Yaz Aylar�nda Bu Besinlere Dikkat

Yaz aylar�nda bu besinlere dikkat A��kta sat�lan �r�nler zehirlenmelere neden olabiliyor S�cak havalar�n vazge�ilmezi dondurma da risk grubunda Ac�badem Eski�ehir Hastanesi Uzman Diyetisyen Mine �enarslan Toraman: "�zellikle et, tavuk, bal�k gibi besinler �ok �abuk s�cakl�kta...

Yaz aylar�nda bu besinlere dikkat

A��kta sat�lan �r�nler zehirlenmelere neden olabiliyor

S�cak havalar�n vazge�ilmezi dondurma da risk grubunda

Ac�badem Eski�ehir Hastanesi Uzman Diyetisyen Mine �enarslan Toraman: "�zellikle et, tavuk, bal�k gibi besinler �ok �abuk s�cakl�kta bozulabilmektedir"

"Pi�mi� yiyecekleri buzdolab� d���nda 2 saatten fazla bulundurmamam�z gerekmektedir"

Lokanta ��letmecisi Tu�ba Oyla�: "A��lan �r�nler tamamen tek kullan�ml�k �eklinde a��l�yor"

ESK��EH�R - �zellikle yaz d�nemlerinde a��kta b�rak�lan ve s�cakl�klardan dolay� k�sa s�rede bozulan besinler, zehirlenmelere neden oluyor.

Artan s�cakl�klara ba�l� g�dalarda meydana gelen a��r� bakteri �retimi besin zehirlenmelerine yol a��yor. �zellikle uygun s�cakl�k ortam�nda muhafaza edilmeyerek a��kta sat�lan g�dalar insanlar i�in daha fazla tehlike arz ediyor. Ac�badem Eski�ehir Hastanesi Uzman Diyetisyen Mine �enarslan Toraman, bu mevsimlere ba�l� zehirlenmeler konusunda �nemli tavsiyelerde bulundu.

"�zellikle et, tavuk, bal�k gibi besinler �ok �abuk s�cakl�kta bozulabilmektedir"

Toraman, s�cakl���n artmas�yla birlikte besinlerde mikroorganizmalar�n �o�ald���na dikkat �ekerek, "Yaz aylar�nda insan sa�l���n� tehdit eden problemlerle kar�� kar��ya geliyoruz. Bunlar�n en ba��nda da besin zehirlenmeleri yer al�yor. ��nk� yaz aylar�nda d��ar�da t�ketilen besinler art�yor. A��kta sat�lan �r�nlerin t�ketimi de artt��� i�in besin zehirlenmeleri ile kar�� kar��ya geliyoruz. Bunlar� �nlemek i�in veya �nlemek ad�na �unlar� yapabiliriz; �zellikle �u an dondurma mevsimi. Dondurma s�t ve s�t �r�nlerinden yap�ld��� i�in �ok �abuk bozulabilen bir besindir. Bu y�zden de bunlar�n a��kta sat�lanlar� de�il. Bizim i�in s�cakl�k ortam�na uygun �ekilde muhafaza edilenleri t�ketmek daha faydal� olacakt�r. Tabi d��ar�da yemek yeme oranlar� da �ok fazla art�yor. G�venli yerlerde besin t�ketmemiz gerekiyor. Market al��veri�lerinde etiket okumas�na �ok dikkat etmeliyiz. �zellikle t�ketimde besin zehirlenmelerine yol a�mamak ad�na bol s�v� t�ketimi bizler i�in �ok �nemlidir. �zellikle et, tavuk, bal�k gibi protein i�eri�i y�ksek besinler �ok �abuk s�cakl�kta bozulabilmektedir" ifadelerini kulland�.

"Pi�mi� yiyecekleri buzdolab� d���nda 2 saatten fazla bulundurmamam�z gerekmektedir"

Ayr�ca Uzman Diyetisyen Toraman, dondurulmu� g�dalar�n risklerine de de�inerek, "Dondurulmu� besinleri al�rken �zellikle i�erisinde buz par�alar�n�n olmamas�na dikkat etmemiz gerekiyor. Dondurulmu� �r�nleri ��zd�rme i�lemini kalorifer, mikrodalga, buzdolab� s�cakl���nda de�il, oda s�cakl���nda ��zd�rmek daha faydal� olacakt�r. En �nemlisi ��zd�r�lm�� besin kesinlikle tekrar dondurulmamal�d�r. Sebze, meyvelerimiz kesinlikle �ok iyi y�kanmal�. Sirkeli su ya da limonlu suda bekletmek �ok daha faydal� olacakt�r. ��nk� baz� at�klar, kabuklar�nda kalabilmektedir. Pi�mi� yiyecekleri buzdolab� d���nda 2 saatten fazla bulundurmamam�z gerekmektedir. Yine mikroorganizmalar i�erisinde �redi�i i�in besin zehirlenmesi ger�ekle�ebilir. E�er besinler yeterli s�cakl�kta pi�irilmezse sindirim sisteminde b�y�k rahats�zl�klara yol a�abilir" �eklinde konu�tu.

"A��lan �r�nler tamamen tek kullan�ml�k �eklinde a��l�yor"

Lokanta ��letmecisi Tu�ba Oyla� da yaz mevsiminde g�da zehirlenmesi riskinden dolay� bir i�letme olarak insanlara sunduklar� besinler konusunda �ok hassasla�t�klar�n� s�yleyerek, "A��lan �r�nler tamamen tek kullan�ml�k �eklinde a��l�yor. �r�n�n tekrar dondurulma gibi bir ihtimali yok. Bu sayede bakteri �retip bozulma ihtimalini s�f�ra indirmi� oluyor. Ayn� �ekilde s�tl� tatl�lar�m�z ya da di�er �r�nlerimiz. Mesela bizim sulu yemeklerimiz tamamen s�cakta kal�yor. Onlar ertesi g�n hi�bir �ekilde t�ketilmiyor. Tamamen at�k olarak de�erlendiriliyor. S�tl� tatl�lar ayn� �ekilde, s�tler s�cak aylarda daha fazla bakteri �retebiliyor, bozulabiliyor. So�uk hava dolaplar�nda muhafaza ediliyor. Onlar� yine ertesi g�n at�k olarak de�erlendiriyoruz" dedi.

5.7.2018 1 - 33941



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

 

[Hata Bildir]