Alın yazısı, alnımızın arkasındaki ön beyinde yazılı!

ICF Türkiye "Çarşamba Webinarları" yaz dönemi sonrası devam ediyor. Yeni dönemin ilk konuğu, "Kader Motifi ve Zihnimiz" temalı söyleşisi ile psikiyatrist yazar Dr. Gülseren Budayıcıoğlu oldu.

Alın yazısı, alnımızın arkasındaki ön beyinde yazılı!

ICF Türkiye'nin "Çarşamba Webinarları"nın bu haftaki konuğu, psikiyatrist yazar Dr. Gülseren Budayıcıoğlu oldu. "Camdaki Kız", "Kral Kaybederse", "Hayata Dön", "Madalyonun İçi (Bir Psikiyatristin Not Defterinden)", "Günahın Üç Rengi" psikoloji kitaplarının yazarı ve bunların ilgiyle takip edilen televizyon dizilerine uyarlanmasıyla, pek çok insanın hayatına dokunan Budayıcıoğlu; yaratıcısı olduğu "Kader Motifi" kavramını zihinlerimizle ilişkilendirdiği bir söyleşi gerçekleştirdi.

Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global'in ülkemizdeki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye (Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği-UPDK), her hafta düzenlediği ve yaz boyunca ara verdiği "Çarşamba Webinarları" etkinlik serisini, psikiyatrist yazar Dr. Gülseren Budayıcıoğlu ile tekrar başlattı.

KADER MOTİFİ VE ZİHNİMİZ

Hastalarının gerçek hikâyelerinden oluşan, "Camdaki Kız", "Kral Kaybederse", "Hayata Dön", "Madalyonun İçi (Bir Psikiyatristin Not Defterinden)", "Günahın Üç Rengi" kitaplarının yazarı ve bunların ilgiyle takip edilen televizyon dizilerine uyarlanmasıyla, pek çok insanın hayatına dokunan Dr. Gülseren Budayıcıoğlu ile "Kader Motifi ve Zihnimiz" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı, profesyonel koç Nuray Akmeriç'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte Budayıcıoğlu özetle, kişiliğimizin oluşumunda aile ve evin önemine dikkat çekerek; bu bağlamda konuşmasında özellikle "şiddet" ve "bağlanma" olgularına yer verdi.

ALIN YAZISI, ALNIMIZIN ARKASINDAKİ ÖN BEYİNDE YAZILI

Doğu ve Batı kültürleri farklılıklarına da vurgu yapan Budayıcıoğlu konuşmasına, "Alın yazısı güzel bir sözcüktür. İnsanoğlunun uzun yıllara dayanan kültürel birikimini son dönemlerde biraz hafife alıyoruz bence. Kaderimiz ya da bizim müdahale şansımızın olmadığı şeyler; alnımızın arkasında bulunan, frontal lob ya da ön beyin denen kısımda bulunur. Bir anlamda, Tanrı ya da doğa orada kaderimizi bize yazdırıyor" şeklinde başladı.

İKİ ÖNEMLİ KOD

İnsanların dünyaya iki önemli kodla geldiğini vurgulayan Gülseren Budayıcıoğlu, "Bunlardan birincisi, 'Kendini koru; ölmemek için her şeyi yap!' şeklinde özetlenebilir. Bebek bunun için önce sahibini arar ve anneyi hemen tanır ve bir an önce onu kendisine bağlamaya çalışır. Çocuğuyla iyi ilişki kurmaya kararlı ve hazır anneler, bebeğiyle iletişimi hemen çözerler. Unutulmaması gereken önemli bir ayrıntıda, insan beyninin, doğduktan üç ay sonra gelişimini tamamladığı gerçeğidir. İkinci kod ise, 'Çabucak öğren, kodla ve kendine bir program çıkar' şeklinde özetlenebilir. Aynı bilgisayarlardaki alıcı mekanizmanın benzeri, hiç kapanmayan bir şekilde bebeklerde de var. Kim öfkeli, kim şefkatli, kim şiddete yatkın bilir bebekler. Korku duygusunu doğmadan bizlere doğa ya da tanrı yerleştiriyor. Ölümden korkmamız ve kendimizi korumamız; aslında işin özü bu" açıklamaları dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

GÜLSEREN BUDAYICIOĞLU: "DOĞU TOPLUMLARI İÇİN FEDAKARLIK HALA DOĞAL, UMARIM BUNU KORURUZ."

