ABD Göçmen Gözaltı Merkezlerinde İnsan Hakları İhlalleri Ortaya Çıktı

ABD Göç ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) gözaltı merkezlerinde tutulan göçmenlerin, gerekli tıbbi bakımdan yoksun, güvenli olmayan, sağlıksız şartlarda yaşadıkları ve tacize uğradıkları ortaya çıktı. İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Sivil Haklar ve Özgürlükler Dairesi tarafından söz konusu merkezlerdeki insan hakları ihlallerini soruşturmakla görevlendirilen uzman müfettişler, 1600 sayfalık gizli bir rapor hazırladı. Rapor, ICE merkezlerinde tutulanların içinde bulunduğu şartları ve yaşadıkları zorlukları detaylı bir şekilde ortaya koydu. Müfettişler, tıp, ruh sağlığı, güç kullanımı ve çevre sağlığı gibi konularda özel uzmanlığı olan kişilerden oluşuyordu ve merkezlerde tıbbi ihmalin olduğunu tespit etti. Ayrıca, tutukluların güvenli olmayan ve pis ortamlarda kaldığı, ırkçı taciz vakalarının yaşandığı ve bazı durumlarda ölümlere yol açan sıkıntılı uygulamaların gerçekleştiği belirtildi. Raporda yer alan örnekler arasında, tıbbi takip randevusu olmayan bir kişinin açık yarayla tutulması, astım hastasının acil tıbbi yardım talebinin görmezden gelinmesi ve akıl hastası birinin çıplak arama yapılması gibi durumlar yer aldı. Raporda, bu uygulamaların insanlığın temel ilkelerini ihlal ettiği ve barbarca olduğu vurgulandı. Habere göre, hem eski ABD Başkanı Donald Trump hem de Joe Biden yönetimi, bu raporu paylaşmaktan kaçınmıştı. Ancak, Bilgi edinme özgürlüğü yasası kapsamında dava açan Ulusal Halk Radyosu (NPR), federal yargıcın kararıyla rapora erişebildi.

ABD Göçmen Gözaltı Merkezlerinde İnsan Hakları İhlalleri Ortaya Çıktı

ABD Göç ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) gözaltı merkezlerinde tutulan göçmenlerin, gerekli tıbbi bakımdan yoksun, güvenli olmayan, sağlıksız şartlarda yaşadıkları ve tacize uğradıkları ortaya çıktı.

İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Sivil Haklar ve Özgürlükler Dairesi tarafından söz konusu merkezlerdeki insan hakları ihlallerini soruşturmakla görevlendirilen uzman müfettişler, 1600 sayfalık gizli bir rapor hazırladı.

ABD'de kamu bağışlarıyla fonlanan Ulusal Halk Radyosunca (NPR) yayımlanan raporda, ICE merkezlerinde tutulanların içinde bulunduğu şartlar gözler önüne serildi.

Uzman müfettişler, söz konusu raporu hazırlamak için 2017'den 2019'a kadar ABD'nin 16 eyaletinde ICE'ye ait 24'den fazla gözaltı merkezini inceledi.

Tıp, ruh sağlığı, güç kullanımı ve çevre sağlığı gibi konularda özel uzmanlığı olan müfettişler, merkezlerde tıbbi "ihmal" olduğu tespit etti.

Raporda, söz konusu merkezlerde tutulanların "güvenli olmayan ve pis" ortamlarda kaldığı aktarıldı.

Tutuklulara yönelik ırkçı taciz vakalarının aktırıldığı raporda, akıl hastası tutuklulara uygunsuz biçimde biber gazı sıkılması ve bazı durumlarda gözaltındakilerin ölümüne kadar varan diğer sıkıntılı uygulamalara işaret edildi.

"İnsanlığın temel ilkelerini ihlal eden barbarca uygulama"

Michigan eyaletindeki merkezde, bir kişinin ameliyat nedeniyle olan açık yarayla, bandajsız bir şekilde tutulduğu aktarılan raporda, gözaltındaki kişinin herhangi bir tıbbi takip randevusunun da olmadığı kaydedildi.

Raporda tutuklunun, "yarası için en temel bakımı bile almadığı" vurgulandı.

Georgia eyaletindeki merkezde de bir hemşirenin gözaltındaki bir astım hastasının acil astım spreyi talebini görmezden geldiği belirtilen raporda, hastanın doktor kontrolünden geçmemesine karşın kayıtlara muayene edildiği şeklinde geçirildiği ortaya kondu.

Raporda, astımı için acil tıbbi yardım isteyen bir hastanın görmezden gelinmesinin "ihmal" olduğu tespitini yapıldı.

Öte yandan, Pensilvanya eyaletinde bir grup ceza infaz memurunun, gözaltındaki akıl hastası bir erkeği sandalyeye bağladığı ve aralarındaki tek kadın memurun ise gözaltındaki akıl hastasına çıplak arama yaptığı aktarılan raporda, akıl sağlığı yerinde olmayan gözaltındaki birinin, koltukta uyutulduğu sırada bir kadın görevli tarafından elbiselerinin kesilmesini gerektirecek "hiçbir haklı ıslah sebebi yoktur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, "Bu barbarca bir uygulamadır ve insanlığın temel ilkelerini açıkça ihlal etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Hem eski ABD Başkanı Donald Trump hem de Joe Biden yönetimi, 3 yılı aşkın bir süredir göçmenlere yönelik uygulamaları gözler önüne seren raporu NPR ile paylaşmaktan kaçınmıştı.

Bilgi edinme özgürlüğü yasası kapsamında dava açan NPR, federal yargıcın verdiği karar neticesinde söz konusu rapora erişebilmişti.

16.8.2023 - 73270



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Dizanteri Hastalığı Nedir?
Dizanteri Hastalığı Nedir?
Sağlık Video Domuz Gribi
Domuz Gribi
Sağlık Video Grip Aşısı Kesinlikle Gripten Korur mu?
Grip Aşısı Kesinlikle Gripten Korur mu?

 

[Hata Bildir]