|
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 11 Avrupa ülkesindeki salmonella salgınlarının enfekte tavuk eti kaynaklı olduğunu bildirdi. Salgında 134 vaka tespit edildi ve çoğu Ocak-Ağustos ayları arasında bildirildi. ECDC, enfekte tavuk etinin ciddi bir antibiyotiğe direnç yaratan genetik değişiklikler gösterdiğini belirtti.
|
|
|
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 11 Avrupa ülkesindeki salmonella salgınlarının enfekte tavuk eti kaynaklı olduğunu bildirdi. Salgında 134 vaka tespit edildi ve çoğu Ocak-Ağustos ayları arasında bildirildi. ECDC, enfekte tavuk etinin ciddi bir antibiyotiğe direnç yaratan genetik değişiklikler gösterdiğini belirtti.
|
|
|
Oreo, Mikado ile Pepito'nun üreticisi Mondelez şirketinin, ürünlerinde salmonella bakterisi olma ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattığı iddia edildi. Peki, Oreo helal mi? Oero yemek sağlıklı mı, haram mı?
|
|
|
Gıda Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Eda Şensu Demir, tavuk ürünlerinde yaygın olarak görülen salmonella bakterisinin gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açarak gıda zehirlenmelerine neden olduğunu belirtti. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte gıda bozulmalarının hızlandığını ve zehirlenme vakalarında artış olduğunu söyleyen Demir, et ve süt ürünlerinin taşınma, depolama ve tüketimlerinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, satın alınan ürünlerin soğuk zincirinin korunması ve pişirme işleminin yeterli sıcaklıkta yapılması gerektiğini ifade etti. Yumurtaların da soğuk koşullarda depolanması gerektiğini belirten Demir, mikrobiyal yükü yüksek olan çiğ sütlerin tercih edilmemesi gerektiğini ve donmuş gıdaların da soğuk zincirin korunarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.
|
|
|
Gıda Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Eda Şensu Demir, tavuk ürünlerinde yaygın olarak görülen salmonella bakterisinin gıda zehirlenmelerine yol açtığını belirtti. Hava sıcaklığının gıda bozulmalarını hızlandırdığını ifade eden Demir, tüketicilere soğuk zinciri koruma konusunda uyarılarda bulundu.
|
|
|
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kıyma kaynaklı Salmonella salgını nedeniyle ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinde ilk belirlemelere göre 16 kişinin hastalandığını, 6 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Salgında New York, New Jersey, Connecticut ve Massachusetts eyaletlerinde toplamda 16 vaka tespit edildi. Salgının kaynağı olarak yedikleri kıyma belirlenen vakaların sayısının daha yüksek olabileceği ve başka eyaletlerde de görülebileceği belirtilirken, henüz kıymalara yönelik bir geri çağırma yapılmadı. Salmonella'nın belirtileri arasında ishal, mide bulantısı, kusma ve ateş yer alıyor. Özellikle küçük yaşta ve bağışıklık sistemi zayıf olanların hastaneye kaldırılması gerekebiliyor.
|
|
|
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kıyma kaynaklı Salmonella salgını nedeniyle ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinde ilk belirlemelere göre 16 kişinin hastalandığı, 6 kişinin hastaneye kaldırıldığını belirtti. Salgın nedeniyle 6 kişi hastaneye kaldırılırken, vakaların tek ortak noktasının yedikleri kıyma olduğu belirlendi ancak henüz söz konusu kıymalara yönelik bir geri çağırma yayımlanmadı. Gerçek hasta sayısının daha yüksek olabileceği ve başka eyaletlerde de görülebileceği kaydedilirken soruşturmanın devam ettiği ifade edildi.
|
|
|
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel felaketi sonrası oluşabilecek olan hastalıklara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunarak, 'Kolera, salmonella, tifo, leptospiroz, Hepatit A ve B gibi ateşle ve ateşle, ishalle seyreden dizanteri ve dizanteri benzeri hastalıklarla daha sık karşı karşıya kalabiliriz' dedi.
|
|
|
Belçika'da bulunan Ferrero grubuna ait çikolata fabrikasında bu yıl salmonella vakası tespit edildi. Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, bakterinin sadece fabrikada bulunduğu ve gıda ürünlerinde bulunmadığı belirtildi. Geçen yıl da aynı fabrikada benzer bir vakaya rastlanmış ve fabrika geçici olarak kapatılmıştı. Dünya Sağlık Örgütü ise aynı dönemde dünya genelinde çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu olduğunu bildirmişti.
