Yoksa Çocuğunuz Hiperaktif mi?

ESAYDAM' da seminer veren psikolog Melek Dökmetaş, "Dikkat Eksikliği" ve "Hiperaktif" konulu seminerinde, her hareketli çocuğun hiperaktif olmadığını söyledi.

Yoksa Çocuğunuz Hiperaktif mi?

Esenler Belediyesi Aile Yaşam ve Danışma Merkezi (ESAYDAM), Esenler halkını her hafta alanında söz sahibi uzmanlarla buluşturmaya devam ediyor. Bu hafta psikolog Melek Dökmetaş, “Dikkat Eksikliği” ve “Hiperaktif” gibi sağlık sorunları hakkında bilgi verdi. Psikolog Dökmetaş, hiperaktif hastalığının 19. yüzyıldan beri var olduğunu belirtti ve, “O zamanlar hiperaktiviteye beyin zedelenmesi deniyordu. Hiperaktif çocuklar komut alamaz. Biz otur dediğimizde hiperaktif bir çocuk elinde olmayarak oturamayacaktır” dedi.

Her Hareketli Hiperaktif Değildir

Toplumda hiperaktivite diye bilinen hastalığın literatürde “DEHB: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”  olarak geçtiğini söyleyen psikolog Dökmetaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “DEHB çocuklarda genellikle okul öncesi dönemde 3-6 yaş arasında belirtileri görülen, hem norolojik, hem de psikiyatrik bir bozukluktur. Çoğu anne baba çocuğum çok hareketli acaba hiperaktif mi? diye düşünür. DEHB bozukluğu hiperaktivite, dikkat eksikliği ve dürtüsellik olmak üzere 3 ana belirtiden meydana gelir. Hiperaktivite sürekli hareket halinde olma, kısa bir süre bile olsa yerinde duramama ve kıpır kıpır olma ile tanımlanır. Hareketli her çocuk hiperaktif değildir”.



Belirtiler Nelerdir?


Hiperaktif çocukların televizyon izlemek gibi durağan bir eylemde bile hareket halinde olacağını belirten psikolog Dökmetaş, “Dürtüsellik ise bir işi yaparken sonunun nereye varacağını düşünmeden hareket etmek olarak tanımlanabilir. Dürtüselliğin sebepleri sabırsızlık, sırada bekleyememe, başkalarının sözünü kesmektir. Bahsedilen bu belirtiler okulda, evde veya sosyal ortamlarda görünüyorsa DEHB’in varlığından söz edilebilir. Bu belirtiler her çocukta aynı oranda görülmeyebilir” diyerek sözlerine son verdi.

18.4.2013 - 12468



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]