Sedef hastalığının çaresi aktarda değil

Uzmanlar, sedef hastalığının uzman hekimler tarafından takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sedef hastalığının çaresi aktarda değil

 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını belirterek, "Sedef hastalığı bir kader de değildir. Son derece iyi ilaçlar ve hekimler vardır. Ancak bu hastalığın takibinin mutlaka dermatoloji uzmanları ile yapılması gerekir. Aktardan ve bitkisel ürünlerden çare aranmamalıdır " dedi.


Serdaroğlu, sedef hastalığını "deride tipik olarak keskin sınırlı kırmızı alanlar üzerinde yerleşmiş, parlak, beyaz kepekler ile kendini gösteren tekrarlayıcı kronik bir deri hastalığı " şeklinde tanımlayarak, kepeklerin rengi sedef renginde olduğundan halk arasında hastalığa "sedef hastalığı " denildiğini aktardı.

Sedef hastalığının kesin nedeninin bilinmediğini dile getiren Serdaroğlu, hastalığın bağışıklık sistemindeki bir hatadan kaynaklandığını ve genetik bir yatkınlık zemininde ortaya çıkabildiğini belirtti.

Serdaroğlu, psikolojik gerginlik ve sıkıntıların hastalığın ortaya çıkışında önemli rol oynadığına işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Normalde deri yaklaşık bir ayda kendini yenilerken, sedef hastalığında bu süre birkaç güne kadar inmiştir ve ölü deri hücrelerindeki artış kalın plaklar oluşturmaktadır. Hastalık zaman zaman şiddetlenir, zaman zaman belirtilerde azalma gözlenir. Deri yüzeyine zarar veren çeşitli durumlar; kaşınma, kesikler, yanıklar, yaralanmalar, aşırı güneşlenme, aşırı soğuk iklimler, stres, bazı ilaçlar, sigara, enfeksiyonlar ve genel sağlık durumundaki bozukluklar da hastalığı alevlendirebilir. "

SEDEF HASTALIĞI MERKEZLERİ AÇILDI

Serdaroğlu, sedef hastalığı için birçok tedavi seçeneği bulunduğunu ancak tedavi yöntemlerinin hastalığı tamamen iyileştirmediğini belirterek, tedavilerin amacını, "belirtilerin ortadan kaldırılması " ve "alevlenmelerin önüne geçilmesi " şeklinde açıkladı.

Öncelikle hastanın derisinin kurumasının engellenmesi gerektiğine işaret eden Serdaroğlu, "Ayrıca kızarıklığa ve kalınlaşmış belirtilere yönelik çeşitli krem ve merhemler kullanılabilir. Ancak yaygın durumlarda ise daha ciddi ve kontroller ile kullanılacak son derece etkili ve modern ilaçlar geliştirilmiştir " diye konuştu.

Serdaroğlu, hastalık konusunda özel olarak hasta takibi yapılan sedef hastalığı merkezleri de açıldığına dikkati çekerek, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'nda açılan Sedef Hastalığı Birimi'nde yaklaşık bin 500 hastanın izlendiğini bildirdi.

Erken tanının, hastalığın ilerlemesi açısından değil, hastaların tedavisine erken dönemde başlayıp yaşam kalitesini artırmak açısından önem taşıdığının altını çizen Serdaroğlu, "Sedef hastalığı ile birlikte görülebilen obezite, kalp damar hastalıkları, depresyon, romatizma gibi durumları da erken dönemde engellemek açısından yararlı olacaktır " dedi.

Serdaroğlu, oldukça sık karşılaşılan sedef hastalığının, Türkiye'de toplumun yaklaşık yüzde 0,5'inde görüldüğünü kaydederek, hemen her yaşta görülebilmesine rağmen hastalığa 15-35 yaşları arasında daha sık rastlandığını, kadın ve erkeğin aynı oranda yakalandığını anlattı.

"SEDEF HASTALARI STRESTEN UZAK KALMALI, SİGARA İÇMEMELİ "

Prof. Dr. Server Serdaroğlu, sedef hastalarının günlük yaşamlarında dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Sedef hastaları günlük yaşamlarında derilerinin mekanik olarak zedelenmesine yol açabilecek aktivasyonlardan kaçınmalı, başka nedenlerle ilgili olarak kullandıkları ilaçların sedefi şiddetlendirmeye yatkın olup olmadığını öğrenmelidirler. Ayrıca stresten uzak kalmalı ve sigara içmemelidirler. "

Sedef hastalığının kesinlikle bulaşıcı olmadığının altını çizen Serdaroğlu, "Sedef hastalığı bir kader de değildir. Son derece iyi ilaçlar ve hekimler vardır. Ancak bu hastalığın takibinin mutlaka dermatoloji uzmanları ile yapılması gerekir. Aktardan ve bitkisel ürünlerden çare aranmamalıdır " diye konuştu.

31.10.2014 - 15660



İlgili Diğer Yazılar
"Sedef hastalığı basit kürlerle tedavi edilemez"
"Sedef hastalığı basit kürlerle tedavi edilemez"
Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir?
Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir?
Sedef tedavisi kişiye özel
Sedef tedavisi kişiye özel
Güneşin zararlı etkilerine karşı önleminizi alın
Güneşin zararlı etkilerine karşı önleminizi alın
Sigara, Sedef Egzama Ve Saç Dökülmesine Yol Açıyor!
Sigara, Sedef Egzama Ve Saç Dökülmesine Yol Açıyor!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]