|
|
|
Belçika'da İtalyan çikolata üreticisi Ferrero grubunun fabrikasında bu yıl yine salmonella vakasına rastlandı. Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı (Afsca) tarafından yapılan açıklamada, Arlon kentindeki Ferrero fabrikasında salmonella vakası tespit edildiği duyuruldu. Geçen yıl da aynı fabrikada Kinder markalı ürünlerde bakteriye rastlanmış, fabrika bir süreliğine mühürlenmişti. Aynı dönemde, Dünya Sağlık Örgütü dünyada çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu bildirmişti.
|
|
|
Oreo, Mikado ile Pepito'nun üreticisi Mondelez şirketinin, ürünlerinde salmonella bakterisi olma ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattığı iddia edildi. Şirketin Türkiye'deki merkezinden yapılan açıklamada, haziran ayında gelen bir uyarının ardından üretim tesislerinde detaylı kontrol yapıldığı, sağlığa zarar verecek herhangi bir duruma rastlanmadığı belirtildi. Türkiye'ye gelen ürünlerin hiçbirinin bahsi geçen üretim tesislerinden ithal edilmediği vurgulandı.
|
|
|
Oreo, Mikado ile Pepito'nun üreticisi Mondelez şirketinin, ürünlerinde salmonella bakterisi olma ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattığı iddia edildi. Şirketin Türkiye'deki merkezinden yapılan açıklamada, haziran ayında gelen bir uyarının ardından üretim tesislerinde detaylı kontrol yapıldığı, sağlığa zarar verecek herhangi bir duruma rastlanmadığı belirtildi. Türkiye'ye gelen ürünlerin hiçbirinin bahsi geçen üretim tesislerinden ithal edilmediği vurgulandı.
|
|
|
Kinder çikolata ürünlerinde ortaya çıkan salmonella bakterisi nedeniyle 13 farklı ülkede yüzlerce kişinin hastalanması üzerine mühürlenen Belçika Arlon'daki Ferrero fabrikası, koşullu izinle yeniden açılacak.
|
|
|
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) paylaştığı verilere göre 12 ülke arasında en fazla enfeksiyon İngiltere'de görüldü.
|
|
|
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Belçika'daki bir Ferrero çikolata fabrikasında üretilen Kinder çikolata ürünleriyle bağlantılı toplam 151 Salmonella Typhimurium vakası bildirildiğini, bunların ABD ve Batı Avrupa'da 11 ülkede ortaya çıktığını açıkladı.
|
|
|
İnsanlarda hastalığa yol açabilen bakteri türlerinden biri olan Salmonella, vücutta genellikle bağırsaklarda barınıyor.
|
|
|
Salmonella virüsünün çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Prof. Dr. Tanju Besler, açıkta satılan gıdalar ve özellikle de hayvansal kaynaklı gıdaların tüketimine dikkat çekti.
|
|
|
Kinder markalı ürünlerde görülen salmonella bakterisi vakalarının birçok ülkede artması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, salmonella analizi sıklığını yüzde 100'e çıkarmıştı. Bakanlık, Avrupa Birliği'nin bildirdiği Kinder markalı ürünlerle ilgili toplatma kararı aldı. Açıklamada Türkiye'de bugüne kadar yapılan denetimler sonucu alınan numunelerin analizlerinde salmonella tespiti yapılamadığı bildirildi. Peki, Salmonella bakterisi nedir? Salmonella neden olur? Salmonella virüsü nedir?
|
|
|
Salmonella, Amerika Birleşik Devletleri'nde gıda ile ilgili hastalıkların en sık bildirilen nedeni olan bakteri türüdür. Ülkemizde bazı ürünlerde analizi yapılmasına başlanana salmonella hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Salmonella analizi nedir, nasıl yapılır? Salmonella nasıl bulaşır?
|
|
|
'Salmonella' vakaları: "Gıda sektöründe çalışanların yüzde 60'ı ellerini doğru yıkamıyor" Son günlerde sürpriz yumurtalarda rastlanan 'salmonellaya' virüsüne dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.