Sözlerinin devamında, bebeğin sevgi, huzur ve fedakarlık duygularını yaşamasının önemine değinen ve bizim gibi toplumlar için fedakarlığın hala doğal olduğuna, Batı kültürü için artık pek tanıdık olmadığına dikkat çeken Budayıcıoğlu, şöyle devam etti: "Biz de Tanrı misafirliği hala önemlidir, evimizi açarız. Umarım toplum olarak bu hasletlerimizi koruruz. Uygarlaşmak bir anlamda duyguların törpülenmesidir, dikkat etmek gerekiyor. Siz altını temiz tutarsınız, karnını doyurursunuz, her şeyi yaparsınız ama yine de ağlar bebek; şaşırırsınız. İşte o güvenlik kaygısı, korku duygusu hakimdir o anda. Evde huzur yoksa, ömrü boyunca o huzuru öğrenemez maalesef o insan. Örneğin bir anne bir süreliğine bebeğinden ayrı kalmak zorunda kaldı diyelim; genelde derhal hastalanır bebek, beden direnci hızla düşer. Terkedilmiş hissi yaşar çünkü. Bebeği yedirip, içirmek iyi bir bakım sağlar ama kader dediğimiz şeyin güzel olmasını sağlamaz. Ama istikrarlı bir şekilde sevgi ve huzur duygusunu yaşarsa bebek, maddi eksiklik olsa bile huzurlu ve mutluluğu sürekli olur. Fedakarlık görmemişse, ne olduğunu bilemez insan. Bakıma muhtaç bebek bencildir; kendine ait yaşar. Unutulmaması gerekiyor; doğanın verdiği kodlar dışında, sizler nasıl kodlar yüklerseniz, öyle şekillenecektir program. İyi kodlar, iyi program çıkartır ortaya; kötü kodlar ise kötü… Bebek müthiş bir gözlemci olmak zorunda hayatta kalabilmek için. Kader motifinde en önemli nokta, bebeğin ne görürse onu kayda almasıdır. Ve kötüyü anlamazsak, nasıl kötü olunuyor onu bilmezsek, onu durduramayız. Ve tüm bunların yaşandığı yer genelde evlerimizdir. Evde fiziki ya da psikolojik şiddet varsa, kavga varsa mesela; o evde yetişen çocuk, hayatta güçlü olmak için hep bu şiddeti uygulamak lazım duygusunu kodlar. Ayrıca insan kötüdür bilgisini kodlar ve bundan çok korkar. Korku duygusu arttıkça, şiddete eğilim yükselir. Bu arada önemli bir ayrıntı da şu: Psikolojik şiddet, en az fiziki şiddet kadar yaralayıcıdır."

Gülseren Budayıcıoğlu'nun bu açıklamaları, özellikle insanlığın yüz yılda bir yaşadığı bir küresel salgın döneminde, bu gerçeği unutmamak adına özellikle dikkat çekti.

"FEDA" DEĞİL; "FEDAKARLIK"

Budayıcıoğlu, fedakarlık duygusunun, kendini feda etmeye dönüşmemesi gerektiğini de özellikle belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: Ruh ve beden bir bütündür; birbirini tamamlayarak bir bütünü oluştururlar. Araştırmalarda, ölümcül hastalıkların, kendi hayatını yaşamak yerine başkalarına öncelik vermiş insanlarda daha çok çıktığı görülüyor. Fedakarlığı, hasta edecek düzeyde feda etme boyutuna çıkarmamak çok önemli. Kader motifi bizi, tanıdığı ortama götürmeye çalışıyor. Başka bir derdi yok. Bu da bizi 'aile' olgusuna bakmaya götürüyor. Kader motifi, parmak izi gibidir; değiştirilemez. Bu programı sevmedim, gidip başkasını alayım diyemiyoruz. Ama hayatımızda, bebeğimizin hayatında devam etmesini istemediğimiz şeyleri iyi tespit etmeliyiz. Ve geçmiş öykülerimizi incelememiz yararlı olur. Burada ev ve aile ilişkileri çok önemli…

Psikiyatrist yazar Dr. Gülseren Budayıcıoğlu webinar sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

21.9.2020 - 48112



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]