|
Karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden olan 'Auto-Brewery Sendromu son zamanların en çok konuşulan rahatsızlıklarından biri oldu. Kişilerin alkol almadığı halde karbonhidrat ve şekerli gıdalardan sonra sarhoş gibi gezmeleri çok konuşuluyor. Vatandaşlar ise Auto Brewery Sendromu nedir, Türkiye'de görüldü mü? Sorularına cevap arıyor. İşte detaylar…
|
|
|
- Tıp literatüründe 'Auto-Brewery Sendromu' olarak bilinen karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden olan vaka Türkiye'de ilk kez Giresun'da tespit edildi
|
|
|
Türkiye'de, karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden olan 'Auto-Brewery Sendromu'ndan ilk vaka görüldü. Alkol almadığı halde karbonhidrat ve şekerli gıdalardan sonra sarhoş gibi gezen hasta, tedavisinin ardından yeni bir hayata başladı. Tedaviyi gerçekleştiren Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, "Mikroorganizmalar şekeri alıp mayalar ve alkole çevirir. Bununla beraber baharatların da atağı bazen tetiklediğini gördük." dedi.
|
|
|
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, çalışma saatlerinde ve izin günlerinde uyku alışkanlıklarındaki farklar, bağırsaklardaki bakterilerde sağlıksız değişikliklere neden olabilir. Sosyal jetlag olarak adlandırılan durumda olan insanların daha kötü beslendikleri ve uyku düzenlerinin bozulduğu belirlendi. Uyku düzeninin düzenli tutulması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının hastalık riskini azaltabileceği vurgulandı. Araştırmada, gece uykusunun orta noktasındaki 90 dakikalık bir farkın bile bağırsak bakteri türlerini etkileyebileceği ortaya çıktı. Sosyal jetlag yaşayanların yüksek karbonhidrat içeren bir beslenmeyi benimsedikleri ve daha az lifli yiyecek tükettikleri görüldü. Sağlıksız beslenmenin bağırsaktaki belirli bakteri düzeylerini etkileyebileceği ve obezite, inflamasyon ve felç riskiyle ilişkilendirildiği belirtildi. Uzmanlar, düzenli uyku düzeni ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bağırsak sağlığına olumlu etki edebileceğini öneriyor.
|
|
|
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, çalışma saatlerinde ve izin günlerinde uyku alışkanlıklarındaki farklar, bağırsaklardaki bakterilerde sağlıksız değişikliklere neden olabilir. Sosyal jetlag olarak adlandırılan durumda olan insanların daha kötü beslendikleri ve uyku düzenlerinin bozulduğu belirlendi. Uyku düzeninin düzenli tutulması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının hastalık riskini azaltabileceği vurgulandı. Araştırmada, gece uykusunun orta noktasındaki 90 dakikalık bir farkın bile bağırsak bakteri türlerini etkileyebileceği ortaya çıktı. Sosyal jetlag yaşayanların yüksek karbonhidrat içeren bir beslenmeyi benimsedikleri ve daha az lifli yiyecek tükettikleri görüldü. Sağlıksız beslenmenin bağırsaktaki belirli bakteri düzeylerini etkileyebileceği ve obezite, inflamasyon ve felç riskiyle ilişkilendirildiği belirtildi. Uzmanlar, düzenli uyku düzeni ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bağırsak sağlığına olumlu etki edebileceğini öneriyor.
|
|
|
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sert, bayramda özellikle diyabetliler için etin yanında karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı ekmek ve tatlı tüketimi şeker düşmesine ve komaya yol açabilir. Kronik hastalıkları olan kişilerin de beslenme programlarını bozmamaları önemlidir.
|
|
|
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sert, bayramda özellikle diyabetliler için etin yanında karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde hipoglisemi yaşanabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
|
|
|
Sofralarımızın vazgeçilmez besinlerinden biri olan pirinç; karbonhidrat değeri yüksek olması, doyuruculuğu ve neredeyse her yemeğe yakışmasıyla biliniyor. Özellikle çölyak hastalarının tüketmekten imtina ettiği glutenli besinler sıklıkla gündeme geliyor. Arama motorlarında sık sık aratılan bir konu ise Pirinçte gluten var mı? sorusu.
|
|
|
Uykunun bağışıklığı korumak, enerji dengesini sağlamak ve bilinç açıklığı için gerekli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.
