Benim sorunum; her sabah kalktığımda ve gece yatmadan önce karnımdaki oluşan gaz. Yaklaşık 2 senedir devam ediyor. Doktora gittim sinirsel dedi hap verdi. Kullandığımda geçti ama bırakınca yine başladı. Önemli olabilir mi? Sorun nedir, hangi doktora gitmem gerekiyor, ne testi yaptırmalıyım? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

">

Midem de Oluşan Gaz Sorunu İçin Ne Yapmalıyım?

Benim sorunum; her sabah kalktığımda ve gece yatmadan önce karnımdaki oluşan gaz. Yaklaşık 2 senedir devam ediyor. Doktora gittim sinirsel dedi hap verdi. Kullandığımda geçti ama bırakınca yine başladı. Önemli olabilir mi? Sorun nedir, hangi doktora gitmem gerekiyor, ne testi yaptırmalıyım? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr Cevabı:

Hazımsızlık çok yaygın görülen, hemen hepimizin şu veya bu zamanda karşılaştığımız bir durum. Mide ve bağırsak sorunlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkıyor. En sık görülen nedeni aşırı yemek veya dokunan bir yiyeceğin yenilmesi.

Belirtileri

  • Mide asidinin artması,
  • Gaz,
  • Geğirme,
  • Ağızda acı tat.

Gastrit;
 
Mide asidi arttığı için midede yanma hissi olur.

Göğüste Yanma Hissi;

  • Hazımsızlığın en sık görülen şekli.
  • Midedeki yiyeceklerin veya midenin asidik sıvısının yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkar. Göğüste, kalp bölgesinde yanma hissi olur. Gelip geçici bir histir.
  • Bazı yiyeceklerle tetiklenir. Birçok kişi kalbiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünerek telaşlanır. Kalp ağrısının farkı, genellikle yorucu bir egzersizden sonra ortaya çıkıp, dinlenmeyle geçmesidir.

Mideyle yemek borusu arasında, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını önleyen bir kapakçık vardır. Eğer bu kapakçık zayıflar, görevini tam yerine getiremezse, midedeki asitle karışmış yiyecekler yemek borusunun içine yukarıya doğru kaçar ve burada bir yanma hissi yaratır. Özellikle eğilince ve geceleri yatarken görülür. Vücut düz hale geldiği için asit daha kolay kaçar. Midedeki salgı bezleri yiyecekleri parçalayabilmek için güçlü bir asit ve enzimler salgılar. Midenin içinde bu güçlü aside karşı kendini korumak için koruyucu tabaka vardır. Bu tabaka inceldiği veya zarar gördüğü zaman ülserler oluşur. Yemek borusunun böyle bir koruyucu tabakası olmadığından kaçak olduğu zaman hemen zarar görür, yanma hissi olur.
 
Hazımsızlığı Önlemek İçin Öneriler

  • Az ama sık yiyin.
  • Yavaş yiyin, yavaş için.
  • Yiyeceklerinizi iyice çiğnedikten sonra yutun.
  • Kahvaltıda bir kase yoğurt yemeyi alışkanlık haline getirin.
  • Gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Size dokunduğunu bildiğiniz yiyecekleri yemeyin.
  • Sigara kullanıyorsanız bırakmaya veya azaltmaya çalışın. Sigara içenlerde daha sık görülür.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın.
  • Daha çok hareket edin.
  • Yemeklerinizi ayakta atıştırarak yemeyin.
  • Yemekten hemen sonra spor yapmayın.
  • Lahana, mide ve bağırsaklar için çok yararlı bir sebze. Çiğ yenildiğinde aşırı gaz yapabilir. Lahanayı haşlayıp süzmeden suyuyla birlikte yiyin. Veya lahananın suyunu sıkıp için.
  • Aç karnına aspirin kullanmayın.
  • Kızartmaları, yağlı yiyecekleri azaltın.
  • Eti azaltın, özellikle de kırmızıyı! Beyaz ete ağırlık verin.
  • Liften zengin yiyeceklerle beslenin. Beslenmeniz meyve ve sebze ağırlıklı olsun.
  • Kompleks karbonhidratlardan zengin beslenin.(esmer pirinç, makarna, ekmek, patates, sebze, meyve)
  • Kafein içeren içecekleri mümkünse yaşamınızdan çıkarın. Değilse azaltmaya çalışın. Kafeinli içecekler yerine bitkisel çaylara yönelin. Özellikle nane ve papatya!
  • Aşırı baharat, sirke, tuzdan uzak durun.
  • Soğan ve domatese dikkat edin. Göğüste yanma hissini arttırıyorlar.
  • Akşam yemeğini erken yiyin. Akşam yemeğini yatmadan en az 4 saat önce yemelisiniz.
  • Stresi azaltmaya çalışın.
  • Aldığınız alkol miktarına dikkat edin. Aç karnına içmeyin. Erkekler haftada 21, kadınlarsa 14 birimden fazla içmemelidir.

Küçük bir kadeh şarap = 1birim
1/2 bardak bira =1 birim
1 ölçek viski, rakı, konyak, votka = 1 birim*
( *Türkiye'de kullanılan 1 ölçek yurt dışında 2 ölçeğe geliyor. Buna göre hesaplamalısınız.)
*1 birim: 8-10 gr saf alkol içeriyor.
 
Hazımsızlığı önlemede tüm bu önerilerin büyük yararını göreceksiniz. Bazı kişilerde hazımsızlığın önlediği kanıtlanmış bir başka yöntem daha var: yiyecek ayırma yöntemi. Bu yöntemde protein ve nişastalı yiyecekleri birbirinden ayrı yiyorsunuz.

Bu cevap sizi memnun etti mi?

       

İlgili Diğer Sorular
Soruyla İlgili Yazılar
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya 'Elveda' Deyin
Enerjinizi Artırma Zamanı
Enerjinizi Artırma Zamanı
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Kanserden korunmanın 10 yolu
Genç Hissedenler Daha Çok Yaşıyor
Kekemelikte Erken Müdahale Şart!
Kuruyemişlerin Bilinmeyen Faydaları
Patates Şişmanlatmıyor Aksine Zayıflatıyor
Hamileler Bitki Çaylarına Dikkat
Parmaklarınızı kıtlatmayın
Kestane Unutkanlığa İyi Geliyor
Yumurta Yemek İçin 4 Neden
Tatlıyı Yemekten Önce Ye Zayıfla
Meme Kanseri Hakkında Bilmedikleriniz

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Uzun Yaşamın Sırrı Kefirde
Uzun Yaşamın Sırrı Kefirde
Siyah Çayın Faydalarına İnanamayacaksınız
Siyah Çayın Faydalarına İnanamayacaksınız
Havuç Cinsel Gücü Artırıyor
Havuç Cinsel Gücü Artırıyor
Zayıflatan Yiyecekler Neler?
Zayıflatan Yiyecekler Neler?

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir? Grip Nasıl Tedavi Edilir? Sağlık Video Kepçe Kulak Ameliyatı İçin En Uygun Zaman Kepçe Kulak Ameliyatı İçin En Uygun Zaman
Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Sağlık Video Hipertansiyon Hakkında Bilinmeyenler! Hipertansiyon Hakkında Bilinmeyenler!

 

[Hata Bildir]