Genç görünmek adına yaşımız ilerledikçe çok daha fazla kırışıklık giderici ve cilt kremi kullanıyor, estetik operasyonlara giderek daha sıcak bakmaya başlıyoruz. Cildimizdeki kırışıklıklar ve farklı farklı bölgelerimizdeki sarkmalar dışında, önemsememiz gereken önemli bir şey daha var; metabolizma hızımız. 20'li yaşların sonuna doğru yaş itibarı ile azalmaya başlayan metabolizma hızımız, 30'lu ve hatta 40'lı yaşlarda sağlığımızı, güzelliğimizi ve moralimizi etkileyen en önemli faktörlerden biri. Metabolizma hızımızı artırmak adına hayatımıza spora yer vermeliyiz. Peki ama hangi yaş aralığında hangi sporlar bizim için en uygun olanı?
20'li yaşlar
40'lı ve hatta 30'lu yaşlarındaki kadınlara göre çok daha aktif bir hayata sahip olan, zamanının çoğunu dışarıda, gezip tozarak geçiren 20'li yaşlardaki kadınlar için en önemli tavsiyemiz vücut duruşlarını korumaya çalışmaları. Dik durmayı bir alışkanlık haline getirmek, aslında en iyi spor ve ileriki yaşlarda işlerine çok yarayacak. Bu yaştaki kadınlar; vücuttaki kas yoğunluğunu artıracak, kas gelişimini destekleyecek egzersiz hareketlerine yer vermeliler. Ayrıca düzenli bir şekilde ( haftada ortalama 3 gün ) yarım saatlik bisiklet, koşu veya yürüyüşler de kondisyonlarını 20'li yaşlara uygun bir seviyede tutacak, ev, okul ve iş yaşamlarında çok daha aktif ve başarılı olmalarına neden olacaktır. Bu yaşlarda en fazla yapılan hatalardan biri de düzenli uyumamak. Bu, yapılan sporun fayda getirmesi için oldukça önemli!
30'lu yaşlar
Bu yaş diliminde de yoğun tempolu spor yapılabilir. Fakat metabolizma hızının da düşmeye başladığı göz ardı edilmemeli. Özellikle 30'lu yaşların ikinci yarısına gelindiğinde bazı sarkmaların başlaması da kaçınılmaz olduğundan; alt karın bölgesi, bacaklar, kalçalar gibi belirginleşmeye başlayan, spesifik yerlere yönelmek daha doğru olcaktır. 30'lu yaşlarda da 20'li yaşlarda olduğu gibi haftada 3 kez kardiyo egzersizlerine yer vermeye devam edilebilir. Ayrıca; özellikle de 30'lu yaşların ilk yarısında kaslar da fizyolojik olarak hala şekillenmeye müsait olduğundan 20'li yaşlardakine göre belki biraz daha az yer vermek suretiyle de olsa, kas çalışmaları da yapılabilir.
40'lı yaşlar
Menopoz dönemine denk geldiği için hem kemik sağlığı hem de psikolojik destek vermesi açısından 40'lı yaşlarda muhakkak spor yapmanız öneriliyor. Aşırı tempodan kaçınmalı, ani ve beklenmedik sakalanmalara karşı sreç hareketleri es geçilmemeli. 30'lu yaşlara göre biraz daha düşük yoğunlukta ama mutlaka düzenli kardiyo egzersizlerinin yanında kalbe gerekli oksijeni sağlamak, iskelet yapınızı korumak için ağırlık çalışmalarına da yer verilmeli. Özellikle Gym'de spor yapanlar için egzersiz hareketlerini uygulamadan önce bir spor eğitmeninden destek almalarını tavsiye ediyoruz.
50'li yaşlar
Bu yaşlarda vücudunuza fazla yüklenmemelisiniz. Esneme hareketleri, yoga çalışmaları ile bedeninizi aktif halde tutabilirsiniz. Düzenli yürüyüşlerin yanında, özellikle de bu yaş diliminin henüz başlarındaysanız, haftada 5 kilometreyi geçmeyecek şekilde çok hafif tempolu koşu da yapabilirsiniz. Hafif tempoda bisiklete binebilir, imkanınız varsa yüzebilirsiniz. Hafif tempolu egzersizler, kalp atışınızı da normal seviyeye getirecektir. Düşmelere ve sakatlanmalara karşı diğer yaş gruplarına göre çok daha titiz davranmanız gerektiğini hatırlatmalıyız...
14.9.2012 - 11346
|