Kanserle mücadelede "genetik yatkınlık" farkındalığı önem taşıyor

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, genetik yatkınlığın kanserle mücadelede önemine işaret ederek, genetik yatkınlığın farkında olarak düzenli kontrollerle kanserden korunabilmenin mümkün olduğunu vurguladı.

Kanserle mücadelede

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, genetik yatkınlığın kanserle mücadelede önemine işaret ederek, genetik yatkınlığın farkında olarak düzenli kontrollerle kanserden korunabilmenin mümkün olduğunu vurguladı.

Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserle mücadele konusunda yapılabileceklere ilişkin bilgi verdi.

Beslenmenin kanserden korunmada önemine işaret eden Kutluk, günlük protein ve karbonhidrat dengesinin sağlanması, bol sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Kutluk, "Beslenme dediğimizde mucize formüllerin peşinden gitmeyerek, aşırı kalori alımından kaçınılması gerekmektedir." dedi.

Prof. Dr. Kutluk, şu bilgileri verdi:

"Tatlı yasak diye bir şey yok. Şeker kanser yapıyor diye de bir şey yok ama hergün tatlı yiyorsanız, çok fazla kalori alıyorsanız bu iyi bir şey değil. Dengeli beslenmek gerekiyor, kırmızı eti az tüketmek gerekiyor. Dünyanın şu anda en fazla üstünde durduğu şeylerden bir tanesi, işlenmiş gıdalar. Bu gıdalar daha fazla tüketiliyor."

"Erken tanı önemli"

Kutluk, kanserde çevresel faktörlerin de etkisine değinerek, kanser yapıcılara maruziyetin farkına varılmadığını, bilinen çevresel kanser yapıcılardan radon ve aşırı güneş maruziyetinin deri kanserinde etkisine ilişkin dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Genetik yatkınlığın kanserdeki etkisine değinen Kutluk, ailede birden fazla kanser varsa, genç yaşta görülen kanserler fazlaysa, aynı tip kanserler fazla görülüyorsa ailede bir yatkınlık var mı diye hekime danışılması gerektiğini vurguladı.

Kutluk, "Bireyde genetik yatkınlık varsa bunu yok edemeyeceksiniz, yatkınsanız yatkınsınız demektir. Ama farkında olmak ve bilmek suretiyle yatkınsanız bilinen kanser yapıcılardan kendinizi koruyarak ya da kontrollerinizi düzgün yaptırarak erken tanı yöntemiyle kendinizi veya sevdiklerinizi koruyabilirsiniz." diye konuştu.

"Sevdiklerinizi kanserden korumanız mümkün"

"Kim olursanız olun kendinizi, çevrenizdekileri, arkadaşlarınızı ve sevdiklerinizi kanserden korumanız mümkün" diyen Kutluk, şikayeti olan ancak kanserde genetik yatkınlığı olmayanların üç kanser türünde tarama yaptırması gerektiğine dikkat çekti.

Rahim ağzı kanserine karşı tarama testleri sayesinde erken teşhisle insanların kurtulmasının tamamen mümkün olduğunu belirten Kutluk, kalın bağırsak kanseri için de tarama yapılması gerektiğini söyledi.

Kutluk, Türkiye'de kalın bağırsak kanseri taramasının öneminin bir kısım insan tarafından bilindiğini, bazıları tarafından ise bilinmediğini ve taramaya gidilmediğini söyledi. 50 yaşından sonra hem erkeklerin hem kadınların muayenelerini yaptırmaları gerektiğini belirten Kutluk, "Büyük abdestte gizli kan ve endoskopik muayene yöntemiyle muayeneler artık eskisi gibi zor ve eziyetli değil." dedi.

Tarama yapılması gereken üçüncü bir kanser türünün de meme kanseri olduğunu ifade eden Kutluk, memede görülen kitle ve şişkinliğin kanserde belirleyici özellik olduğunu söyledi.

Kutluk, kadınların 20'li yaşlardan sonra ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini ifade ederek, "Bütün kanserler için söyleyecek olursak erken belirtide, vücudun herhangi bir yerinde açıklanamayan şişlikler, uzun süren ses kısıklığı, durup dururken düzelmeyen bir öksürük, vücudun herhangi bir yerinde akıntı, idrarda ve büyük abdestte kanamalar, vücuttaki benlerde değişiklikler gibi belli başlı belirti ve bulguları sayabiliriz." diye konuştu.

4.2.2023 1 - 64247



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]