Aşırı Tüylenme Nedeni Nedir?

Vücuttaki aşırı tüylenmenin artışının hem estetik hem de sosyal açıdan sorun yarattığını vurgulayan Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürkan Zorlu, aşırı tüylenmenin nedenlerinin önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Aşırı Tüylenme Nedeni Nedir?

Kadın Erkek Arasında Toplam Kıl Sayısında Fark Yoktur


Hormonal sistem ve genetik yapılanmanın belirleyici etken olduğunun altını çizen Zorlu, “Vücudumuzda kıl folikülü olarak adlandırılan ciltteki her bir yapı aslında anne karnındaki sekiz ve onuncu haftalarda oluşmaya başlar.


Tüy mü yoksa kıl mı olacağı sorusunu belirler. Bizler dünyaya geldiğimizde alanımız için belirlenmiş sayıda kıl folikülü olur ve bunların büyüme ve tüy olarak kalıp kalmayacağı genetik olarak belirlenmiş durumdadır. Bu toplam kıl folikülü sayısı ve bunların tüy olarak kalması veya sert ve uzamış kıl olması, ırklar arasında değişiklik gösterir ama kadın-erkek arasındaki toplam kıl sayısında fark yoktur.


Örneğin;Akdeniz ırkında İskandinavlara göre her alanda daha çok kıl bulunmaktadır ama bunların kadın ve erkekler incelendiğinde, işaretlenmiş bir bölgede aynı yoğunlukta kıl folikülü bulunur. Ama kadınlarda tüy formu fazla iken erkeklerde bu foliküller kıl olarak karşımıza çıkar. Yani cinsiyet farklılığı sadece bu bölgeye özel şöyle ifade etmek lazım, bir kıl folikülü büyüme, duraklama ve gerileme olarak üç dönemde kendini ifade eder ve kıllar farklı dönemlerde olabilirler. Yani senkron değillerdir” dedi.


Hasta Kendisiyle Kıyaslanmalıdır


Doç. Dr. Gürkan Zorlu, öncelikle hastanın yapısı ve ailevi durumların değerlendirilmesi gerektiği belirterek, en sık yapılan hatanın hastanın başkalarıyla kıyaslanması olduğunun altını çizdi; “Hasta ancak kendisiyle kıyaslanmalıdır, başkası örnek olamaz. En sık yanlış komşu, arkadaş kıyaslanmalarıdır. Hipofiz ve bu hormonu salgılayabilecek tümöral yapılar araştırılmalıdır. Ergenlik sonrası hormonal problemler dışında ilaç kullanımı, çevresel faktörler, gebelikte, menopozda ve bazen bazı doğum kontrol haplarıyla da kıllanma da artış olabilmektedir.


Hastaların büyük çoğunluğunun yumurtlama problemi grubundan olduğundan bu durumun tedavisi daha ziyade yumurtlamanın sağlanması veya yumurtlamamanın getirdiği olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasıyla başlangıçta sağlanır. Androjen fazlalığına ilk cevap kıllanma yani hirsutism iken bunu sivilcelerde artış ve ciltte yağlanma takip eder. Artmış cinsel istek, klitoriste büyüme ve vücutta ileri formlarda erkek tipi değişiklikler çok zamanda ortaya çıkar.


Kıllanma sorunu olan hastalarda en sık karşımıza çıkan problem, adet düzensizliği ve yumurtlamamadır. Bu durum ergenlik döneminden belli bir süre sonrada ortaya çıkabilir ve gittikçe belirginleşir. Polikistik over sendromu olan hastalarda ve insülin direnci olan hastalarda da belirgindir. Eğer daha erken ortaya çıkarsa mutlaka bu androjen kaynağı başka yönleriyle araştırılmalıdır.” Doç. Dr. Zorlu, kadınların kabusu olan aşırı kıllanmadaki artışın sebepleri ve tedavisinin önemsenmesi gerektiğine dikkat çekerek, mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini belirtti.


 Aşırı Tüylenmenin Nedenleri



  • Menopoz

  • İlaç Yan Etkileri

  • Polikistik Over Hastalığı

  • Yumurtalık Tümörleri

  • Adrenal (Böbreküstü Bezi) Bozuklukları

  • Genetik Faktörler

  • Hastanın Vücut Yapısı


 

26.7.2010 - 1647



İlgili Diğer Yazılar
Doğum sonrası anneye iki ünite yanlış kan verildiği iddiası
Doğum sonrası anneye iki ünite yanlış kan verildiği iddiası
Aşırı Tüy Sorunu Yaşayan Kadınlar Dikkat!
Aşırı Tüy Sorunu Yaşayan Kadınlar Dikkat!
Renkli Gözlüler Dikkat!
Renkli Gözlüler Dikkat!
Tüp Bebek Uygulamalarına Yasal Sınırlama Geliyor!
Tüp Bebek Uygulamalarına Yasal Sınırlama Geliyor!
Ateş Basmaları Doğal Yoldan Nasıl Kontrol Edilir?
Ateş Basmaları Doğal Yoldan Nasıl Kontrol Edilir?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]