|
|
|
Avrupa'da ortaya çıkan ve gittikçe büyüyen Salmonella krizine karşı ikinci bir talimata kadar Kinder markanın ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirildi. Peki, Sürpriz yumurtalar zararlı mı? Kinder yumurta sağlığa zararlı mı?
|
|
|
Salmonella, Amerika Birleşik Devletleri'nde gıda ile ilgili hastalıkların en sık bildirilen nedeni olan bakteri türüdür. Ülkemizde bazı ürünlerde analizi yapılmasına başlanana salmonella hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Salmonella analizi nedir, nasıl yapılır? Salmonella nasıl bulaşır?
|
|
|
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, salmonella bakterisine rastlanması nedeniyle Avrupa'da bazı ülkelerde Kinder marka ürünlerin toplatılmasının ardından, Türkiye'de ikinci bir talimata kadar bu ürünlerin ithalatında yüzde 100 salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.
|
|
|
Belçika Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (FAVV) , ürettiği Kinder çikolata ürünlerinde Salmonella bakterisi bulunan Ferrero şirketine ait fabrikayı geçici olarak kapattı. Bu kararın ardından Hollanda ve Belçika, Arlon kentindeki Ferrero çikolata fabrikasında üretilen tüm ürünlerin toplatılması kararını aldı.
|
|
|
Çikolata üreticisi Ferrero'nun Kinder Sürpriz ve diğer ürünlerinde, Avrupa'daki 8 ayrı ülkede saptanan Salmonella bakterisine, ilk olarak 15 Aralık'ta Belçika'nın Arlon kentindeki fabrikada rastlandığı belirlendi.
|
|
|
İngiltere'de bazı Kinder Surprise ürünlerinin salmonella salgınıyla olası bağlantısı neden olarak gösterilerek geri çağrılması sonrası Belçika, Fransa, Almanya, İrlanda, Lüksemburg, İngiltere, İsveç ve Norveç gibi ülkelerden de benzer adımlar atıldı. Bu ülkeler arasında son olarak Danimarka ve Finlandiya da katıldı. Yapılan açıklama çoğunlukla çoğunlukla 10 yaşın altındaki çocukların bakteriden etkilendiği duyuruldu.
|
|
|
Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir (motildir), hidrojen sülfür üretirler. Peki, Salmonella nasıl bulaşır, tedavisi nasıl yapılır? Salmonella nedir?
|
|
|
İngiltere'de 60'tan fazla çocuğa, Kinder Sürpriz yumurtalarıyla bağlantılı bir salgında salmonella bulaştığı duyuruldu. Gelişme sonrası Kinder yumurtalar neden toplatılıyor, sürpriz yumurtalar zararlı mı merak edildi.
|
|
|
İngiltere'de Kinder Sürpriz yumurta çikolataları ile bağlantılı çoğu çocuk 63 kişide salmonella vakasına rastlanması üzerine, çikolataların bir kısmı geri çağrıldı.
|
|
|
Salmonella virüsü, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Peki, Salmonella virüsü nedir? Salmonella virüsü nasıl bulaşır? Salmonella belirtileri nelerdir? Salmonella virüsü nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...
|
|
|
Kırmızı soğandan bulaşan Salmonella virüsü yeniden patlak verdi. ABD'li uzmanlar, Meksika'da ithal edilen soğanlarda virüs tespit edildiğini belirterek, soğanların çöpe atılmasını istedi. Bu çağrıya uyan vatandaşlar, evlerindeki soğanları çöpe atmaya başladı.
|
|
|
Fransız gıda şirketi Lactalis, salmonella salgını korkusuyla bazı bebek sütü ürünlerini geri çağırdı.
|
|
|
Meksika'da yetişen ve tropikal bir meyve olan papayanın sebep olduğu Salmonella virüsü, şu sıralar Amerika'da 100'den fazla kişiye bulaşmış durumda. Virüs, 16 eyalette hızla yayılıyor.
|
|
|
"Salmonella" ve "listeria" iki bakteri... Sağlıksız ortamlarda kesilen ve muhafaza edilen etlere kolayca bulaşıyor ve hızla çoğalıyor. Sonuç ise; pek çok ciddi hastalık ve hatta ölüm!
|
|