var. Bu sayılar yeterli, hatta fazladır. Burada hedef; yeni nakil merkezi açmaktan çok, var olan merkezlerin daha aktif olarak nakil yapmasının sağlanması olmalı. Çünkü sadece nakil sayısını değil, başarısını artırmak önemli olmalıdır. Bizim merkezimize sadece ülkemizden değil, yurt dışından da birçok hasta geliyor. Antalya'da kalacakları süre birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişiyor. Ulaşımı kolay olan yerlerden gelenlerin uzun süre burada kalması gerekmiyor. Ancak Kırgızistan, Kazakistan gibi yurt dışından ve sağlık imkanı olmayan yerlerden gelen hastalarımızın iki-üç ay kalmasını öneriyoruz. 

KAN UYUMSUZ NAKİLLER ARTIYOR

Tüm dünyada organ azlığı nedeniyle kan grubu uyumsuz nakil sayısı hızla artıyor. Ülkemizde de kaçınılmaz olarak bunu yapmak zorundayız. Sağlık Bakanlığı da bunun alt yapısını oluşturmak için gerekli çalışmaları yapıyor. Bu hastaların sağlık durumları gayet iyi. 

 Organ naklinin bir sınırı yoktur. Aktif kanser ve AIDS hastaları dışında kalan tüm organ yetmezliği hastaları (daha önce nakil olmuş veya olmamış) nakil adayıdır. Aynı şekilde hazırlık testleri yapılır ve uygun ise nakilleri gerçekleştirilir. Örneğin bir hastamıza dördüncü kez böbrek nakli yaptık. 

3.11.2014 - 15671



İlgili Diğer Yazılar
Parçalanan el, Şanlıurfa'da ameliyatla dikildi
Böbreğini temizleyip, yeniden naklettiler
Böbreğini temizleyip, yeniden naklettiler
Beyza Nur, aynı kaderi paylaştığı yaşıtlarını umutlandırdı
Beyza Nur, aynı kaderi paylaştığı yaşıtlarını umutlandırdı
'Akciğer ve ince bağırsak nakli için öncelik Türk hastalarda'
Organ Nakli Merkezi salgın sürecinde hız kesmedi
Organ Nakli Merkezi salgın sürecinde hız kesmedi
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]