Yeni Yöntemlerle Hipertansiyon, Kaderiniz Olmaktan Çıkıyor!

Avrasya Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, hipertansiyonla ilgili yeni yaklaşımları anlatıyor.

Yeni Yöntemlerle Hipertansiyon, Kaderiniz Olmaktan Çıkıyor!

Sağlık konuları söz konusu olduğunda birçok yeni yaklaşım gündeme geliyor. Özellikle de ömür boyu tedavi gerektiren sağlık sorunlarında yaşan bu gelişmeler bilim dünyasında olduğu kadar hastalar için önemli bir umut kaynağı. Tıpkı hipertansiyonda olduğu gibi…

HİPERTANSİYON NEDİR?

Kan basıncı olarak tanımlanan tansiyonun, gün içinde normalin üstünde yükselmesine hipertansiyon denir. Tansiyon milimetre civa (mmHg) olarak ifade edilir. Sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 120 mmHg ve diyastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 80 mmHg olması en uygun tansiyon değeridir. Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur.

YÜKSEK TANSİYON KONTROL ALTINA ALINMAZSA NE OLUR?

Sinsi bir hastalık olan hipertansiyon her yaşta görülebilir. Türkiye'de her 3 kişiden 1'inde hipertansiyona rastlanmaktadır. Üstelik bu oran kadınlarda daha fazladır. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında birçok problem kendini göstermeye başlar. Bunlar;

- Kalp hastalığı,

- Kalp yetmezliği,

- Felç,

- Boyun ve bacak damarlarında tıkanma,

- Böbrek hastalıkları,

- Görme kayıplarıdır.

PEKİ, HİPERTANSİYONU KONTROL ALTINA ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Türkiye'deki her 4 ölümden 1'inin sebebi hipertansiyondur. Ciddi komplikasyonlara yol açtığı ve çok sık görülmesi nedeniyle önemli bir sağlık problemidir. Son yıllarda ilaç tedavisinde önemli gelişmeler yaşansa da hipertansiyonun bir sorun olma durumu ortadan kaldırılmış değildir. ancak bu konudaki araştırmalarda gösterilen devamlılık yeni gelişmeler konusunda da olumlu bir tablo çizmektedir. Haliyle güncel olarak birçok tedavi yaklaşımının olduğu söylenebilir.

İŞTE, HİPERTANSİYON TEDAVİSİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR

- Yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet: Yaşam tarzının önemli bir rol üstlendiği hipertansiyon hastalığında hastalar, beslenme düzenine çok dikkat etmelidir. Son güncellenen bilgilere göre günlük tuz tüketimi, 5-6 gram, alkol sınırlandırılması, erkekte 20-30 gram/gün etanol, kadında 10-20 gram/gün etanolü aşmamalıdır. Tatlı, şekerli içecek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et ile araya mesafe konulması oldukça önemlidir. Ayrıca kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi engellenmelidir. Kilo olarak bel çevresi erkekte 102, kadında 88 cm olmalıdır. Sebze, meyve ve az yağlı süt ürünleri tüketimini arttırılmalıdır. Çünkü besinlerdeki potasyum içeriğinin artması hipertansiyonun kontrol altına alınmasını kolaylaştırmakta ve insülin duyarlılığını yükseltmektedir. Bunların yanı sıra sporun da etkisi yadsınamayacağından mutlaka düzenli egzersiz yapılmalıdır. Fiziksel aktivitede özellikle aerobik egzersiz önerilmektedir. Hastanın nabzını arttıracak fakat fazla zorlamayacak egzersizler olmalıdır. Sıklığı haftada 3-4 kez olabilir. Ortalama 40 dakika hızlı yürüyüş iyi bir egzersiz olarak kabul edilmektedir.

- İlaç tedavisine başlama zamanı: Son kılavuza göre hasta 60 yaşından küçükler için sistolik kan basıncı 150'ye denk veya küçükse, diyastolik kan basıncı ise 90'a denk ve küçükse ilaca başlanmalıdır. Hastanın 60 yaşın üstünde olduğu durumlarda ise diyastolik KB ≥90 mmHg, sistolik KB ≥140 mmHg ise ilaç tedavisine başlanmalıdır.

- İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalar için yeni bir yöntem: Renal sempatik ablasyon tedavisi, yeni geliştirilen ve cerrahi olmayan bir tedavi şeklidir. Tedavinin amacı ilaçların çözüm olmadığı hastalarda tansiyonu düşürmektir. Bu tedavi yöntemi koruyucu değil kontrol altına alıcıdır. Sonuçları anlamıyla olumlu bir tablo yaratır. Bu yöntem, günde en az 3 ilaç içmesine rağmen tansiyon değerleri yüksek seyrederek büyük tansiyonu 120'nin, küçük tansiyonu ise 90'ın altına inmeyen dirençli hipertansiyon hastalarına uygulanır.

- Diğer bir yöntem ise Renal Denervasyon: Böbrek damarlarının etrafında bulunan ve yüksek tansiyonun oluşmasında önemli etkisi olan sempatik sinir sisteminin yakılarak, ortadan kaldırılması esasına dayanır. On sekiz yaşından büyük, böbrek fonksiyonları ileri derecede bozulmamış olan hastalara uygulanabilen renal denervasyon tedavisi sayesinde büyük tansiyonda 3 birim, küçük tansiyonda da 2 birim düşme sağlanır. Hasta yaklaşık 40 dakika süren işlemden birkaç saat sonra ayağa kalkar, ancak kontrol için 1-2 gün hastanede kalabilir.

19.3.2018 - 32216



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]