Klinik Toksikoloji Derneği 16. Kongresi Başladı!

Erciyes Üniversitesi'nin (ERÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Klinik Toksikoloji Derneği 16. Kongresi, Kayseri'de başladı.

Klinik Toksikoloji Derneği 16. Kongresi Başladı!

Erciyes Üniversitesi'nin (ERÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Klinik Toksikoloji Derneği 16. Kongresi, Kayseri'de başladı. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Erciyes Mirada Del Lago Otel'de düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, klinik toksikolojinin çalışma alanın genişlediğini, hemen hemen tüm disiplinleri ilgilendiren bir konu haline geldiğini söyledi.


Aşırı ihtisaslaşmanın hem yararı hem de zararı olduğunu vurgulayan Keleştemur, şöyle devam etti: "Bu konu üzerinde oturup düşünmek lazım. Çünkü, ben endokrin ile ilgileniyorum ama çalışma alanım 1-2 konu. Tabi genel endokrini de bilmek zorundasınız, ders anlatıyorsunuz, öğrenci yetiştiriyorsunuz. Konu genişledikçe bir arkadaşımıza sen troidle uğraş, bir arkadaşımıza diyabetle uğraş diyoruz. Bir müddet sonra diyeceğiz ki otoimmün troid ile uğraş.


Bu iyi güzel, kendi alanında çok bilgili insanlar yetişiyor ama bütünden de kopuyoruz. Aşırı ihtisaslaşmayla da böyle bir tehlike var. Fakat, toksikolojiyi de bir yere oturtmak lazım. Eczacılık fakültesinde var, yoğun bakımda var, endokrinde var. Bu nedenle 'Tıp Fakültelerinde böyle bir bilim dalına ihtiyaç var' diye düşünüyorum. Bu konuyu epey tartışmak lazım.


ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven ise toksikolojinin Türkiye'de ihmal edilmiş bir konu olduğunu savundu. Toksikoloji alanındaki çalışmaların, sıkıntılara ve bir türlü yerine oturmayan mevzuatlara rağmen gönüllülük esası çerçevesinde sürdüğünü ifade eden Güven, şunları anlattı: "Toksikoloji çok fazla talibi olmayan, çok fazla ilgi gösterilmeyen bir alan ama aslında çok önemli. Belki de bir ihtisas alanı olması gereken bir konu.


Tabi yoğun bakım da bunun bir parçası ama tek bir parçası değil. Toksikoloji birkaç koldan gidiyor. Hayvan çalışmalarını yapanların klinik çalışmalardan haberi yok, klinik çalışmaları yapanların farmakologların, eczacıların yaptığı çalışmalardan haberi yok.


Toksikoloji farklı alanlarda herkesin gönüllülükle yürüttüğü bir alan. Bu anlamda derneğin çalışmaları çok önemli tabi ki. Bu çalışmaları bir araya toplamanın, toksikolojiyi ileride bir ihtisas alanı haline getirmek açısından önemli olduğunu düşünüyorum.


Klinik Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gönüllü, kongreye katkılarından dolayı Prof. Keleştemur'a plaket verdi. Yaklaşık 80 bilim adamının katıldığı ve "ağır metal zehirlenmeleri, bitki dünyasındaki dost ve düşmanlar, yoğun bakımda zehirlenmeler, pediyatrik zehirlenmeler ile ilaçlar ve genetik " konularının ele alınacağını kongre, 20 Mayıs Cuma günü sona erecek.

19.5.2011 - 7378



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]