Yeterli Uyku Alımı Hastalıklar Üzerinde Etkili

Gecede 7 saat veya üzeri uyku, kalp damar hastalıklarından koruyor.

Yeterli Uyku Alımı Hastalıklar Üzerinde Etkili

Hollanda'da yapılan geniş katılımlı bir araştırma, yeterli sürede alınan uykunun, "egzersiz yapma ", "sağlıklı beslenme ", "az alkol tüketme " ve "sigara içmeme " gibi faktörleri içeren sağlıklı hayat tarzının, kalp damar hastalıkları (KDH) üzerindeki koruyucu etkisini yüzde 10 ila 16 artırdığını  gösterdi.


Uykunun dışında kalan faktörlerin, "ölümcül olan veya olmayan " KDH riskini yüzde 57, "ölümcül " KDH riskiniyse yüzde 67 oranında azalttığı biliniyordu. Yeterli süreli uykunun gecede 7 saat ve daha uzun süreli uyku olarak tanımlandığı araştırma, bunun da diğerler faktörlere eklenmesiyle "ölümcül olan veya olmayan " KDH riskinin yüzde 67, "ölümcül " KDH riskinin ise yüzde 83 oranında azaldığını orta koydu. Araştırma, diğer faktörler olmasa da sadece yeterli süreli uykunun bile "ölümcül olan veya olmayan " KDH riskini yaklaşık yüzde 22, "ölümcül " KDH riskini de yaklaşık yüzde 43 oranında azalttığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar uyku da dahil olmak üzere tüm faktörlere uygun bir hayat tarzının benimsenmesi durumunda, teorik olarak, "ölümcül olan veya olmayan " KDH'nin yüzde 36'sının, "ölümcül " KDH'nin ise yüzde 57'sinin engellenebileceğini veya ertelenebileceğine dikkati çekti.

Kronik Hastalıklarda Risk Faktörlerini İzleme Projesi (MORGEN) adlı ileriye dönük çok katılımlı araştırma, 20 ile 65 yaşları arasındaki kalp damar hastalığı bulunmayan 6672 erkek ve 7967 kadın katılımcının 12 yıl boyunca izlenmesiyle yapıldı.

Katılımcılara ilişkin fiziki aktivite, beslenme, alkol tüketimi, sigara kullanımı ve uyku sürerelerine ilişkin ayrıntıların 1993 ile 1997 yılları arasında saptandığı araştırmada yer alan kişiler, Hollanda'daki ulusal hastane ve ölüm kayıtlarına bakılarak takip edildi.

Uyku süresinin diğer bilinen 4 faktöre eklenmesinin KDH riskinin azaltılması üzerinde bir katkısının bulunup bulunmadığı konusunda şmdiye kadar yapılmış ilk bilimsel çalışma olma özelliğini taşıyan araştırma, "European Journal of Preventing Cardiology " adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmayı yürüten bilim ekibinin başı, Hollanda Ulusal Kamu Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nden Dr. Monique Verschuren, yaptıkları bilimsel çalışmaya ilişkin açıklamada, "yeterli sürede uyku almanın da KDH riskini azaltmada ek bir yöntem olarak bahsedilmesi gerektiğine işaret etti. Verschuren, "Sonuçların teyit edilmesi her zaman önemlidir. Ancak KDH risk faktörleri listemize uyku süresinin de eklenmesi gerektiğine ilişkin delillerin giderek arttığı kesinlik kazanıyor " dedi.

Ortalama 7 saatlik uyku süresinin "insanların çoğu için yeterli olabileceğine " işaret eden Verschuren, aynı bilim ekibiyle birlikte, uyku kalitesini de göz önüne almak suretiyle daha önce yaptıkları bir araştırmanın, ortalama 7 saatten daha az uyku alan ve her sabah tam olarak dinlenmeden yataktan kalkanlarda KDH riskinin,  yeterli uyku alanlara oranla göre yüzde 63 daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti. Verschuren, dinlenmiş olarak yataktan kalkanlarda ortalama 7 saatten daha az uyku almış olsalar bile KDH riskinin artmadığının gözlemlendiğini vurguladı. - Ankara

4.7.2013 0 - 12930



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]