Uyuşturucu Kullananları Saçları Ele Veriyor

Uyuşturucu kullananları saçları ele veriyor Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, saç testi sayesinde 3 ay öncesine kadar uyuşturucu kullanan kişilerin tespit edildiğini belirttiADANA - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından yapılan test sayesinde...

Uyuşturucu kullananları saçları ele veriyor

Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, saç testi sayesinde 3 ay öncesine kadar uyuşturucu kullanan kişilerin tespit edildiğini belirtti

ADANA - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından yapılan test sayesinde uyuşturucu bağımlılarından alınan saç, tırnak ve vücut kılı örnekleriyle uyuşturucu kullanıp kullanmadığı tespit ediliyor.

ÇÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda görevli Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, yaptığı açıklamada, idrar ve kan testinin haricinde 2000'li yılların başlarından bu yana İstanbul'da kullanılan 'Saçtan uyuşturucu madde tespiti' testinin artık Adana'da yapılmaya başlandığını belirtti.

2014'de Ankara'da düzenlenen '1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası' sonrası Adana'da valilik ve emniyet müdürlüğüyle yaptıkları ortak çalışmayla yakalanan şahısların kanlarında, idrarlarında ve saç örneklerinde uyuşturucu maddelerin tespit edilmesi ve kişilerin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını belirlediklerini söyledi.

Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, saçta uyuşturucu madde testinin, kişinin uyuşturucu uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının geriye dönük tespiti için uygulanan bilimsel bir yöntem olduğunu belirterek, "Saç ve tırnakta hangi maddeyi kullanıp kullanmadığınızı 3 ay öncesine kadar görebilirsiniz. Kişinin saçı 3 santimden uzunsa ancak saçtan örnek alınıp uyuşturucu kullanıp kullanmadığı belirlenir. Saçı olmayınca veya saç daha kısa ise bu durumlarda farklı biyolojik örnekler alıyoruz. Göğüs kılı ve özel bölgelerde kıl örneklerini alarak testi yapıyoruz. Alınan saçın Adli Toksikoloji Laboratuvarlarında belli işlemlerden geçirdikten sonra bu verileri kolluk güçlerine vererek cezai işlemlerin uygulanmasını sağlıyoruz" dedi.

Uyuşturucu maddeden kurtulmak için Türkiye'de sadece caydırıcılık yöntemleriyle mücadele edilmemesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, "Madde kullanımını önlemede sadece kolluk güçleri önemli olmuyor. İnsanlar bunu eğlence amaçlıda kullanıyor. Bu mücadeleyi yaparken bütün bireylere, bütün topluma iş düşüyor. Çünkü uyuşturucu madde bir nesli tüketir" diye konuştu.

25.7.2017 - 28165



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]