2 hafta içinde sinsice, 'Hamilelikte Depresyon' başlıyor!

İngiltere'de son yapılan araştırmalara konu olan doğum ve sonrasında görülen depresyonun intihara neden olduğu ve anne ölümlerinde ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

2 hafta içinde sinsice, 'Hamilelikte Depresyon' başlıyor!


Gebelik, bir kadının mucizevî bir deneyim olarak hayatı boyunca unutamayacağı bir süreç. Ancak bu süreç ve sonrasındaki lohusalık döneminde kadının vücudundaki fiziksel ve hormonal değişikliklerle birlikte duygu durumunda da dalgalanmalar yaşanıyor.

Anneliğin ilk dakikalarından itibaren kadınların yüzde 35-70'inde görülebilen doğum sonrası depresyonu hafif hüzün ve kaygı hissedilmesiyle başlıyor. Annenin genetik yatkınlığının yanı sıra yakın çevresinden gördüğü ilgi ya da ilgisizlik, eşinden gördüğü sevgi ya da sevgisizlik, içinde bulunduğu sosyoekonomik durumun etkisiyle 4 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düzelebildiği gibi ağır tabloları da beraberinde getirebiliyor.

Türkiye'de açılan İlk Özel Kadın Ruh Sağlığı Merkezi Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Turan, doğum sonrası hüznünün doğumu takiben ilk 2 hafta içinde sinsice başladığını ve 1 ila 2 yıla kadar uzayabildiğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalara göre her 100 anneden 10'u ila 15'i çeşitli şiddette depresyon yaşıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Hatice Turan; "Nedenlerine bakıldığında biyolojik ve psikososyal nedenler olduğu görülmektedir. Gebelik döneminde yükselen östrojen ve progesteron düzeylerinin doğumla birlikte ani düşmesi depresyondan sorumlu tutulmuştur. Geç başlangıçlı doğum sonrası depresyonda tiroit bozukluklarının, aneminin ve folik asit eksikliğinin rol oynayabileceği düşünülmektedir. Doğum yapan tüm kadınlarda hormonal değişiklikler olmasına rağmen ruhsal bozuklukların ancak kadınların %10-15'inde gelişmesinin sosyal zorlanma, kişiler arası ilişki sorunları, sosyal destekten yoksun olma gibi durumlarla ilgili olabileceği düşünülmektedir "dedi.

Annenin yaşadığı şiddetli hüzün ya da boşluk duygusu, yorgunluk, enerji kaybı, keyif veren etkinliklerden uzak durma, bebeklerini yeterince sevmedikleri ya da bakım veremedikleriyle ilgili düşünceler, bebeğe zarar verme endişesi, dikkat ve odaklanma sorunları, bellek sorunları, yerinde duramama, kaygı, sinirlilik, sıkıntı, bunaltı, kendiliğinden ağlamalar gibi duygusal tepkiler, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, bebekle ilgilenmek istememe dikkatli olunması gereken depresyon belirtilerinden.

DEPRESYONDA İLAÇSIZ "TMS" TEDAVİSİ

Tüm bu belirtilerin annenin yakın çevresi tarafından titizlikle takip edilmesi gerekiyor. Çünkü annedeki davranışsal farklılıkların altında yatan ana neden "bana yardım edin" mesajı olabiliyor. Ancak yine de çoğunlukla bu belirtiler yüksek risklerine ve sık görülmesine rağmen "nasıl olsa geçer" denilerek atlanıyor ya da üzerine düşülmüyor. Dr. Turan;"Bu dönemde anneler doktora gitmeye ya da hekime danışmaya çekiniyor. Bunda önemli bir etken de verilecek ilaçların bebeği etkileyeceği düşüncesi. Ancak annenin belirtilerinin şiddetine göre belirlenecek motivasyonel görüşmeler, bilişsel davranışçı çalışmaların yanı sıra somatik tedavi olarak uyguladığımız Transkraniyal Manyetik Stimülasyon Tedavisi ( TMS) ile gebelik ve lohusa dönemindeki hastalarımıza yardımcı olabiliyoruz" dedi.

NASIL UYGULANIYOR?

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon Tedavisi ruhsal hastalıklarla ilgili önceden belirlenmiş bölgelere uygulandığında buralarda elektrofizyolojik değişiklikler meydana getirerek klinik iyileşme sağlıyor. Uygulama sırasında tedavide ana iyileştirici materyal olan manyetik akımı oluşturan bobin saçların üzerinden üzerinden hedef beyin bölgesinin bulunduğu noktaya yerleştiriliyor. Vücuda herhangi bir girişim olmadan yapılan uygulamada psikiyatrik hastalık tanısına göre hedef bölge ve manyetik akımın şiddeti belirleniyor. Dr. Turan;"Depresyonda TMS tedavisi iki bölüme ayrılıyor. Biri akut, diğer idame tedavisi. Akut tedavi hastalığın şiddetine göre 15-30 seans sürebiliyor, günlük olarak planlanıyor. İdame tedavisi ise hastalığın kişideki etkisine göre değişmekle birlikte bazı hastalarda hiç uygulanmıyor, bazılarında ise haftada bir ya da ayda bir kez olmaz üzere planlanabiliyor"dedi.

TMS tedavisi gebelik ve lohusalık depresyonu dışında anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklarda ve bağımlılık tedavisinde yardımcı tedavi olarak uygulanabiliyor.

6.9.2016 1 - 22910



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]