Türk bilim insanları nefesten hastalık tespiti yapan "akıllı cihaz" üretecek

Türk bilim insanlarınca, yapay zeka teknolojisi kullanılarak, insan nefesindeki bileşenlerden hastalık tespiti yapabilen "akıllı analiz cihazı" geliştirilecek.

Türk bilim insanları nefesten hastalık tespiti yapan

Türk bilim insanlarınca, yapay zeka teknolojisi kullanılarak, insan nefesindeki bileşenlerden hastalık tespiti yapabilen "akıllı analiz cihazı" geliştirilecek.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı, AA muhabirine, yapay zeka teknolojisinin büyük bir hızla tıp alanında kullanıldığını söyledi.

Verilerin depolanması ve analizi esasına dayanan yapay zekanın, robotik cerrahiden, test ve görüntüleme sonuçlarının değerlendirilerek tanı konulmasına kadar birçok alanda hekimin önemli yardımcılarından biri olmaya başladığını anlatan Varlı, bu teknolojiyle birlikte zamandan tasarruf sağlanırken bilginin teyit edilebildiğini kaydetti.

Varlı, son yıllarda sağlık stratejilerinde yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine ağırlık verildiğini, birçok AR-GE çalışmasının yapıldığını dile getirdi.

Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü olarak, tanı sistemlerinden cihaz üretimine kadar birçok farklı proje üzerinde çalıştıklarını aktaran Varlı, Türkiye'nin dünya ile eş zamanlı olarak bilimsel çalışmaların içinde yer aldığını vurguladı.

"Kişilerin beslenme alışkanlıklarına ilişkin çıkarımlar da yapılabilecek"

Prof. Dr. Varlı, TÜYZE bünyesinde Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin Aktan tarafından yönetilen "Robotik ve Yapay Zeka Laboratuvarı"nda önemli çalışmalara imza atıldığını söyledi.

Bunlara ilişkin, "İnsan nefesindeki bileşenlerden hastalık tespiti yapabilen akıllı analiz cihazı üretimine ilişkin çalışmalarımız sürüyor." bilgisini veren Varlı, çalışmaların yaklaşık 6 ay önce başladığını anlattı.

Varlı, şunları kaydetti:

"Proje ile insan nefesinde bulunan hidrojen, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, ozon, metan, etanol, azot, keton, amonyak ve bütan gazlarının dağılımını, nefes sıcaklığını ve nem değerlerini ölçerek, çeşitli hastalıkların teşhisinde hekimlere destek olabilecek bir analiz cihazını geliştiriyoruz. Bu ürün sayesinde, keton ve amonyak ölçümü ile kişilerin beslenme alışkanlıklarına ilişkin çıkarımlar da yapılabilecek."

Cihazın ölçümlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini bildiren Varlı, "Sonrasında İstanbul merkezli çeşitli hastanelerde veri toplama ve etiketleme aşamasına geçilecek." dedi.

18.12.2022 - 63698



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]