Yöresel Beslenenlere Kötü Haber

Yöreye has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları kanser riskini arttırıyor.

Yöresel Beslenenlere Kötü Haber

Cemal Aşan - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Doğan, "Yöreye has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları bölgede yaygın görülen mide, kolon ve gırtlak kanserini tetikliyor " dedi.


Van ve Çevresinde Kanser Riski


Bölgede görülen kanser türleri ve nedenleri konusunda araştırma yapan Yrd. Doç. Dr. Doğan, AA muhabirine, yöresel beslenme alışkanlıklarından dolayı Van ve çevresindeki illerde bazı kanser türlerinin sık görüldüğünü açıkladı.


Hastalığın tedavi edilebilmesi için erken teşhisin önemine değinen Doğan, belirli yaş dönemlerinde yapılan genel sağlık taramalarının da hayati önem taşıdığını kaydetti.


Van'da Mide Kanseri Sık Görülüyor

Doğan, bölge halkının özellikle yöresel beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğine dikkati çekerek, Van'da mide kanserinin çok fazla görüldüğünü, bunun da hayat tarzı, yeme alışkanlığı ve hijyenle alakalı bir durum olduğunu söyledi.


Bölgede uygun ve temiz su kaynaklarına ulaşılması gerektiğinin altını çizen Doğan, "Düzgün, temiz, içilebilir, sağlıklı, ilaçlanmış ve dinlendirilmiş su kaynaklarının insanlara ulaştırılması lazım. Hijyen öncelikle temiz su kaynaklarından geçiyor. Bazı köylerde insanlar eritilen karlardan elde edilen su içiyor. Bu çok önemli bir sorun " diye konuştu.


Doğan, bölgedeki kanser vakalarını azaltmanın önemli bir yolunun yöresel beslenme alışkanlığını değiştirmek olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:


Otlu Peynir, Kıtlama Çay ve Tuzlu Balık Kanseri Tetikliyor


"Yöreye has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları bölgede yaygın görülen mide, kolon ve gırtlak kanserini tetikliyor. Özellikle mide kanserine tuzun ciddi etkisinin olduğu biliniyor. Bölgede tuz tüketimi biraz daha fazla. Van'da özellikle otlu peynirin tuz oranı çok yüksek. Peynir yediğiniz zaman neredeyse bir kütle tuz yiyorsunuz. Bir diğer önemli etken de tuzlu balık yenmesi. Bazı insanların tuzla kuruttukları balıkları, kızartarak yemeleri ciddi risk oluşturuyor. Mide kanserinde tuz ve et ağırlıklı beslenme ciddi bir faktör olduğu için bu beslenme şeklinin değiştirilmesi lazım. "


Sıcak Çay Dudak ve Yemek Borusu Kanseri Yapıyor


Bölgeye has olan "kıtlama " çayın da hastalık açısından ciddi bir risk oluşturduğuna dikkati çeken Doğan, sıcak içilen çayın, ağızdan başlayarak dudak ve yemek borusu kanserlerine yakalanma oranını artırdığını sözlerine ekledi.

20.4.2013 - 12493



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]