Hepatit C Tehlikesi Artıyor!

İlaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen Hepatit C virüsü (HCV), doğru şekilde ve zamanında tedavi edilmemesi nedeniyle dünya genelinde her yıl 350 bin kişinin ölümüne neden oluyor.

Hepatit C Tehlikesi Artıyor!

Hepatit C'nin birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ömür boyu süren kronik sağlık sorununa dönüşebildiğine dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelerdeki bilinç düzeyinin artırılması, teşhis, tedavi konusunda ileri adımlar atılması amacıyla her yıl 28 Temmuz'un ''Dünya Hepatit Günü'' olarak kabul edilmesini kararlaştırdı.


DSÖ'den yapılan açıklamada, enfekte olan kişinin kanıyla temas yoluyla bulaşan HCV'nin küçümsenmemesi gerektiğine işaret edilerek, 130-170 milyon kişinin Hepatit C'ye bağlı kronik sağlık sorunları yaşadığı, 350 bin kişinin de Hepatit C'ye bağlı karaciğer hastalıkları sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.


HCV'nin, etkisini giderek artıran antiviral ilaçlarla tedavi edilebildiğini, buna karşın sürdürülen çalışmaların henüz enfeksiyonu tamamen önleyen bir aşı geliştirilmesiyle sonuçlanmadığını belirten DSÖ, HCV'nin karaciğeri etkileyen en yaygın virüs olarak dünya genelinde ''daha tanınır'' hale gelmesi gerektiğini kaydediyor.


DSÖ'nün verilerine göre, her yıl 3-4 milyon kişi hastalıkla tanışıyor, 130-170 milyon arasında bulunan kronik hastalar ise siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskiyle yaşıyor. Kronik hastaların 350 bini, her yıl Hepatit C'ye bağlı karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle ölüyor.


Kronik enfeksiyon konusunda DSÖ verilerine göre Mısır, listenin başında yer alıyor. Yüzde 22 ile listenin en başında bulunan Mısır'ı, yüzde 4.8 ile Pakistan, yüzde 3.2 ile Çin izliyor. DSÖ, bu ülkelerdeki yüksek oranın başlıca nedeni olarak yeterince sterilize edilmemiş enjeksiyon kullanımını gösteriyor.


Hastalık, kronik hale gelmeden belirgin semptomlar göstermemesi nedeniyle kolayca teşhis edilemezken, enfekte olan hastalar genelde ateş, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, iştahsızlık, koyu renk idrar gibi şikayetlerle başvuruyor. Kronik hastaların yüzde 70'e yakın oranında zaman içinde karaciğer hastalıkları görülüyor ve hastaların yüzde 1-5'lik bölümü de hayatını kaybedebiliyor.


DSÖ, 28 Temmuz'un ''Hepatit Günü'' olarak kabul edilmesinin en temel amacının, önlemler, teşhis ve tedavi konusunda bireylere ve sağlık alanında düzenleme yapanlara yol göstermek olduğunu belirterek, üyelere Hepatit C virüsü tespit edilenlere, ikinci enfeksiyon ile karaciğerin daha fazla zarar görmemesi için Hepatit A ve B aşılarının yapılması çağrısında bulundu.


Uygun tedavinin ve ilaçların sağlanması kadar, hastalığa yakalananların yaşam kalitelerini artıracak önlemler ve yaşam alışkanlıkları konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine de dikkati çeken DSÖ, Hepatit C teşhisi konulmuş kişilerin düzenli karaciğer kontrolü yaptırması, bu uygulamanın sağlık sistemleri içine yerleşmesi konusunda üye ülkelere çağrı yaptı.


DSÖ, Hepatit B aşısının ise ulusal aşılama programları içine dahil edilmesini de tavsiye etti.

27.7.2011 - 9254



İlgili Diğer Yazılar
Hepatitte kontrol hayat kurtarıyor
Hepatitte kontrol hayat kurtarıyor
Hepatitte Erken Teşhis Hayati Önem Taşır
Hepatitte Erken Teşhis Hayati Önem Taşır
Kayıp Hepatitli Kalmasın"
Kayıp Hepatitli Kalmasın"
Aşırı Kilonuz Varsa Şeker Hastası Olabilirsiniz
Aşırı Kilonuz Varsa Şeker Hastası Olabilirsiniz
Karaciğer Sağlığınız İçin Hepatite Dikkat Edin
Karaciğer Sağlığınız İçin Hepatite Dikkat Edin
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]