Yaz�n her ya� grubunda ortaya ��kan ishal, �zellikle ya�l� ve �ocuklar i�in risk olu�turuyor. Yaz mevsiminde, di�er mevsimlere oranla ishal sorunlar� daha fazla g�r�lmektedir diyen Hasan Kalyoncu �niversitesi (HK�) Sa�l�k Bilimleri Y�ksekokulu ��retim G�revlisi Bet�l Tatl�badem, ishalden korunma y�ntemleriyle ilgili �nemli a��klamalarda bulundu. Yaz d�neminde hava s�cakl�klar�n�n y�ksek olmas� nedeniyle �zellikle bakteriyel enfeksiyonlar besinlerde daha h�zl� ve daha kolay �reyerek, bir�ok ki�inin sa�l���n� tehdit etmekte oldu�unu belirten Tatl�badem, "�shalin bir�ok sebebi vard�r. �shal bakteriyel ya da bakteriyel olmayan pek �ok sebeple ortaya ��kabilir. �shal nedenlerinin ba��nda mikrobik ishaller gelmektedir ki, yaz aylar�nda s�kl�kla kar��la��lan yaz ishalleri de bu gruptand�r. Yaz d�neminde hava s�cakl�klar�n�n y�ksek olmas� nedeniyle �zellikle bakteriyel enfeksiyonlar besinlerde daha h�zl� ve daha kolay �reyebilmektedir. Besinler yoluyla ge�en enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinen ishal ve kusma �ikayetlerine yol a�maktad�r. Bu nedenle yaz mevsiminde, di�er mevsimlere oranla ishal sorunlar� daha fazla g�r�lmektedir" dedi. �shal olunca ne yap�lmal�d�r? �shal tedavisi, ishale neden olan fakt�re g�re de�i�mektedir. Bakterinin neden oldu�u ishal durumunda, hastanede ve doktor taraf�ndan tedavi yap�lmal�d�r diyen Tatl�badem, "�lk olarak kaybedilen s�v� ve elektrolitler (h�crelerdeki s�v� seviyesini dengede tutmak) yerine konmal�d�r. Ancak mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve ila� tedavisi almadan d�zelmez. Bu nedenle, 24 saatten fazla s�ren ishallerde en yak�n sa�l�k merkezine ba�vurularak muayene olunmas� ve tetkik yapt�r�lmas� gerekmektedir. ��nk� fark�nda olmadan d��k�m�z yoluyla �evreye mikrop bula�mas�na ve daha ciddi halk sa�l��� problemlerine neden olabiliriz" ifadelerini kulland�. Yaz ishallerinden korunma yollar� nelerdir? Yaz ishallerinden korumak i�in yap�lmas� gerekenleri a��klayan Bet�l Tatl�badem, "Ki�isel hijyene dikkat edilmeli, �zellikle tuvaletleri kullan�rken dikkatli olup, s�k s�k eller y�kanmal�d�r. Kayna�� bilinmeyen, a��kta sat�lan veya da��t�lan, denetimsiz i�me sular� ile bu sularla y�kanm�� sebze ve meyveler t�ketilmemelidir. Yiyeceklerin taze olmas�na, paketlenmi� olan yiyeceklerin �zerindeki son kullanma tarihinin ge�memi� olmas�na dikkat edilmelidir. �yi ambalajlanmam��, �zeri a��kta sat�lan g�dalar, pi�irilmemi� ya da az pi�irilmi� g�dalar, past�rize olmayan s�t ve s�t �r�nleri g�venli de�ildir, bunlar t�ketilmemesi gerekmektedir" �eklinde a��klamalarda bulunarak, dikkat edilmesi gereken hususlar� belirtti. - GAZ�ANTEP
22.8.2016 - 22589
|