Benim sorunum; her sabah kalktığımda ve gece yatmadan önce karnımdaki oluşan gaz. Yaklaşık 2 senedir devam ediyor. Doktora gittim sinirsel dedi hap verdi. Kullandığımda geçti ama bırakınca yine başladı. Önemli olabilir mi? Sorun nedir, hangi doktora gitmem gerekiyor, ne testi yaptırmalıyım? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

">

Midem de Oluşan Gaz Sorunu İçin Ne Yapmalıyım?

Benim sorunum; her sabah kalktığımda ve gece yatmadan önce karnımdaki oluşan gaz. Yaklaşık 2 senedir devam ediyor. Doktora gittim sinirsel dedi hap verdi. Kullandığımda geçti ama bırakınca yine başladı. Önemli olabilir mi? Sorun nedir, hangi doktora gitmem gerekiyor, ne testi yaptırmalıyım? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr Cevabı:

Hazımsızlık çok yaygın görülen, hemen hepimizin şu veya bu zamanda karşılaştığımız bir durum. Mide ve bağırsak sorunlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkıyor. En sık görülen nedeni aşırı yemek veya dokunan bir yiyeceğin yenilmesi.

Belirtileri

  • Mide asidinin artması,
  • Gaz,
  • Geğirme,
  • Ağızda acı tat.

Gastrit;
 
Mide asidi arttığı için midede yanma hissi olur.

Göğüste Yanma Hissi;

  • Hazımsızlığın en sık görülen şekli.
  • Midedeki yiyeceklerin veya midenin asidik sıvısının yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkar. Göğüste, kalp bölgesinde yanma hissi olur. Gelip geçici bir histir.
  • Bazı yiyeceklerle tetiklenir. Birçok kişi kalbiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünerek telaşlanır. Kalp ağrısının farkı, genellikle yorucu bir egzersizden sonra ortaya çıkıp, dinlenmeyle geçmesidir.

Mideyle yemek borusu arasında, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını önleyen bir kapakçık vardır. Eğer bu kapakçık zayıflar, görevini tam yerine getiremezse, midedeki asitle karışmış yiyecekler yemek borusunun içine yukarıya doğru kaçar ve burada bir yanma hissi yaratır. Özellikle eğilince ve geceleri yatarken görülür. Vücut düz hale geldiği için asit daha kolay kaçar. Midedeki salgı bezleri yiyecekleri parçalayabilmek için güçlü bir asit ve enzimler salgılar. Midenin içinde bu güçlü aside karşı kendini korumak için koruyucu tabaka vardır. Bu tabaka inceldiği veya zarar gördüğü zaman ülserler oluşur. Yemek borusunun böyle bir koruyucu tabakası olmadığından kaçak olduğu zaman hemen zarar görür, yanma hissi olur.
 
Hazımsızlığı Önlemek İçin Öneriler

  • Az ama sık yiyin.
  • Yavaş yiyin, yavaş için.
  • Yiyeceklerinizi iyice çiğnedikten sonra yutun.
  • Kahvaltıda bir kase yoğurt yemeyi alışkanlık haline getirin.
  • Gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Size dokunduğunu bildiğiniz yiyecekleri yemeyin.
  • Sigara kullanıyorsanız bırakmaya veya azaltmaya çalışın. Sigara içenlerde daha sık görülür.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın.
  • Daha çok hareket edin.
  • Yemeklerinizi ayakta atıştırarak yemeyin.
  • Yemekten hemen sonra spor yapmayın.
  • Lahana, mide ve bağırsaklar için çok yararlı bir sebze. Çiğ yenildiğinde aşırı gaz yapabilir. Lahanayı haşlayıp süzmeden suyuyla birlikte yiyin. Veya lahananın suyunu sıkıp için.
  • Aç karnına aspirin kullanmayın.
  • Kızartmaları, yağlı yiyecekleri azaltın.
  • Eti azaltın, özellikle de kırmızıyı! Beyaz ete ağırlık verin.
  • Liften zengin yiyeceklerle beslenin. Beslenmeniz meyve ve sebze ağırlıklı olsun.
  • Kompleks karbonhidratlardan zengin beslenin.(esmer pirinç, makarna, ekmek, patates, sebze, meyve)
  • Kafein içeren içecekleri mümkünse yaşamınızdan çıkarın. Değilse azaltmaya çalışın. Kafeinli içecekler yerine bitkisel çaylara yönelin. Özellikle nane ve papatya!
  • Aşırı baharat, sirke, tuzdan uzak durun.
  • Soğan ve domatese dikkat edin. Göğüste yanma hissini arttırıyorlar.
  • Akşam yemeğini erken yiyin. Akşam yemeğini yatmadan en az 4 saat önce yemelisiniz.
  • Stresi azaltmaya çalışın.
  • Aldığınız alkol miktarına dikkat edin. Aç karnına içmeyin. Erkekler haftada 21, kadınlarsa 14 birimden fazla içmemelidir.

Küçük bir kadeh şarap= 1birim
1/2 bardak bira=1 birim
1 ölçek viski, rakı, konyak, votka= 1 birim*
(*Türkiye'de kullanılan 1 ölçek yurt dışında 2 ölçeğe geliyor. Buna göre hesaplamalısınız.)
*1 birim: 8-10 gr saf alkol içeriyor.
 
Hazımsızlığı önlemede tüm bu önerilerin büyük yararını göreceksiniz. Bazı kişilerde hazımsızlığın önlediği kanıtlanmış bir başka yöntem daha var: yiyecek ayırma yöntemi. Bu yöntemde protein ve nişastalı yiyecekleri birbirinden ayrı yiyorsunuz.

Bu cevap sizi memnun etti mi?

    

İlgili Diğer Sorular
Soruyla İlgili Yazılar
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya 'Elveda' Deyin
Enerjinizi Artırma Zamanı
Enerjinizi Artırma Zamanı
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞFacebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİTüm HaberlerSağlık Haberleri Rss
80 Yaşındaki Hastaya Uyutulmadan Safra Kesesi Ameliyatı Yapıldı
Bebek Maması Satan Eczanelere İşletme Zorunluluğu
Dirençli Sıtma Paraziti Yayılıyor
Spor Yapmadan Baklava Dilimi Kaslara Kavuşun
Ölümcül Tiroit Kanserini Yendi Literatüre Girdi
Kayısı Çekirdeği Kansere Birebir
Kenan Işık, Almanya'ya Sevk Edildi
Fazla Kilolarından Latin Dansıyla Kurtuldu
Misafirlerinize Şeker Yerine Ayran İkram Edin
Berk Bebek, Bayramlıklarıyla Hastanede
Bayramda Yediğiniz Tatlılar Kaşındırmasın

FOTO GALERİTüm Foto Galeriler
Bayramda Tatlıya "Dur" Demenin 7 Yolu
Bayramda Tatlıya "Dur" Demenin 7 Yolu
Burun Estetiği Olurken Bunlara Dikkat Edin!
Burun Estetiği Olurken Bunlara Dikkat Edin!
Kalp Hastaları Bayrama Dikkat!
Kalp Hastaları Bayrama Dikkat!
Kalori Yaktıran Besinler
Kalori Yaktıran Besinler

SAĞLIK VİDEOLARITüm Videolar
Kepçe Kulak Ameliyatı İçin En Uygun ZamanKepçe Kulak Ameliyatı İçin En Uygun ZamanKatarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz GerekenlerKatarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hipertansiyon Hakkında Bilinmeyenler!Hipertansiyon Hakkında Bilinmeyenler!Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?

 

[Hata Bildir]