Sağlık Haberciliği Masaya Yatırıldı!

Toplum sağlığını olumsuz etkileyen sağlık alanındaki haber ve yayınlar masaya yatırıldı.

Sağlık Haberciliği Masaya Yatırıldı!

Toplum sağlığını olumsuz etkileyen sağlık alanındaki haber ve yayınlar masaya yatırıldı. Uzmanlar, halk sağlığını olumsuz etkileyen haber ve yayınların önlenmesi, doğru ve tarafsız sağlık yayıncılığı ilkelerinin belirlenmesine yönelik görüş ve önerileri dile getirdi.


Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri-TÜBİTAK kapsamında desteklenen "Türkiye'de Sağlık Konulu Yayıncılık İlkelerinin Belirlenmesi: Kaynak, İleti ve Hedef Kitle Bağlamında Sağlık Konulu Yayın İçeriklerinin Belirlenmesi " başlıklı çalıştay, İstanbul'da gerçekleştirildi. Çalıştaya, çeşitli basın yayın organlarından sağlık muhabirleri, hekimler, meslek örgütleri, Sağlık ve Tarım ve Köyişleri Bakanlıkları ile RTÜK yetkilileri ve akademisyenler katıldı. Çalıştayın ilk gününde sağlık muhabirliğinde uzmanlaşmanın önemine işaret edilerek, iletişim fakültelerinde bu konuda lisansüstü eğitim programlarının başlatılması gerektiği görüşü dile getirildi.


Çalıştayın ikinci gününde ise sağlık haberleri mercek altına alındı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Çiğdem Kurtar, televizyon yayınlarında ve internet sitelerinde halk sağlığını tehdit eden reklam ve programlardan örnekler vererek, bunlara yönelik başlatılan girişimleri anlattı. Kurtar, bakanlıklarının onay vermediği birçok ürünün televizyonlarda ve internet sitelerinde onay alınmış gibi reklamının yapıldığına dikkati çekerek, 2010 yılında 268 internet sitesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Takviye edici gıda ruhsatı alınarak ilaç etken maddesi taşıyan ürünlerin reklam yoluyla satışının yapıldığını ifade eden Kurtar, kendilerine 2010 yılında ulaşan 970 başvurunun 766'sının takviye edici gıdalarla ilgili olduğunu söyledi.


İnternet sitelerinde Bakanlıkça izni iptal edilenlerin bile reklamının yapıldığını vurgulayan Kurtar, bu ürünlerle ilgili bayilik statüsü verilmesine yönelik bir mevzuat çalışması yürüttüklerini, böylece denetimin daha da kolaylaşmasının amaçlandığını belirtti.


Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Yüksel de çalıştayda dile getirilen görüşler doğrultusunda üniversitenin bünyesinde ilgili kesimlerin temsilcilerinin de yer alacağı "Sağlık Haberciliği İzleme ve Denetleme Kurulu " oluşturulmasının yararlı olacağını ifade ederek, bu konuda gerekli çalışmalara biran önce başlanacağını söyledi.

30.4.2011 - 6820



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?

 

[Hata Bildir]