Gebe Kadın Statüsüne Göre Aş Eriyor

Gebe kadına yardımcı olunması ve ihtiyacının giderilmesi için çaba gösterilmesi önerildi. Aş eren kadın bulunduğu statüye göre kolayca erişebileceği gıdaların dışındakilere hassasiyet gösteriyor.

Gebe Kadın Statüsüne Göre Aş Eriyor

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Görkemli, gebeliğin başlangıcında hormonal açıdan çok dengeli olmayan bir süreç olduğunu söyledi.


Yeni hormonlara vücudun maruz kaldığını, gebelikte salgılanan hormonların vücut dinamiğinde birtakım değişiklikler yapabileceğini belirten Görkemli, hastanın psikolojisi de bu duruma uygunsa ortaya birtakım unsurların çıkabileceğini dile getirdi.


Bu sürecin hastada birtakım yiyecek ve içeceklere karşı daha istekli ve arzulu olmasına neden olduğuna dikkat çeken Görkemli, "Özellikle aş erdiği  dönemde kolayca elde edebileceği veya erişebileceği gıdalar dışındakilere biraz  daha aşırı hassasiyeti olabiliyor.


Bu durum genelde hastanın psikolojisine,  kültürüne, eğitim ve sosyal durumuna göre çok değişkenlik gösterebilir. Çok rahat  bulunabilecek ile daha zor bulunabilecek gıdalara kadar giden geniş yelpazede bu  ihtiyacı olabiliyor " dedi.


Mümkünse gebe kadına yardımcı olunması ve ihtiyacının giderilmesi için  çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Görkemli, şunları kaydetti:


"Aksi takdirde bu durum bir sonraki süreçte daha derin bir psikolojik boyuta indirgeyebilir, bir takım bulgular ortaya çıkarabilir. Belki bulanma ve vücutta değişik cilt reaksiyonları gibi... Kadın bir takım sosyal ve psikolojik  tavırlar sergileyebilir. Bu durumun altta yatan net bir bilgi yok, hastanın statüsüne göre çok değişkenlik gösterebilir.


Hasta o anda bir koku ya da tadın  ihtiyacına karşı arzu duyuyor, ona karşı istekte bulunabiliyor. Kadının ihtiyacı  giderildiğinde olay çok çabuk çözülüyor. İsteği karşılanmazsa, bazı kadınlar  unutabiliyor. Değişik boyuta indirgeyebiliyor, farklı bir gıdayla o duyguyu  bastırılabiliyor. "


Ancak bazı hastalarda bu durumun inat boyutuna gelebildiğini, kadının aş erdiği gıdanın dışında yiyeceği hiçbir şeyden zevk almayacağını veya o gıdayı almadığında çocuğunda eksiklikler olabileceğini, gelişimini tamamlayamayacağını  düşündüğü için psikolojisini olumsuz etkilendiğini ifade eden Görkemli, hastanın  psikolojisinin düzenlenmesi veya kendi kafasında oluşturduğu imajın düzeltilmesi  açısından aş erilen gıdanın verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

12.8.2010 - 1877



İlgili Diğer Yazılar
Doğum sonrası gebelikten korunma!
Dış gebelikte etkili tedavi yöntemleri
Dış gebelikte etkili tedavi yöntemleri
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Genç çift, Rosi yöntemiyle gebelik haberini aldı
Genç çift, Rosi yöntemiyle gebelik haberini aldı
Erzurum Şehir Hastanesi
Erzurum Şehir Hastanesi'nde ilk kez suda doğum gerçekleşti
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]