A��z kokusunun bireysel bir sorundan ziyade toplumsal bir problem oldu�unu ifade eden Artvinli, “A�z� kokan bir ki�i, kendi a��z kokusunu alg�layamad��� i�in kokunun fark�nda de�ildir. Ancak bundan rahats�z olan insanlar rahats�zl�klar�n� belli etmemenin tedirginli�i ile ki�iye pek yakla�mak istemezler” dedi.
Artvinli, a��z kokusu olan veya oldu�unu sanan ki�iler ile yak�nlar� aras�nda sosyal davran�� bozukluklar�n�n oldu�unu ve bu nedenle bo�anmalar�n bile g�r�lebildi�ini vurgulad�.
Haberin devam�
A��z kokusunun �zellikle oksijensiz ortamlarda ya�amay� seven bakterilerin ��kard��� gazlardan kaynakland���n� belirten Artvinli, a��z kokusunun genellikle a��z kurulu�u, a�l�k, k�t� a��z ve di� bak�m�, burun, sin�s ve bo�az problemlerinden kaynakland���n�, san�ld���n�n aksine �ok seyrek olarak da yemek borusu, mide hastal�klar�, siroz, �eker, b�brek ve baz� akci�er hastal�klar�na ba�l� oldu�unu, sigara, alkol, so�an ve sarm�sak gibi i�ecek ve yiyeceklerin al�nmas�ndan sonra da kana ge�en bu kokular�n nefes ile 24-48 saat devam edebilece�ini s�yledi.
Artvinli, sabahlar� a��z kokusu olabilece�ini ancak, kokunun g�n boyunca devam etmesinin normal olmad���n� ifade ederek, “A�z�n�n koktu�undan ��phelenen ki�i bunu belirlemek i�in sorununu hekimi, e�i veya bir yak�n� ile payla�mal�d�r. Bir ka��k ile dilin k�k k�sm�n� hafif�e kaz�yarak al�nan �rne�in kurutulduktan sonra koklanmas� da i�e yarayabilir” dedi.
Artvinli, a��z kokusunun y�zde 95’inin yeterli di� bak�m�, a��z ve bo�az temizli�i yap�lmamas�ndan kaynakland���na dikkati �ekerek, “Toplumda her d�rt ki�iden biri a��z kokusu problemi ya��yor ve a��z kokusunun y�zde 95’i yeterli di� bak�m�, a��z ve dil k�k� temizli�i yap�lmamas�ndan kaynaklan�yor” diye konu�tu.
Artvinli, kokunun genellikle a��z, dilin arka k�sm� ve bo�azda kalan g�da art�klar�nda mikroplar�n �remesiyle olu�tu�unu s�yledi. Artvinli, di� ��r�klerinin de bu �ekilde geli�erek kokunun devaml� olmas�na sebep oldu�unu belirtti. Yeterli di� ve bo�az temizli�i yap�ld���nda kokunun giderilebildi�ini ifade eden Artvinli, a��z kokusunun en b�y�k nedeninin dilin arka k�sm� �zerinde biriken bakterilere ba�l� oldu�una i�aret ederek, halk aras�nda dil k�k� temizli�inin yeterince bilinmedi�ini s�yledi.
Sabah ve ak�am olmak �zere g�nde en az iki kere di�lerin f�r�alanmas�, yemeklerden sonra a�z�n ve bo�az�n bol su ile gargara yap�larak �alkalanmas� gerekti�ini kaydetti. Artvinli, “G�nde en az bir kere dilin ve dil k�k�n�n �st�ndeki katman�n, tat h�crelerine zarar vermeden yumu�ak�a f�r�alanarak veya kaz�narak temizlenmesi de yararl� olur” diye konu�tu.
Artvinli, a��z kokusunun ya�anmamas� i�in a�z�n nemli olmas� gerekti�ine de i�aret ederek, “S�v� azl���, a��z kokusuna neden olabiliyor. A��r� diyet yapanlar da yeterli s�v� almad�klar� i�in a��z kurulu�u nedeniyle a��z kokusu ya�ayabiliyorlar” dedi.
A��z kurulu�unun �nemli bir sorun oldu�unu, t�k�r���n a��z temizli�i a��s�ndan �ok yararl� oldu�u belirten Artvinli, t�k�r���n birtak�m zararl� maddeleri yok edici �zelli�i oldu�unu ve g�da art�klar�n� ortamdan y�kayarak uzakla�t�rd���n� s�yledi.
Artvinli, “A��zda s�rekli bir t�k�r�k sal�n�m� olur ve biz bunu yutkunarak sindirim sistemimize g�ndeririz. Bu esnada da a��z temizli�i sa�lan�r. Ancak bu sal�n�m yeterli olmad���nda, a��z i�indeki girintili yerlerde g�da art�klar� kalacak ve bakteriler �o�alarak a��z kokusu olu�acakt�r.
Bu nedenle �zellikle a�l�k d�nemlerinde a��z ve bo�az�n su ile �alkalanmas�, �ekersiz sak�z �i�nenmesi kokunun girerilmesi i�in yararl� olur” diye konu�tu. Artvinli, a��z kurulu�una alkol al�m�n�n, fazla kahve i�ilmesinin, antiallerjik ve idrar s�kt�r�c� gibi ila�lar�n da neden olabildi�ini kaydetti.
A��zda kalan et, yumurta deniz �r�nleri gibi y�ksek protein i�eren g�dalar�n a��z kokusu geli�imini art�rd���n� hat�rlatan Artvinli,; yo�urt, maydanoz, tar��n, karanfil ve ye�il �ay gibi baz� g�dalar�n ise a��z kokusunu giderilmesinde yard�mc� oldu�unu belirtti. Artvinli, “a��z kokusu olan bir kimsenin a��z kokusu devam ediyorsa �ncelikli olarak di� hekimine gitmesi daha uygun olur” dedi.
21.4.2011 - 6557
|