Turistler İçin 112 Acile "Tercüman Takviyesi" Dönemi Başlıyor!

Sağlık Bakanlığı, yaz döneminde Türkiye'ye gelen turistlerin acil sağlık hizmetlerine ulaşımında yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla önlemler aldı.

Turistler İçin 112 Acile

Sağlık Bakanlığı, yaz döneminde Türkiye'ye gelen turistlerin acil sağlık hizmetlerine ulaşımında yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla önlemler aldı. Yabancı hastalarla turistlerin acil sağlık hizmetleri veya hasta hakları kapsamındaki müracaatları için yurt dışı hasta çağrı merkezleri oluşturulmasına karar veren Bakanlık, 112 acil merkezini arayan turistlerin çağrılarının, yurt dışı hasta çağrı merkezine yönlendirilmesi için düzenlemeye gitti.


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri ile ilgili bir genelge yayımladı. Tosun, genelgede, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın uygulaması sonucunda Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin sağlık hizmeti sunum kalitesi, alt yapısı ve tıbbi donanımının arttığı, acil sağlık hizmetlerimizin hizmet ağı ve kalitesinin çok üst seviyelere çıktığını belirtti.


Helikopter ve uçak ambulanslarla uluslararası acil hasta transferlerinin yapılabilir hale geldiğini, gelecek yıllarda hizmete girecek sağlık kampüsleri ile sağlık hizmetlerinin kalitesinin daha da artacağını ifade eden Tosun, bu çerçevede yurt dışında yaşayanlara ve Türkiye'yi ziyaret eden turistlere birçok hastanede sağlık hizmeti sunma imkanı bulunduğunu kaydetti.


Bu tür sağlık hizmetlerini talep edenlere, ilgili mevzuat ve ikili anlaşmalar kapsamının dışında farklı prensiplerde sağlık hizmeti sunulmasının uygun ve gerekli görüldüğünü bildiren Tosun, Türkiye'ye sağlık turizmi için gelenlerle turist olarak gelip sağlık hizmetine ihtiyaç duyanlara yönelik düzenlemelere gidileceğini belirtti. Tosun, buna göre, yapılacak düzenlemelerle ilgili şunları bildirdi


Bu hizmetler rutin sağlık hizmetlerini aksatmayacak. -Sağlık turizmi veya turistin sağlığı kapsamında çok sayıda hasta başvurusunun olabileceği potansiyel illerde, Bakanlığın uygun görmesi halinde ildeki hastanelerden biri ya da il sağlık müdürlükleri bünyesinde Yurtdışı Hasta İl Koordinasyon Merkezi kurulacak.


Sağlık turizmi veya turistin sağlığı açısından potansiyel illerde tıbbi teknolojik donanıma sahip, nitelikli ve uzman sağlık personeli, otelcilik hizmetleri ve hizmet kapasitesi yeterli olan bazı hastanelerimizin bünyesinde, il sağlık müdürlüğünün talebi ve Bakanlığın uygun görüşüyle Yurtdışı Hasta Birimi kurulacak.


Yurtdışı hasta birimi bulunan hastaneler veya yurtdışı hasta il koordinasyon merkezi bulunan il sağlık müdürlükleri, gerek gördükleri takdirde yurt dışına yönelik olarak bu hastanelerin ve sağlık hizmetlerinin tanıtımlarını döner sermaye kaynaklarından yapacaklar veya hizmet alım yoluyla yaptıracaklar. -Yabancı hastalar ve turistlerin acil sağlık hizmetleri veya hasta haklarıyla ilgili müracaatları için Yurtdışı Hasta Çağrı Merkezleri oluşturulacak.


Bu çağrı merkezleri Bakanlık merkezinde veya Yurtdışı Hasta İl Koordinasyon Merkezi bünyesinde yapılandırılacak. -Yurtdışı hasta birimi bulunan hastanelerdeki tüm personelin yabancı dil seviyeleri tespit edilerek iletişim bilgileri personel şubesine bildirilecek. İhtiyaç halinde bu personel arasından geçici görevlendirme yapılacak veya günlük olarak yararlanılacak.


Yurtdışı hasta birimi veya yurtdışı hasta il koordinasyon merkezi bulunmayan illerdeki hastanelerde yabancı hastaların iş ve işlemleri il sağlık müdürlüğünde görevlendirilecek sağlık turizmi il temsilcilerince yapılacak. 


Genelgeye göre, Yurtdışı Hasta Biriminde şu düzenlemeler yapılacak: -Hastanelerde oluşturulacak yurtdışı hasta birimlerinde yeterli seviyede yabancı dil bilen birer yardımcı sağlık personeli ve tabip görevlendirilecek.


Bölgeye gelen turistlerin konuştukları dillerde ileri seviyede lisan bilen en az 3 hasta yönlendirme elemanı hizmet alımı yoluyla görevlendirilerek nöbet usulü ile çalıştırılacak. -Bu birime başvuran yabancı hastaların tüm kayıt, tercüme, tedavi bedelinin faturalandırılması ile ilgili iş ve işlemler buradan takip edilecek. -Bu hastaların ilk muayeneleri bu birimin hekimi tarafından yapılıp gerekirse diğer branşlardan konsültasyon istenecek.


Hastane içinde bu yabancı hastalara yabancı dil bilen hasta yönlendirme elemanları refakat edecek. Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine göre Yurtdışı Hasta İl Koordinasyon Merkezi ile ilgili de şu süreç işleyecek: -Yeterli seviyede yabancı dil bilen en az 3 yardımcı sağlık personeli, 2'şer tabip ve Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni elemanı görevlendirilecek. -Bu merkezin hastane içinde bir yerde konuşlandırılması halinde, hastanenin yataklı servis bölümünde yeterli sayıda nitelikli yatak tahsis edilecek.

16.6.2011 - 8230



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]