Yumurta, anne sütünden sonra en zengin protein kaynağı

MSD Hayvan Sağlığı, yumurta üreticisi paydaşları ve iş ortakları ile birlikte çalışarak, bir porsiyonda içerdiği 70 kalori ve 6 gram protein ile çok değerli bir besin kaynağı olan yumurtanın sağlıklı ve kaliteli tüketimine katkı sağlıyor.

Yumurta, anne sütünden sonra en zengin protein kaynağı

Yaklaşık 6 gram protein içeren bir yumurta, yetişkin bir bireyin günlük protein gereksiniminin yaklaşık %11'ini karşılıyor. Buna rağmen, ülkemizdeki her üç yetişkinden yalnızca biri her gün yumurta tüketiyor.

Satın alınabilecek en kaliteli protein, vitamin ve mineral kaynaklarından biri olan yumurta ekonomide de önemli bir rol oynuyor. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) 2018 rakamlarına göre, Türkiye yumurta üretiminde 22,3 milyar adet üretim ile dünyada sekizinci büyük ülke konumunda. Üretilen yumurtanın %26'sını dış pazarlara ihraç ederek, ekonomiye 430 milyon dolarlık bir katkı sağlanıyor ve Türkiye bu ihracat rakamı ile dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

Yumurtanın besin değeri konusunda, Gıda Aydınlatma Platformu Başkanı ve İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, yumurtanın dünyada anne sütünden sonra en kıymetli protein olarak kabul edildiğini belirterek,

"Bir yumurta yaklaşık 6 gram protein içermektedir; bu miktar, yetişkin bir bireyin günlük protein gereksiniminin yaklaşık %11'ini karşılamaktadır. Buna rağmen üzülerek belirtmeliyim ki; ülkemizdeki her üç yetişkinden yalnızca biri her gün yumurta tüketmektedir. Yumurta, yüksek kaliteli protein içermesi nedeniyle, bebekler, çocuklar ve ergenlerde sağlıklı büyüme ve gelişiminde çok önemli bir besindir. Bir orta boy yumurta yaklaşık 70 kkal enerji içermesine ek olarak, yapısında çok çeşitli vitamin, mineraller ve biyoaktif bileşenler de bulundurmaktadır. Yumurta sarısı A vitamini, D vitamini, E vitamini, tiamin, biotin, riboflavin, pantotenik asit, çinko, bakır, kalsiyum ve demirden zenginken; yumurta akı da niasin, sodyum, klor, magnezyum, kükürtten zengindir," açıklamasında bulundu.

MSD Hayvan Sağlığı, Türkiye'deki güçlü yumurta sektöründeki iş ortaklarına ve müşterilerine kanatlı hayvanların hastalıklardan korunması, hastalıkların tedavisi ve kontrol altında tutulmasında destek oluyor. Besin olarak kullanımın yanı sıra, aşı ve retroviral ilaçların geliştirilmesinde de çok büyük rol oynayan yumurtanın üretiminde, verimlilik ve karlılıklarını artırılmasında da sektörü destekliyor.

MSD Hayvan Sağlığı Kanatlı ve Balık İş Birimi Direktörü Mustafa Söylemez, yumurtanın hem mükemmel bir besin kaynağı hem de toplumun her kesiminin çok farklı nedenlere tüketebileceği ulaşılabilir bir gıda olduğunu vurgulayarak, "MSD Hayvan Sağlığı olarak yumurta sektöründeki paydaşlarımız ve iş ortaklarımız ile çok yakın çalışıp, Türk toplumunun sağlıklı ve kaliteli yumurta tüketimine katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz," yorumunda bulundu.

11.10.2019 - 41322



İlgili Diğer Yazılar
'Emzirmek kadını meme kanserinden korur'
Emziren anne günde 4 litre sıvı tüketmeli
Emziren anne günde 4 litre sıvı tüketmeli
Emzirmek  bebeğin özgüvenini artırıyor!
Emzirmek bebeğin özgüvenini artırıyor!
Emzirmek bebeğin özgüvenini arttırıyor
Emzirmek bebeğin özgüvenini arttırıyor
Gazipaşa
Gazipaşa'ya emzirme kabini
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]