Su ürünleri "Av Yasağı" Sona Erdi

Av sezonu 1 Eylül Pazar günü başladı.

Su ürünleri

Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla balıkların genel üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan’da başlatılan av yasağı 4,5 aylık bir sürenin ardından son buldu. Av sezonu 1 Eylül Pazar günü başladı.

Su Ürünleri avcılığının serbest olduğu 2012-2013 av sezonunda (1 Eylül-15 Nisan) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Haline toplam 48 bin 919 ton su ürünü geldi. Bu miktarın yaklaşık 3 bin tonu kültür balıkçılığı ürünü (çipura, levrek, alabalık v.d), 2 bin 200 tonunu ithal ürünler, 16 bin 44 tonunu hamsi, 4 bin 100 tonu Lüfer, 9 bin tonunu istavrit, 10 bin 700 tonunu palamut, 826 tonunu mezgit, 465 tonunu tekir ve 3 bin 584 tonunu da diğer su ürünleri oluşturdu.

 

Faydaları Saymakla Bitmiyor

 

Balık, diğer hayvansal gıdalara göre protein, enerji, vitamin, mineral madde ve sindirilebilirlik yönünden üstün bir gıdadır. Balık proteini, aminoasit yönünden en zengin gıdaların başında gelmektedir. Balık etinde bulunan ya hem diğer hayvansal orijinli gıdalara oranla daha az hem de kolesterolü parçalayan bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de kolesterolü yüksek hastalara balık yemeleri tavsiye edilmektedir. Balık, aynı zamanda yağda eriyen vitaminler ve mineral madde bakımından da zengindir. Bu özelliklerinden dolayı balık, özellikle fiziki faaliyeti az olan meslek mensuplarının, çocuk, genç, hamile ve yaşlıların, kalp-damar ve sindirim yolları hastalarının beslenmesinde önerilmektedir.

 

Yıllık Tüketimimiz 7-8 Kilo Civarı

 

120 milyonu aşan nüfusu ile Japonya’da, bir kişi ortalama 70 kg su ürünü tüketirken ülkemizde bu oran 7-8 kg civarındadır. Dünyada ortalama su ürünleri tüketim miktarı kişi başı 16 kg; AB ortalaması ise 22 kg’dır. Su ürünleri tüketimi mevsimsel farklılıklar gösterdiği gibi bölgelerimiz arasında da farklılık göstermekte olup kıyı bölgelerimizde kişi başı 25kg; İç, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde ise kişi başı 1kg’a kadar düşmektedir.

 

Balık Alırken Dikkat Edin

 

Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak için balık satın alırken avlanabilir minimum av boylarına ve avlanma zamanına dikkat edilmelidir. Yasak boydaki ve avlanması yasak olan türler satın alınmamalıdır. Balıklar hakkında detaylı bilgilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü’nün http://suurunleri.ibb.gov.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.

2.9.2013 0 - 13255



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]