|
|
|
EDİRNE Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Can İyiiz, özellikle sahurda beyaz şeker, beyaz un ve nişasta gibi rafine karbonhidrat maddelerinin tüketilmemesi gerektiğini belirtti.
|
|
|
Diyetisyen Gül Uygun, hormonel bir hastalık olan Polikistik Over Sendromu'nun kadınlarda karın bölgesinde yağlanma, insülin direnci ve karbonhidrat tüketme eğilimine neden olduğunu söyledi.
|
|
|
Aşırı seviyede karbonhidrat, şeker ve kırmızı et tüketiminin, düşük lifli rafine ürünlerin, doymuş yağdan zengin gıdaların, paketlenmiş ürünlerin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr.
|
|
|
Atkins diyeti, Dr. Robert Coleman Atkins tarafından hazırlanmıştır. Atkins diyeti, karbonhidrat alımı sınırlı, yağ ve protein alımının yoğun olduğu bir diyettir. Peki, Atkins diyeti nedir? Atkins diyeti nasıl yapılır?
|
|
|
Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, Ramazan'da oruç tutarken bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin tüketilmesini söyleyerek, "Protein, karbonhidrat ve yağ oranı dengeli olmalıdır.
|
|
|
Diyetisyen Hatice Kübra Bayer, ketojenik diyetin, yüksek yağlı beslenme, yetersiz posa alımı nedeniyle kalp damar hastalıkları açısından oldukça riskli olduğunu söyleyerek, "Ayrıca düşük karbonhidrat içeriğinden bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama ve zeka geriliğine yol açabilir "dedi.
|
|
|
Beslenme ve Diyet Uzmanı Bihter Nurten Pala, "Sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır" diyor.
|
|
|
Protein ağırlıklı diyetlerin son günlerde gündemde olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Bihter Nurten Pala, "Sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır" dedi.
|
|
|
Diyet Uzmanı Hilal Karaca, probiyotiklerin, sindirim sisteminden kilo kontrolüne, insülin direncinden karbonhidrat emilimine kadar vücudumuz için birçok faydası olduğuna işaret ederek ilginç bilgiler verdi.
|
|
|
Şanlıurfa'da konuşan Prof. Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var" dedi.
|
|
|
100 yaşını aşkın nüfusun en yoğun olduğu Okinawa adasında uygulanan diyeti inceleyen araştırmalar, 10:1 oranında karbonhidrat ve protein içeren bir diyetin vücudu yaşlanmanın etkilerinden koruyabileceğini gösteren verilere dikkat çekiyor.
|
|
|
ABD'NİN Yale Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırmaya göre, aç olan insanların hem yağ hem karbonhidrat içeren besinleri vücuda daha çok enerji verdiği için tercih ettiği ve insanlarda daha fazla yeme isteği oluşturduğu tespit edildi.
|
|
|
ABD'NİN Yale Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırmaya göre, aç olan insanların hem yağ hem karbonhidrat içeren besinleri vücuda daha çok enerji verdiği için tercih ettiği ve insanlarda daha fazla yeme isteği oluşturduğu tespit edildi.
|
|
|
Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Çelik; bayram günü kahvaltımızda mutlaka protein, karbonhidrat ve yağ bulunması gerektiğinin altını çizdi ve ekledi.
|
|
|
Çörek otu yağı bilimsel adıyla NigellaSativa içeriğinde bitkisel protein, karbonhidrat ve yağ ile birlikte vücudumuz için faydalı kalsiyum, potasyum, demir, çinko, selenyum, A,B,C ve E vitaminlerini içeriyor.
|
|
|
Enfeksiyon Hastalıklarından Korunma ve Savaşım Derneği (ENFEKDER) Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, virüslerin şeker ve karbonhidratın olduğu ortamlarda daha kolay ürediğini, bu nedenle de gribin karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde daha fazla görüldüğünü ve ağır seyrettiğini söyledi.
|
|
|
Karbonhidrat bakımından fakir diyetlerden olan ketojenik diyet, birçok hastalığın iyileşmesinde de etkili.
|
|
|
Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin önemine işaret eden diyetisyenler, diyetlerde mutlaka gereksinim doğrultusunda karbonhidrat tüketilmesi gerektiğini belirterek, bol sebzeli ve domatesli yapılmış makarnalardan yedi.
|
|