Anne Sütü Şizofreniden Koruyor

Yapılan araştırmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerin diğer bebeklere oranla şizofreni hastalığına yakalanma riskinin azaldığını ortaya koyuyor.

Anne Sütü Şizofreniden Koruyor
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, anne sütü alan bebeklerin almayanlara göre şizofreni hastalığına yakalanma riskinin çok daha az olduğunu belirterek, her gün tüketilen bir kase yoğurdun insan ömrünü uzattığını söyledi.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütün her memeli canlının yavrusu için salgıladığı sıvı ve dünyaya gelen yavruların ilk tanıştığı gıda maddesi olduğunu anlattı. Her doğan bebeğin anne sütü alması gerektiğini vurgulayan Coşkun, "Bu, mecburiyet. Bebek en az bir yıl, mümkünse daha fazla anne sütüyle beslenmeli. Bebek doğar doğmaz doğadan gelen birtakım risklere karşı zayıf durumdadır. Özellikle hastalıklara karşı çok savunmasızdır. Bu savunma mekanizması anne sütüyle desteklenir. Anne sütü daha çok bağışıklık sistemini güçlendiren maddelere sahip. Bu, sadece anne sütüyle sağlanabilir, başka sütlerle sağlanması mümkün değil " şeklinde konuştu.

Mama sindirimi güçleştiriyor

Bebeğe sütten başka gıda maddesi verildiği takdirde sindiriminin mümkün olmadığına dikkati çeken Coşkun, "Bebekte sindirmek için gerekli mekanizmalar gelişmemiştir. Bu anlamda da bebeğin anne sütüne mutlak manada ihtiyacı vardır. Özellikle bebeğin gelişimini sağlayan protein esaslı maddelerin alınmasında anne sütü büyük önem taşır. Ayrıca anne sütü, bebeğin enerji ihtiyacını karşılayacak 'laktoz' dediğimiz süt şekeri, sadece sütte bulunan şeker anne sütünde vardır. Bebek sadece anne sütü ile bunu sağlayabilir. Bebeğin beyin gelişimine anne sütünün büyük katkısı bulunmaktadır " diye konuştu.

Anne sütü konusunda geniş araştırmalar yapıldığını anlatan Coşkun, "Anne sütü alan bebeklerin almayanlara göre şizofreni hastalığına yakalanma riski çok daha az olur. Bu açıdan da anne sütü çocuğun sağlıklı gelişmesi açısından çok daha önem taşır. Anne sütünün faydası sadece bununla bitmez, çok daha faydası var. Anne sütü, kemik, diş gelişiminde kalsiyum minareli doğrudan sütle sağlanabilir. Süt, gerekli ihtiyacı karşılayabilecek formdadır. Gerek protein ihtiyacı açısından, gerek vücudun bazı fonksiyonel durumlarını ayakta tutması bakımından, gerekse bağışıklık sistemini güçlendirme açısından bebek daha baştan mutlaka anne sütüyle beslenmeli " değerlendirmesinde bulundu.

Her yaşta süt alınmalı, her gün alınmalı

Süt, mümkünse yemeklerden ya bir-iki saat önce ya da sonra alınmalı. Süt, yemeklerle beraber alındığında bazı ağır metalleri bağlayabileceği için demiri de bağlar. Bu süreçte kansızlık belirtisi çıkabilir. O açıdan yemeklerden önce ya da sonra alınması tavsiye olunur büyük yaşlardakilere. Bireylerin tüketmiş olduğu her gıdanın vücut için ayrı yeri ve önemi var. Süt sütle ya da başka bir gıda maddesi aynı gıda maddeleriyle yan yana tüketilmemeli. Bunların her birinin önemi farklı. Bunun için gerekli tüm gıdalar aşırıya kaçmadan vücudun ihtiyacı kadar tüketilmeli.

Coşkun, sütteki yararlı maddelerin yoğurtta da bulunduğuna dikkati çekerek, ülkede üretilen sütün yüzde 90'ının inek sütünden oluştuğunu aktardı. "Yoğurtta bulunan iki bakteri sütteki şekeri parçalar ve laktik aside dönüştürür " diyen Coşkun, "Daha sonra 'yoğurt taşması' dediğimiz hadise ortaya çıkar. Bununla beraber yoğurtta laktoz bulunmaz. Laktozu parçalayan enzim sitemi olmayan insanlar, tüketimde herhangi sıkıntı yaşamaz. Bazı insanlarda laktozu parçalayan enzim sistemi bağırsaklarında yoksa 'laktoz intolerans' gibi rahatsızlığa yol açabilir. Yoğurt tüketimiyle böyle risk kesinlikle taşınmaz. Süte göre yoğurdun sindirilme oranı daha yüksektir " ifadesini kullandı. Yoğurdun sürekli tüketilmesi halinde bağırsak sistemindeki laktik asit bakterilerinin etkisinin daha fazla olacağına işaret eden Coşkun, böylelikle patojen gelişiminin önlenmiş olacağını vurguladı.

Coşkun, yoğurt tüketiminin kalsiyum ve kemik gelişimi açısından önemli faydaları olduğunu kaydederek, "Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan çalışmalarda yoğurdu sürekli tüketen insanların ömürlerinin çok daha uzun olduğuna ilişkin bulgular var. Bunun yoğurtla ilişkilendirilmesi, son yüz yılda insanoğlunun çok önemli bir bulgusu. Her gün tüketilen bir kase yoğurt insan ömrünü uzatır " dedi. 

18.2.2014 - 13786





İlgili Diğer Yazılar
Çocuklar yaz kazalarından nasıl korunur?
Çocuklar yaz kazalarından nasıl korunur?
'Çocuğunuza seslendiğinizde kulağını size doğru çeviriyorsa dikkat'
Gebeler tiroid taramasını ihmal etmemeli
Gebeler tiroid taramasını ihmal etmemeli
'Doğuştan kalp hastalığı olan çocuklar salgına karşı ekstra korunmalı'
Çocuk sağlığında doğru bilinen 7 yanlış
Çocuk sağlığında doğru bilinen 7 yanlış
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]