Aile hekimlerinden "zatürre aşısı" uyarısı: Oluşan kalabalıklar virüse yakalanma riskini artırır

Samsun Aile Hekimleri Derneği, koronavirüsden korunmak isteyen vatandaşların "zatürre aşısı" olmak için aile sağlığı merkezlerine akın ettiğini, bu durumun virüse yakalanma riskini artırdığını açıkladı.

Aile hekimlerinden

Koronavirüs salgını sebebiyle zatürre aşısı gündemden düşmüyor. Zatürre aşısının ücretsiz yapıldığını öğrenen pek çok kişi, aile sağlığı merkezlerine başvuruyor ve bu da hasta yoğunluğunu oldukça artırıyor.Bu konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Samsun Aile Hekimleri Derneği, "Aşı için sağlık kuruluşlarına akın etmek, bu maksatla sosyal mesafe ve izolasyon kurallarını hiçe saymak Kovid-19'a yakalanma ihtimalini artırabilir" dedi.

Dernek tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Son zamanlarda özellikle Kovid-19 pandemisinin olumsuz etkileri açısından riskli olarak nitelediğimiz ileri yaşlı ya da kronik hastalığı olan vatandaşlarımız yoğun şekilde 'zatürre aşısı' olmak için aile sağlığı merkezlerine akın etmektedir" denildi.

Basın yayın organlarında yer alan bazı tıbbi bilgilerin halk tarafından dönem dönem yanlış değerlendirilebildiğini dile getiren Dernek, "Bu durumun en önemli örneği halk arasında 'zatürre aşısı' olarak bilinen pnömokok aşısı ile ilgili yaşanan kaos durumudur" ifadelerine yer verdi.

"AŞI BÜTÜN ZATÜRRELERİ ENGELLEMEZ"

Bu aşının bütün zatürreleri engelleme özelliğinin olmadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "Kovid-19 virüsü akciğer dokusuna yerleşip zatürreye neden olabilir. Ancak bizim aile sağlığı merkezlerimizde yapılan pnömokok ya da halk arasındaki yeni adı ile 'zatürre aşısı'nın bütün zatürreleri engelleme gibi bir özelliği yoktur. Mevcut aşı sadece pnömokok bakterisi nedeni ile oluşabilecek zatürreyi engelleyebilir."

"KORONAVİRÜSE YAKALANMA RİSKİNİN ARTIRIR"

Aşı olup zatürreden korunmak isterken bilinçsizce sağlık merkezlerine akın etmenin Kovid-19'a yakalanma riskini artırabileceğine değinilen açıklamada, "Kişi eğer Kovid-19 ile enfekte olup zatürre olur, üzerine bir de pnömokok dediğimiz bakteri ile eş zamanlı enfekte olur ise, enfeksiyonun daha ağır seyretmesi muhtemeldir. Ancak bu durum çok sık görülmemektedir. Son zamanlarda yapılan bir bilimsel çalışmada Kovid-19 zatürresi olmuş kişilerde aynı zamanda pnömokok zatürresinin de olup olmadığına bakılmış, bu oranın ise ancak binde 4'ler civarında olduğu görülmüştür. Başka bir deyişle Kovid-19 zatürresi olur iseniz, üzerine bir de pnömokok bakterisi ile enfekte olma ihtimaliniz mevcut verilere göre yüzde 1'in altındadır. Oysa akın akın bu aşı için sağlık kuruluşlarına gitmek, bu maksatla sosyal mesafe ve izolasyon kurallarını hiçe saymak sizlerin Kovid-19'a yakalanma ihtimalinizi muhtemelen yüzde 1'in üzerine çıkaracaktır" sözleri kullanıldı.

10.9.2020 - 47858



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Dizanteri Hastalığı Nedir?
Dizanteri Hastalığı Nedir?
Sağlık Video Domuz Gribi
Domuz Gribi
Sağlık Video Grip Aşısı Kesinlikle Gripten Korur mu?
Grip Aşısı Kesinlikle Gripten Korur mu?

 

[Hata Bildir]