Zehirli Guatr Hastaları Atom Tedavisiyle Şifa Buluyor

Zehirli guatr olarak bilinen hipertiroidi hastalığına karşı uygulanan radyoaktif iyot tedavisinin Türkiye'de elli yıldan bu yana milyonlarca hastayı sağlığına kavuşturduğunu söyleyen Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Sevda Ar: Yapılan araştırmalarda, zehirli guatrda atom tedavisinin etkili, emin ve en uygun tedavi olduğu kanıtlanmıştır.

Zehirli Guatr Hastaları Atom Tedavisiyle Şifa Buluyor

Tiroit ve Tiroit nodülü nedir?


Tiroit, bir hastalık ismi değildir. Tiroit; herkeste bulunan, tiroksin çeşitli hormon türleri salgılayan bir organdır. Bu hormon vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Eğer tiroit nodülü normalden fazla hormon salgılarsa sinirlilik, çarpıntı ve sıcağa karşı tahammülsüzlük gibi hipertiroidi semptomları da görülebilir.

Hipertiroidi nasıl bir hastalıktır?


Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hipertiroidi; kişide yüksek miktarda tiroit hormonu bulunması durumuna verilen isimdir. Boynun alt kısmında bulunan tiroit bezi tarafından üretilen tiroit hormonları, vücudun enerjisini düzenlemekten sorumludur. Tiroit hormon seviyeleri yüksek olduğunda, vücut hızlı bir şekilde enerji tüketir ve yaşamsal fonksiyonlar hızlanır.

Belirtileri nelerdir?


Sinirlilik, uykusuzluk, dramatik duygusal dalgalanmalar, titremeler, hızlı kalp atışı, barsak hareketlerinde artma, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, sıcak ortama karşı aşırı duyarlılık), kas zayıflığı, nefes darlığı ve çarpıntı.

Hipertiroidi tedavisinde radyoaktif iyot tedavisinin yeri nedir?


Radyoiyot tedavisi halkımız arasında “atom tedavisi” olarak da bilinmektedir. Bu tedavi dünyada ilk kez 1942 yılında Amerika’da uygulandı. Türkiye’de ise ilk radyoiyot tedavisi 1954 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağlı Haseki Tedavi Kliniği’nde uygulanmaya başlandı. Bu tarihlerden itibaren dünyada ve Türkiye’de milyonlarca hipertiroidi hastası bu tedavi yöntemiyle tedavi edildi ve edilmeye devam edilmektedir.



Radyoiyot tedavisi güvenilir midir?


Atom sözcüğü ilk anda birçok hastada “kanser” sözcüğünü çağrıştırmakta ve bu tedavi şekline birçok hasta tereddütle yaklaşmaktadır.


Halbuki verilen dozlar, doktor tarafından belirlenen ve hastaya herhangi bir durumda zararı olmayan dozlardır. Bu tedavi yönteminin güvenilirliği birçok ilmi çalışma ile kanıtlanmıştır. Atom tedavisi 60 yıldan beri Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinde, 50 yıldan beri ise Türkiye’de milyonlarca kişiye uygulanmıştır.


Bu süre içinde radyoiyodun yan etkileri ve komplikasyonlarıyla ilgili birçok çalışma yapılmış ve bu çalışmaların sonucunda radyoiyodun kansere ve kısırlığa yol açmadığı gösterilmiştir. Sonuç olarak, hipertiroidide radyoiyot tedavisinin etkili, emin, en ucuz ve en uygun tedavi şekli olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle ABD’de hipertiroidi (zehirli guatr) hastalarının yüzde 90’ında atom tedavisi tercih edilmektedir. Memleketimizde de son zamanlarda hipertiroidi(zehirli guatr) tedavisinde en sık uygulanan tedavi yöntemini oluşturmaktadır.



Raydoiyot tedavisinde doğru adresi hastalar nasıl bulacak?


Bu konuda soru ve tereddütlerin öncelikle tedaviyi uygulayan hekime veya bu konuyla ilgili Nükleer Tıp veya Endokrin hekimlerine sorulması gerekir. Konuyla ilgisi olmayan deneyimsiz kişilerin bu konudaki görüşlerine başvurulması, bazen yanlış anlamalara, tedavinin geciktirilmesine veya maalesef gereksiz olarak iptaline neden olmaktadır.



Radyoiyot tedavisi hangi yaşta ve hangi durumlarda uygulanır?


Radyoiyot hamile ve emzikli kadınlar dışında her iki cinste ve her yaşta uygulanabilir. Hipertiroidi tedavisinde radyoaktif iyot düşük doz (<30mCi) uygulanır.



Radyoiyot nasıl etki eder?


Radyoiyot, ağız yoluyla alındığında normal iyot gibi kısa sürede emilerek tiroit bezinde toplanır. Yaymış olduğu beta ışınlarıyla tiroit hücrelerinin bir kısmını ortadan kaldırarak, hastalık sonucu artmış olan tiroit fonksiyonlarını azaltır veya tamamen ortadan kaldırır.

Radyoiyot vücuttan nasıl atılır?


Radyoiyodun

• Büyük miktarı idrarla,

• Bir kısmı tükürükle,

• Çok az bir kısmı ise ter ve dışkıyla vücuttan atılır.


Medical Park Van Hastanesi


0432 444 44 84

30.6.2010 - 1430



İlgili Diğer Yazılar
Tiroid Nodüllerinde Kanser Riski Yüzde 5
Tiroid Nodüllerinde Kanser Riski Yüzde 5
Boğazından 2 Kilo Kitle Çıkarıldı
Boğazından 2 Kilo Kitle Çıkarıldı
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya 'Elveda' Deyin
Günümüzün Hastalığı Guatr mı?
Günümüzün Hastalığı Guatr mı?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]