Sonbaharda Hasta Olmayın

Sonbaharda enfeksiyon riski daha fazla olduğu için dikkatli olunması gerekiyor.

Sonbaharda Hasta Olmayın

 Yoğurt ve kefir gibi besinler, içerdikleri probiyotikler sayesinde üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok enfeksiyondan bizi koruyor.


Sonbahar hastalıkları daha çok iklim, sosyal çevre ve fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan ve sıklıkla enfeksiyon ile seyreden hastalıklardır. Özellikle vurgulanması gereken nokta, insan vücudunun ısı değişimlerine ve yeni hava koşullarına uyum sağlaması için iki-dört hafta gibi bir süreye ihtiyaç duyduğudur. Bu da sadece yumuşak mevsim geçişleriyle mümkündür. Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Meltem Yavuz, sonbaharı sağlıklı bir şekilde geçirebilmemiz ve vücut direncini artırmak için tüyolar verdi: 

 SUYA SABUNA DOKUNUN 

Ellerinizi kurallara uygun bir şekilde sık sık yıkayın. El yıkamanın sevdiklerinizi ve sizi, damlacık ve temas yolu ile bulaşan hastalıklara karşı en çok koruyan önlem olduğunu unutmayın. 

 HAVASIZ KALMAYIN 

Kapalı mekanlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durun. Evinizi ve ofisinizi sık sık havalandırın. Klimaların, yarattıkları ısı değişiklikleri nedeni ile vücut direncini azalttığını ve bazı mikropların bulaşmasını kolaylaştırdığını unutmayın. 

 DOĞRU GİYİNİN 

Mevsime uygun giyinin; ne çok ince, ne de çok kalın kıyafetler tercih edin. Hem üşümeyecek, hem de terlemeyecek şekilde giyinmeyi, havanın ani ısınıp soğumasına karşı tedbirli olmayı unutmayın. Terlemeyi artıran naylon kıyafetler yerine, terinizi emecek pamuklu kıyafetleri tercih edin. 

 ODA ISISINI İYİ AYARLAYIN 

Çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda bulunmak, sizi pek çok mikroba karşı koruyan üst solunum yolunu temizleyici silier sistemde fonksiyon bozukluğuna yol açar. Oda ısınız 22-25 derece arasında olsun. 





 DÜZENLİ UYUYUN 

Uyku kalitesi; hem sıcaktan, hem de soğuktan etkilenebilir. Bilimsel araştırmalar, 14-24 derece arasındaki ortam sıcaklıklarında uykumuzun pek bozulmadığını göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün oturma odaları için önerdiği standart sıcaklığın 21 derece, yatak odaları için 18 derece olduğunu unutmayın. İdeal uyku süresi değişmekle birlikte ortalama yedi saatlik uyku, bağışıklık sisteminiz için mutlaka gereklidir. 

 SAĞLIKLI BESLENİN 

Vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacak şekilde doğru bir beslenme programı uygulayın. C vitamini, D vitamini, E vitamini ve Çinko gibi vitamin ve mineralleri, doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Ayrıca günde en az 2-2.5 litre su tüketmeyi unutmayın. Yoğurt ve kefir gibi besinlerin, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak florasını güçlendirdiğini, başta ishaller ve üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığından korunmaya yardımcı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 

 AŞI YAPTIRIN 

Grip aşısı için ideal olan zaman, aslında grip mevsimi öncesidir. Bu nedenle aşının Eylül-Kasım ayları arasında yapılması tercih edilir. Aşı, eğer kişi henüz gribal bir enfeksiyon geçirmediyse, kış aylarında da yapılabilir. Grip aşısının her yıl yinelenmesi gerektiğini, zatürre (pnömokok) aşısının ise beş yıl süren bağışıklık sağladığını unutmayın. 

 ÖNCE DOKTOR SONRA İLAÇ 

Herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştığınızda, kulaktan dolma tedbirler ve kendi kendinize alacağınız antibiyotikler yerine, mutlaka konunun uzmanı doktorlarla irtibata geçin. Bilinçsiz antibiyotik kullanımından kesinlikle sakının. 

16.9.2014 - 15343



İlgili Diğer Yazılar
Kuru öksürüğe ne iyi gelir?
Kuru öksürüğe ne iyi gelir?
Gribe ne iyi gelir? Grip belirtileri nelerdir?
Gribe ne iyi gelir? Grip belirtileri nelerdir?
Corona virüsü semptomlarının grip ve nezleden farkı
Corona virüsü semptomlarının grip ve nezleden farkı
En büyük koruyucumuz maskemiz
En büyük koruyucumuz maskemiz
Korona mı grip mi olduğunuzu nasıl anlarsınız? Uzman isim merak edilen soruyu yanıtladı
Korona mı grip mi olduğunuzu nasıl anlarsınız? Uzman isim merak edilen soruyu yanıtladı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]