Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri saptamak zor olabilir ancak genelde en yaygın şikayetler karın ağrısı, şişkinlik ve aralıklı ishal.

 

Bazen çölyak hastaları mideyle karınla ilgili hiç bir sorun yaşamazlar ve bunun yerine asabiyet, eklem ağrısı, kas krampları, ağız yaraları, ayaklarda karıncalanma, veya gluten intoleransından kaynaklanan kaşıntılı, kabartılı bir deri hastalığı olan Dermatit Herpetiformis gibi şikayetlerde bulunabilirler.

Bu döküntünün ve diğer Çölyak Hastalığı belirtilerinin tedavisi, glutensiz bir beslenme programı sağlamaktır. Aslında esas anahtar, doğru tanıyı bulmakta. Çölyak hastalığı yanıltıcı bir teşhise neden olabilir çünkü bu hastalık IBS (Hassas Bağırsak Sendromu), ülser, Crohn Hastalığı (İltihabi Bağırsak Hastalığı) ve anemi gibi hastalıkları taklit edebiliyor.

Şişkinlik, yorgunluk veya eklem ağrısı yaşıyorsanız siz de Çölyak hastalığı veya gluten intoleransından muzdarip milyonlarca insandan biri olabilirsiniz.

Araştırmacılar artık ABD’de Çölyak hastalığının özellikle de yüksek orandaki yanlış teşhislere bakarak, önceden düşünülenden daha yaygın olabileceğine inanıyorlar. Artık doktorunuzun Çölyak hastası olup olmadığınıza karar vermesine yardımcı olmak için güvenilir kan testleri mevcut. Çölyak hastalığı bir otoimmün hastalığı olduğu için Çölyak hastalarının bazı antikor seviyeleri anormal derecede yüksektir. Doktorunuz bu antikor seviyelerini ölçüp, endoskopik doku örneğiyle birlikte teşhisi doğrulayabilir.

Eğer Çölyak hastalığınız varsa, glutensiz bir diyet rahatlamanızı sağlayacaktır çünkü şuanda tedavisi yoktur.

Kaçınılması gereken başlıca yiyecekler;

Ekmek, krakerler

Tahıl

Makarna

Kurabiye, pasta ve börek

Unlu soslar

Amarant, esmer buğday, kinoa gibi bazı tahıl çeşitleri gluten içermezler ancak siz etikette gluten içermez yazdığından emin olun çünkü bu ürünler glutenli tahıllarla aynı fabrika veya tesislerde üretiliyorsa çapraz bulaşma meydana gelebilir.

Çölyak hastalığı hakkında bilinçlenme arttığından dolayı üreticiler giderek daha fazla glutensiz ürün sunuyorlar. Uzman bir diyetisyen de size glutensiz yiyecekleri öğretmekte yardımcı olabilir.

Yanlışlıkla gluten tüketiminde bulunursanız, ishal veya mide krampları yaşayabilirsiniz çünkü azıcık miktarda tüketilen gluten bile zarara neden olabilir. Önemli olan yiyeceklerin etiketini okuyarak almak ve gluten içerenleri elemek çünkü glutensiz bir beslenme genellikle çoğu hastalar için tam iyileşme sağlar.

Dr. Mehmet Öz

17.06.2011 - 8299

Prof.Dr. Mehmet Öz


Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler
Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
Siz de Görüşünüzü Yazın
Bu kısma sadece yorumlar yazılabilir.Soru sormak istiyorsanız buraya tıklayın.
Adınız Soyadınız:          Email Adresiniz:
Yorumunuz:
 
Resim kontrol
İlgili Diğer Yazılar
Gaz Sancısı Deyip Geçmeyin
Gaz Sancısı Deyip Geçmeyin
Kameralı İlaçlar İle Anında Görüntü!
Kameralı İlaçlar İle Anında Görüntü!
Bağırsak Sorunları İçin Doğal Çözümler!
Bağırsak Sorunları İçin Doğal Çözümler!
Kolorektal Tarama Testleri Hayat Kurtarıyor!
Kolorektal Tarama Testleri Hayat Kurtarıyor!
Uzun Süren Reflü Tehlikelidir!
Uzun Süren Reflü Tehlikelidir!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞFacebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİTüm HaberlerSağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİTüm Foto Galeriler
Bu yiyecekler kilo aldırıyor!
Bu yiyecekler kilo aldırıyor!
Bu 6 vitamini eksik etmeyin
Bu 6 vitamini eksik etmeyin
Dünyanın en iyi diyetleri
Dünyanın en iyi diyetleri
Sohbaharda da 6 Kuralı İhmal Etmeyin
Sohbaharda da 6 Kuralı İhmal Etmeyin

SAĞLIK VİDEOLARITüm Videolar
Sağlık VideoEmzirme Döneminde BeslenmeEmzirme Döneminde BeslenmeSağlık VideoGebelikte Şeker Saptanan Hastalarda Tedavi Nasıl Yapılır?Gebelikte Şeker Saptanan Hastalarda Tedavi Nasıl Yapılır?
Sağlık VideoKanserKanserSağlık VideoTüp BebekTüp Bebek

FacebookLike

 

[Hata Bildir]

 

 

 

TWITTER'DA
TAKİP ET
twitter.com/Hastanecomtr